Ούτε η πλειοψηφία των εισαγγελέων, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», δεν συμφωνεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ) για να… μαλώσει την κοινωνία για την κριτική που ασκήθηκε και ασκείται έπειτα από την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου να ανασύρει την υπόθεση των υποκλοπών. Κι αυτό είναι μία θετική είδηση.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
[email protected]
Συγκεκριμένα η ένωση στην ανακοίνωση αυτή έκανε λόγο για έντονο προβληματισμό «για τη χρήση χαρακτηρισμών που υπερβαίνουν τα όρια της αυστηρής κριτικής μιας εισαγγελικής κρίσης», εισάγοντας ένα «κριτικόμετρο» πρωτοφανές για εισαγγελικούς λειτουργούς στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού, δημοκρατικού πολιτεύματος. Η ανακοίνωση αναρτήθηκε μία μέρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Μπακέλας, με ξεχωριστές πράξεις του, απέρριψε τα αιτήματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του δικηγόρου Ζαχαρία Κεσσέ, που εκπροσωπεί θύματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η ανακοίνωση της ένωσης αναρτήθηκε το πρωί του Σαββάτου σε ομαδική πλατφόρμα που συμμετέχουν οι εισαγγελείς και μέχρι χθες αργά είχε πάρει μόλις δύο likes, κάτι που δεν συνηθίζεται. Δικαστικές πηγές, μάλιστα, σχολίαζαν στη «δημοκρατία» πως είναι πλέον απαράδεκτο κάθε φορά που κάποιος φωνάζει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός η ΕΕΕ να ανακαλύπτει παραβίαση του ορίου θεμιτής κριτικής.
To ένα like, πάντως, «πατήθηκε» από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, που έχει τοποθετεί στην Οικονομική Εισαγγελία, από την οποία η τελευταία φορά που άκουσε κάποια… νέα η κοινωνία ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σχέση με την υπόθεση του συνδικαλιστή Γιάννη Παναγόπουλου. Γνωρίζουμε, ας πούμε, ότι ένα σημαντικό μέρος του σκανδάλου με τα σπιτάκια ανακύκλωσης βρίσκεται στα γραφεία της συγκεκριμένης Εισαγγελίας, εδώ και ενάμιση χρόνο. Το γνωρίζουμε διότι τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από το νυν περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είχε κάνει και σχετικές βαρύγδουπες δηλώσεις. Δεν έχουμε δει, ωστόσο, κάποια ανακοίνωση από αυτήν την Εισαγγελία σε σχέση με αυτή την υπόθεση, παρά το γεγονός πως μετά τη συγχώνευσή της με την Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς είναι η αρμόδια Εισαγγελία για να ερευνά κακουργήματα που σχετίζονταν με πράξεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών ή δημόσιων υπαλλήλων. Ούτε γενικώς έχουμε δει τη διαλεύκανση κάποιας άλλης μεγάλης υπόθεσης από αυτές που σκάνε διαρκώς με κρότο στην επικαιρότητα. Γι’ αυτό και η κοινωνία, με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες των ευρωπαϊκών θεσμών, μοιάζει να έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Και αφού αναφερθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έχει κάποια σημασία να συμπληρώσουμε ότι στο Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας κι άρα ένας από τους εισαγγελείς που υπέγραψε την ανακοίνωση είναι ο κύριος Δημήτρης Αποστολάς, αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος τον Ιούνιο επιλέχθηκε από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, για να πάρει μία από τις τρεις θέσεις των επιπλέον εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων που θα εργαστούν για το Λουξεμβούργο. Ο μισθός σε αυτή τη θέση φτάνει τα 8.000 ευρώ. Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν εξέφρασε δυσαρέσκεια για την επιλογή των προσώπων.
