Κάλεσμα από τον Κρήτης Ευγένιο για αγάπη, ενότητα

Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος το Σάββατο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία εκατοντάδων πιστών

Με την υπόσχεση ότι θα υπηρετήσει με αγάπη, ενότητα και αδελφοσύνη ενθρονίστηκε το Σάββατο το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο οποίος κάλεσε κλήρο και λαό να πείθουν με τη ζωή τους κι όχι με τον λόγο τους, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο τους νέους κοντά στην Εκκλησία.

Εκατοντάδες πιστοί είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου για να υποδεχτούν τον ποιμενάρχη και πνευματικό τους πατέρα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την άφιξη του σεβασμιοτάτου, καθώς προπορεύονταν μέλη της συνοδείας του τα οποία κρατούσαν στα χέρια τους μια εικόνα του πολιούχου της πόλης, αγίου Μηνά. Ενα μοναδικό κειμήλιο ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας αφού, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ευγένιος κατά την αντιφώνησή του, αυτή την εικόνα κρατούσε η γιαγιά του όταν έφτασε ως πρόσφυγας στην Κρήτη από τη Μικρά Ασία.

Τον σεβασμιότατο υποδέχτηκε στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Το Ηράκλειο σας υποδέχεται με θερμά συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης. Η παρακαταθήκη του εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, η πίστη του σε πανανθρώπινες αξίες, η ασκητική του μορφή είναι φάρος για το έργο σας. Θα είμαστε συμπαραστάτες σας, για να προχωρήσουμε στον δρόμο της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

«Επανέρχομαι και σκύβω και προσκυνώ το μυροβόλο χώμα της πολιτείας, η οποία πριν από έναν αιώνα δέχθηκε στα άγια χώματά της τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και μαζί με αυτούς και τη γιαγιά μου, που κρατούσε από το χέρι πέντε παιδιά» σημείωσε κατά την αντιφώνησή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε:

«Προσκυνώ το χώμα αυτής της πολιτείας, που πριν από μισό αιώνα δέχθηκε τη γέννησή μου και σήμερα δέχεται την αναγέννησή μου στην εκκλησιαστική προσφορά. Αγαπητά μου παιδιά, αναλέγω σε όλους πως η αγκαλιά του Θεού είναι ανοιχτή και απευθύνω σε όλους σας αυτήν την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε».

Κατόπιν, εντός του ναού ο αρχιγραμματέας του οικουμενικού θρόνου διάβασε την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Μητέρας Εκκλησίας για την εκλογή, ενώ στη συνέχεια ο επίσκοπος Κνωσού ανέγνωσε το Προεδρικό Διάταγμα. Μετά τις προβλεπόμενες ομιλίες, ο Αρχιεπίσκοπος στον ενθρονιστήριο λόγο του μοιράστηκε σκέψεις αγάπης και ενότητας, ενώ αναφέρθηκε και στην πανδημία.

«Να έχουμε διαρκώς την καλή αγωνία για τα εκκλησιαστικά πράγματα και να αναρωτιόμαστε αν η γλώσσα μας πείθει ή αν είναι ξύλινη και ακατάληπτη. Ειδικά στους νέους ανθρώπους, που δεν έχουμε δικαίωμα να τους αποξενώνουμε και να τους κρατάμε μακριά. Προπάντων, όμως, να δούμε πώς θα πείθει όχι η γλώσσα μας, όσο η ζωή μας» υπογράμμισε ο κ. Ευγένιος και επισήμανε:

«Η Εκκλησία δεν κυριεύει αλλά συμμετέχει, δεν καταπιέζει αλλά παρακαλεί, δεν επιβάλλει αλλά προσκαλεί, δεν είναι αυθεντία αλλά αλήθεια, δεν είναι εξουσία αλλά ευθύνη, δεν είναι βία αλλά ελευθερία». Εκανε λόγο, επίσης, για κοινή συνεργασία όλων, αφού αυτό αποτελεί χρέος στην Ιστορία του γένους.

«Αρκετά πια με τους μονολόγους και αρκετά πια με τους αγοραφοβικούς εγκλεισμούς. Καιρός για διάλογο κι ας μας πονέσει. Καιρός να πούμε σε όλους πως η Εκκλησία δεν είναι άρνηση, αλλά θέση. Δεν είναι οπισθοδρόμηση, αλλά προοπτική. Καιρός να νιώσουμε την ευθύνη μας ξανά και να ανακαλύψουμε τις ρίζες του πολιτισμού που κληρονομήσαμε. Να συνεργαστούμε και να μάθουμε να συνυπάρχουμε κι όχι απλά να υπάρχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά στην πανδημία, ο σεβασμιότατος τόνισε: «Το μεγάλο πρόβλημα του ιού, ως μη όφειλε, είναι πως υπάρχουν και κυκλοφορούν δυστυχώς πνευματικοί και κοινωνικοί, που απειλούν την υγεία μας. Απειλούν, ακόμη, τη χριστιανική μας ιδιότητα, αφού ο χριστιανός είναι αδύνατον να είναι φονταμενταλιστής και φανατικός. Κάποιοι αδελφοί μας από πιστοί γίνονται εύπιστοι, αφήνοντας το ευαγγέλιο και αναζητούν ψευδοευαγγελιστές. Λησμονούν το θαύμα της Εκκλησίας, τον Χριστό που διασχίζει την ιστορία και ψάχνουν εναγώνια “θαύματα” και “θαυματοποιούς”. Ακόμη, κάποιοι ιδιωτικοποιούν την πίστη, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την αποστολική παράδοση της Εκκλησίας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα