Δύο συλλήψεις για τη φονική έκρηξη του λέβητα στο δημοτικό σχολείο Σερρών

Χειροπέδες στον 58χρονο εργολάβο και τον 43χρονο ηλεκτρολόγο που εκτελούσαν εργασίες στον καυστήρα θέρμανσης, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο

Η απόφαση του εργολάβου να πραγματοποιήσει τις εργασίες αλλαγής στο σύστημα θέρμανσης ενώ ήταν σε λειτουργία το 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών φαίνεται πως ήταν η αιτία που στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο Βασίλη, ανεξάρτητα από το τι προκάλεσε τη φονική έκρηξη.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ο διευθυντής του σχολείου, ο δήμαρχος Σερρών και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου, αλλά ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο για το γεγονός ότι οι εργασίες εκτελούνταν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Η διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών της έκρηξης του λέβητα είναι σε εξέλιξη από τους πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την Αστυνομία, παρουσία του δικηγόρου της οικογένειας του άτυχου παιδιού. Ηδη οι αστυνομικοί διαπίστωσαν τις ευθύνες του 58χρονου εργολάβου και του 43χρονου ηλεκτρολόγου που εκτελούσε τις εργασίες στον λέβητα και για τον λόγο αυτό συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, ο οποίος αναμένεται να τους απαγγείλει ποινικές διώξεις για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο μαθητή της στ’ τάξης και τον τραυματισμό ακόμα δύο παιδιών.

Τις ευθύνες του εργολάβου επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σε δηλώσεις του τάχθηκε στο πλευρό του δημάρχου Σερρών που συμμετείχε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για αλλαγή του συστήματος θέρμανσης από πετρέλαιο σε γεωθερμία, στο πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων.

Όπως λέει, η έκρηξη του λέβητα δεν οφείλεται σε κακή συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στον εργολάβο, και εμμέσως πλην σαφώς στον διευθυντή του σχολείου που επέτρεψε τις εργασίες ενώ ήταν σε εξέλιξη τα μαθήματα.

«Στο συγκεκριμένο σχολείο γνωρίζουμε ότι πρόσφατα έγιναν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, εργασίες που, όπως από τη σύμβαση προβλέπεται, έπρεπε να λαμβάνουν χώρα εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι το τραγικό γεγονός της έκρηξης του λέβητα σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε κακή συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΕΔΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος έριξε τις ευθύνες στον διευθυντή του σχολείου που επέτρεψε τις εργασίες. «Ο εργολάβος δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί και να κάνει δοκιμές εν ώρα λειτουργίας του σχολείου και χωρίς ακόμα να έχει παραδοθεί το έργο στον δήμο. Αφού πήγε τελικά ως εκεί, ποιος τον άφησε να μπει; Τον ήλεγξε κανείς; Επέδειξε κάποιο χαρτί; Αν δεν επέδειξε, πώς πέρασε την πόρτα; Εμάς δεν μας πήρε κανείς τηλέφωνο. Ο ίδιος άνθρωπος προσπάθησε να μπει και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο χθες, αλλά η είσοδος δεν του επετράπη. Ο διευθυντής εκεί τον έδιωξε» δήλωσε ο δήμαρχος.

Μάλιστα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του διευθυντή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου ότι είχε εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του στο έργο. «Ούτε εγγράφως ούτε προφορικά παραπονέθηκε ο διευθυντής του σχολείου» επεσήμανε.

Αντίθετα, στο πλευρό του διευθυντή του σχολείου τάσσονται οι εκπαιδευτικοί, ρίχνοντας την ευθύνη στον δήμο. «Ο δήμος που είναι υπεύθυνος για την ανάθεση και την εποπτεία του έργου στον κατάλληλο άνθρωπο και την ασφάλεια των σχολείων μετατοπίζει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς» καταγγέλλει ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Πασχάλης Στεφάνου.

Εξάλλου, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του μικρού μαθητή και ο τραυματισμός των δύο συμμαθητών του «δεν είναι απλά ένα ατύχημα», αλλά «αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο τα σχολεία “συντηρούνται” και της ανευθυνότητας με την οποία λειτουργούν όλοι οι “υπεύθυνοι”, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μέχρι και τις δημοτικές Αρχές». Η ΔΟΕ υποστηρίζει πως όλοι αυτοί «τώρα σπεύδουν να αποτινάξουν από πάνω τους, αντί να αναλάβουν, τις ευθύνες για ολέθριες παραλείψεις και λάθη».

Χθες σε ένδειξη πένθους παρέμειναν κλειστά όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Σέρρες, ενώ το 9ο Δημοτικό θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα