Τσακλόγλου: Ομολογία ενοχής για τα λάθη στον υπολογισμό συντάξεων

Ειδική ομάδα του ΕΦΚΑ κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους μετά τις καταγγελίες

Τη σύσταση ομάδας εργασίας στον ΕΦΚΑ, για να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Μουλκιώτη, ο αρμόδιος για ασφαλιστικά θέματα υφυπουργός έσπευσε πάλι να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του ΕΝΔΙΣΥ και τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», παραδεχόμενος ωστόσο ότι το θέμα δεν αφορά τελικά μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όπως έχουμε τονίσει πρόσφατα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει εντοπίσει σωρεία λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και εκτιμά ότι το πρόβλημα αφορά συνολικά 600.000 συντάξεις. Μάλιστα, για όσες αφορούν ασφάλιση άνω των 30 ετών και ακολούθησε δεύτερος επανυπολογισμός (με βάση τον νόμο 4670 του 2020) είναι προφανές ότι τα λάθη διογκώνονται. Ενώ, λοιπόν, αρχικά το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ επιχείρησαν να πείσουν ότι τα λάθη είναι ελάχιστα, ακολούθησε βροχή εξωδίκων του ΕΝΔΙΣΥ, τα οποία συνοδεύονται από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων – αποδείξεις αδιάσειστες, τις οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι εισαγγελικές Αρχές.

Έτσι, οδηγηθήκαμε στη γλαφυρή απάντηση του κ. Τσακλόγλου στη Βουλή, ο οποίος τόνισε: «Επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα λάθους, είτε εξαιτίας της έλλειψης ψηφιοποιημένων πληροφοριών είτε επειδή κάποιοι υπολογισμοί γίνονται με το χέρι, με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ στις 31/01/2022 συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, με σκοπό τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων». Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και άλλες, και ούτε η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει χειριστεί κάτι τέτοιο. Λάθη μπορεί να έχουν γίνει, και ειδικά σε ορισμένες, λίγες περιπτώσεις, όπου ο επανυπολογισμός έχει γίνει με το χέρι. Ανθρωποι είμαστε, λάθη τέτοια γίνονται».

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, ο υφυπουργός παρέπεμψε το θέμα και πάλι στις καλένδες. Πρόκειται για περίπου 80.000 συντάξεις, για τις οποίες, αν και οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει αυξημένες εισφορές, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και χάνουν κάθε μήνα μεσοσταθμικά 250 ευρώ, ενώ τους οφείλονται αναδρομικά 70 μηνών!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα