311 πυρκαγιές μέσα σε 7 ημέρες σε όλη τη χώρα!

Ελπίδες για αποκλιμάκωση, καθώς πέφτουν οι άνεμοι και αναμένονται βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές

Κόλαση φωτιάς χθες στο Πόρτο Γερμενό, με δεκάδες πυροσβέστες να δίνουν άνιση μάχη με τις πύρινες γλώσσες που έκαιγαν επί ώρες πευκοδάσος πολλών στρεμμάτων και σπίτια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12 χθες το μεσημέρι και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν για την κατάσβεση 130 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, Ρουμάνοι πυροσβέστες, 35 πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα τοπικών δήμων, ενώ από αέρος συμμετείχαν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Μήνυμα από το 112

Παράλληλα, με μήνυμα μέσω του 112 οργανώθηκε απομάκρυνση περίπου 30 ατόμων που κινδύνευσαν να εγκλωβιστούν στην περιοχή Μύτικας. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και οι φλόγες τύλιξαν εξοχικές κατοικίες που ήταν διάσπαρτες ανάμεσα στο δάσος, κοντά στο Αλεποχώρι. Οι πυροσβέστες έδωσαν επί ώρες μάχη με τη φωτιά που έκαιγε παρθένο πευκοδάσος, για να μην περάσει στην Ψάθα ή στα Γεράνεια Ορη. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν σε απόγνωση, καθώς φοβούνταν για τις περιουσίες τους.

«Αν η φωτιά γυρίσει στο Ορος Πατέρα, θα φτάσει μέχρι το Λουτράκι. Το δάσος είναι τόσο παρθένο, που δεν περνάει ούτε μοτοκρός. Αυτή τη στιγμή έχει τόσο πολύ αέρα, που δεν κατεβαίνουν ούτε τα αεροπλάνα για να πάρουν νερό. Τα Canadair δεν πλησιάζουν τις φλόγες εξαιτίας των πυκνών καπνών» δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Έχουμε ζώα, σκυλιά στο Πόρτο Γερμενό, αλλά δεν μας αφήνουν να πάμε κάτω να προστατέψουμε την περιουσία μας. Πρέπει να πάμε κι εμείς κάτω γιατί δεν έχουν καθαρίσει, δεν κάνει τίποτα ο δήμος» ανέφερε άλλος κάτοικος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε από σκουπίδια πίσω από ξενοδοχείο της περιοχής και επεκτάθηκε στο δάσος πίσω από το αρχαίο κάστρο.

Μάλιστα, κάτοικος καταγγέλλει πως τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά άκουσε να φεύγει από το σημείο κάποιος που επέβαινε σε μηχανάκι. Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου εστάλη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ τέθηκε σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Στο μεταξύ, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα συνέχισε χθες το καταστροφικό της πέρασμα η φωτιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στη Φωκίδα.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στο μέτωπο προς τον Προφήτη Ηλία Ιτέας και στην εστία στο Σερνικάκι που κατευθυνόταν προς Παρνασσό.

Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί της Τρίτης, όταν εναέρια μέσα άρχισαν συνεχείς ρίψεις νερού σε δύσβατη δασική περιοχή, ανάμεσα σε δύο φαράγγια.

Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό. Το πύρινο μέτωπο έχει μήκος 20 χιλιομέτρων, από τους Δελφούς μέχρι έξω από την Ιτέα, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο προς Γαλαξίδι. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν καταστραφεί 9.000 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση, 3.000 στρέμματα αγροτική έκταση με χωράφια και ελαιόδεντρα, ενώ καταστράφηκαν κτηνοτροφικές μονάδες.

Χθες το απόγευμα εκδηλώθηκαν ακόμα τρεις φωτιές, σε Κόρινθο, Αραξο και Σπάρτη.
Στον Αη Γιάννη Κορινθίας από την πυρκαγιά κάηκαν δασική έκταση και ρεματιά με πουρνάρια, αν και δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή. Επί τόπου έφτασαν 30 πυροσβέστες, 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και 6 αεροσκάφη.

Στη Σπάρτη φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Παλαιοπαναγιά, όπου έσπευσαν για την κατάσβεση 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, αλλά και προσωπικό τοπικών δήμων με υδροφόρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσα σε μία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 311 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ελπίζουν σε εξομάλυνση της κατάστασης από σήμερα, καθώς θα κοπάσουν οι άνεμοι, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα