Ένταση και σκληρές εκφράσεις στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη

Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν οι δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες, που δέχθηκαν επίθεση από μία συνήγορο

Αντεγκλήσεις, ένταση και σκληρές εκφράσεις συνέθεσαν την εικόνα της δεύτερης συνεδρίασης στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που κατηγορείται για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες του ίδιου αδικήματος. Ο ηθοποιός εμφανίστηκε καταβεβλημένος στη μικρή δικαστική αίθουσα στην οποία διεξάγεται η δίκη και ήρθε πρώτη φορά αντιμέτωπος με τα φερόμενα ως θύματά του.

Έπειτα από αίτημά της η πρώτη μηνύτρια, η οποία καταγγέλλει τον ηθοποιό για βιασμό το 2008, κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά η κατάθεσή της αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1 Απριλίου. Σχετικά με τον πρώτο βιασμό της τον Ιούνιο του 2008, όταν ο Φιλιππίδης φέρεται ότι την εξανάγκασε σε αιδοιολειξία που συνιστά βιασμό, το θύμα περιέγραψε όσα συνέβησαν και ερωτήθηκε επισταμένως σχετικά με το πώς έγινε η πράξη. Βροχή ερωτήσεων φέρεται ότι δέχτηκε σχετικά με τον δεύτερο βιασμό της από τον ηθοποιό, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεσή της στην ανακρίτρια, έγινε σε καμαρίνι θεάτρου.

«Με ακολούθησε, μου έπιασε με δύναμη τα χέρια και έβαλε το χέρι του μέσα από το παντελόνι μου, εξαναγκάζοντάς με σε ανοχή γενετήσιας πράξης» είχε αναφέρει στην ανάκριση, αλλά στο ακροατήριο φέρεται ότι ανασκεύασε την κατάθεσή της ως προς το μέρος.

«Ήταν 12 ηθοποιοί εκείνη την ημέρα στο θέατρο. Έγινε στον διάδρομο. Με έπιασε και έβαλε το χέρι του μέσα από το παντελόνι μου» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι στη συνέχεια την είδε γνωστή ηθοποιός να πλένει τα χέρια της στην τουαλέτα. Ωστόσο, η συναναστροφή της με τον Πέτρο Φιλιππίδη μετά τον βιασμό της την πρώτη φορά προκάλεσε την ερώτηση παρέδρου, ο οποίος απευθυνόμενος στη μηνύτρια είπε:

«Καλά, πώς ξαναπήγατε να τον δείτε μετά από αυτό που σας είχε συμβεί;» Η μάρτυρας φέρεται ότι απάντησε πως εκείνη την περίοδο την ενδιέφεραν τα επαγγελματικά της και δεν πίστευε ότι θα βρισκόταν ξανά σε δύσκολη θέση.

Νωρίτερα το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο, όταν οι συνήγοροι των δύο πλευρών ήρθαν σε αντιπαράθεση σχετικά με το αίτημα να καταθέσουν δύο εκ των τριών μηνυτριών κεκλεισμένων των θυρών, αναγκάζοντας το δικαστήριο να διακόψει για να πέσουν οι τόνοι. Η φράση «εκτίθεστε, κυρίες μου, ποικιλοτρόπως και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο», που ανέφερε η εκ των συνηγόρων του ηθοποιού Κική Πακιρτζίδου, προκάλεσε την αγανάκτηση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Αλέξανδρου Μίντζια. «Δεν σέβεστε τα θύματα…Ντροπή!» είπε ο δικηγόρος και οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν, οδηγώντας τη δίκη σε διακοπή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα για διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

«Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος και επισήμανε:

«Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ενας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολό τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας». Την απόρριψη του αιτήματος, χωρίς όμως να εισακουστεί από το δικαστήριο, πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας, που εξήγησε:

«Οι καταγγελίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, όπως και οι καταθέσεις των δύο καταγγελλουσών. Δεν θα τις υποβάλει σε περαιτέρω θυματοποίηση η δημόσια κατάθεσή τους. Είτε γίνει δημόσια είτε κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημοσιεύματα. Δεν θα προκαλέσει επιπλέον τηλεοπτικά, καθώς το περιεχόμενο των καταθέσεών τους έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Επομένως, κατά την κρίση μου, δεν θα υποβληθούν σε περαιτέρω θυματοποίηση. Ούτως ή άλλως, όπως και να γίνει, η δίκη θα συνεχίσει να έχει δημοσιότητα. Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν μόνο τα δύο θύματα, καθώς η τρίτη μηνύτρια δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα, κρίνοντας πως πρέπει να υπάρχει δημοσιότητα σε μια τέτοιου είδους δίκη.

«Σίγουρα θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και το κίνημα #ΜeΤoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα, ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο τι συμβαίνει, αλλά και τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο» τόνισε σε δηλώσεις του ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας Ζαχαρίας Σαλούστρος.

«Θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν» υποστήριξε σε δήλωσή του ο δικηγόρος των άλλων δύο θυμάτων που καταθέτουν χωρίς την παρουσία κοινού και δημοσιογράφων, ενώ ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολίασε κατά την έξοδό του από τη δικαστική αίθουσα:

«Δώσαμε νομική μάχη προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί με ανοιχτές τις θύρες, ώστε να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα