Το «Ελλάς, μη μας ξεχνάς» ταρακούνησε τη Β. Ηπειρο!

Επίσκεψη ιστορικής σημασίας Μητσοτάκη στα χωριά της μειονότητας στην Αλβανία

Επίσκεψη ιστορικής σημασίας στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας (Χειμάρρα, Δερβίτσανη και Λιβαδειά) πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη Χειμάρρα -πρώτο σταθμό της περιοδείας του- έγινε δεκτός με το σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς, μη μας ξεχνάς».

Ο ίδιος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα και υπογράμμισε σε όσους συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν ότι «η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας», ενώ κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας.

Συνεργασία

«Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, και υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, στο θέμα της γλώσσας και στο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι με πνεύμα συνεργασίας όλα αυτά θα επιλυθούν. «Σας το εγγυώμαι προσωπικά» είπε και σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τις περιπέτειες και είναι πλέον ισχυρότερη.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ελληνόφωνο σχολείο «Ομηρος», όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ηρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, την παράδοση, την Ορθοδοξία, και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπαιδευτικούς.

«Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές, και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των Αγίων Πάντων, η οποία βρίσκεται εντός του αύλειου χώρου του σχολείου, και στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας». «Μεγάλη ημέρα για τη Χειμάρρα» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Φρέντυ Μπελέρης και τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μια ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, αν είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Ελληνες και είχαμε και την Παιδεία στη μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες».


Παρών στην περιοδεία και ο ολυμπιονίκης Π. Δήμας

Ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που κατάγεται από τη Χειμάρρα, συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ενώ ήταν παρών και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

«Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ» είπε ο Πύρρος Δήμας στον πρωθυπουργό στη Χειμάρρα, και τόνισε απευθυνόμενος στους συντοπίτες του: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική ημέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε, πρωθυπουργέ, για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ». Θυμίζουμε ότι ο Πύρρος είναι και πολιτικός, καθώς διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.


Φιλοφρονήσεις στη συνάντηση με τον Ράμα στη Δερβιτσάνη

Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Αλβανίας – Τουρκίας για την προμήθεια των τουρκικών drones, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Εντι Ράμα υποδέχθηκε χθες στη Δερβιτσάνη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι ο Εντι Ράμα πριν από δύο εβδομάδες είχε ανάψει «κόκκινο» στην τότε προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά, ενώ την ίδια εκείνη ημέρα, με τον πρωθυπουργό στα Τίρανα, είχε δηλώσει σε διεθνή μέσα ότι η χώρα μας μπήκε στην Ε.Ε. με απάτη!

Σε αυτό το κλίμα έγινε και η χθεσινή συνάντηση στη Δερβιτσάνη ενώπιον της μειονότητας, με τον πρωθυπουργό να λέει στους συγκεντρωμένους: «Η ελληνική εθνική μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών. Με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν, πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων λύνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Υπογράμμισε ακόμα: «Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον δρόμο της Αλβανίας για την πλήρη ένταξή της στην Ευρώπη, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Eντι Ράμα είπε ότι για την Αλβανία «η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών» και συμπλήρωσε: «Με μεγάλη ευγνωμοσύνη θέλω να χαιρετίσω όλους εκείνους τους πολίτες, όπως εσείς, της Δημοκρατίας της Αλβανίας με ελληνική υπηκοότητα, που έχουν δώσει πολλά όχι μόνο σε αυτή την κοινότητα αλλά και στη χώρα»

Ο κ. Ράμα θύμισε ότι πριν από 30 χρόνια ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε τη μειονότητα και τόνισε: «Σε θεωρούμε εξίσου φίλο και αδελφό εδώ στη γη μας».


Κουβέντα για την πρόκληση του προέδρου με τη σημαία

Η προκλητική κίνηση του προέδρου της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεκάι να απαιτήσει να κατέβει η ελληνική σημαία από το δημαρχείο της Φοινίκης, αλλά και από το μνημείο των ομογενών Μάσσιου, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Αλβανούς στρατιώτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα, είναι μια καθαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Αλβανία. Συγκεκριμένη παραβίαση και πολύ πρόσφατη. Δεν υπήρξε αναφορά σε αυτή την πρόκληση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ελληνική σημαία κυματίζει νόμιμα έξω από το δημαρχείο, μαζί με αυτή της Αλβανίας και της Ε.Ε., επειδή ο Δήμος Φοινίκης είναι επίσημα αναγνωρισμένος ως «μειονοτικός» από τις αλβανικές Αρχές.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα