Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας της τέως βασιλικής οικογένειας

Πώς πέρασαν το πρωινό τους στη «Μ. Βρεταννία» οι γαλαζοαίματοι.

Το πρωί της Τρίτης 17 Ιανουαρίου, μετά το πρωινό που οι περισσότεροι βασιλείς και πρίγκιπες πήραν στο δωμάτιό τους ή στον μπουφέ που είχε στηθεί στο roof garden του 8ου ορόφου του ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία», αναχώρησαν και τα τελευταία μέλη των βασιλικών οικογενειών που είχαν έρθει στη χώρα μας για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, όπως η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας, πρίγκιπας Χάακον.

Συγκινημένη και με ένα φιλί αποχαιρέτησε την όμορφη και chic μητέρα της η Τατιάνα Μπλάτνικ, η οποία βγήκε ως την έξοδο και την έβαλε η ίδια στο αυτοκίνητο της αναχώρησης. Τη Δευτέρα το βράδυ, αμέσως μετά το γεύμα της οικογένειας, με ιδιωτικές πτήσεις και liar jets υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναχώρησαν για τις πατρίδες τους ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια, η βασιλική πριγκίπισσα Αννα της Βρετανίας, η ανιψιά της και κόρη του πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ, Lady Gabriella Kingston, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα Μάξιμα και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Προβλήματα

Ενώ το πρωτόκολλο τηρήθηκε ως την παραμικρή λεπτομέρεια στη Μητρόπολη Αθηνών και όλα κύλησαν άψογα στην κηδεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προβλήματα και καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν μετά τη ταφή στο Τατόι, χωρίς όμως κανείς από τους βασιλείς και τους προσκεκλημένους γαλαζοαίματους να δυσανασχετεί. Παρά την κούραση και την ηλικία τους, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς δεν υπήρχε ούτε δείγμα καρέκλας για να ξεκουραστεί και να ξαποστάσει κανείς, παρά μόνο καμένα κούτσουρα!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το άτσαλο παρκάρισμα των αυτοκινήτων και βαν από τους παρκαδόρους στους χώρους του Τατoΐου προκάλεσε ένα μικρό μπάχαλο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και το επίσημο γεύμα, που από τις 3.00 το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένο τελικά δόθηκε μετά τις 5.00 το απόγευμα, καταλήγοντας σε early dinner.

Τίποτα όμως δεν μπόρεσε να ταράξει τη συγκινητική ατμόσφαιρα. Σε μεγαλοπρεπή σκηνικό, αλλά σε έντονη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, στο ballroom του ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία», όπου έμειναν σχεδόν όλοι οι βασιλείς και γαλαζοαίματοι, και που ο τέως βασιλιάς έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του, τους βασιλικούς του γάμους με την Αννα Μαρία και της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος, η οικογένεια του Κωνσταντίνου παρέθεσε το επίσημο καθιστό γεύμα. Το βασικό μενού περιλάμβανε ψάρι και σούπα, ως είθισται, σαλάτες με καβούρι και αστακό, και ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, που είχε επιμεληθεί ο executive chef Αστέριος Κουστούδης.

Στη συνέχεια με ένα φιλί τα μέλη των συγγενικών οικογενειών εξέφραζαν τα συλλυπητήριά τους προς την τέως βασίλισσα και άλλοι αναχώρησαν για τις χώρες τους, όπως η πριγκίπισσα της Βρετανίας Αννα, και άλλοι προς τα δωμάτιά τους για να ξεκουραστούν. Στο δείπνο παρακάθισε και η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας Φαράχ Ντιμπά-Παχλαβί, τρίτη σύζυγος του σάχη του Ιράν Ρεζά Παχλαβί, στενή φίλη του τέως βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας.

Η βασίλισσα του Ιράν παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το «παρών» στο δείπνο έδωσαν επίσης η μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμίροβνα, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αικατερίνη, αλλά και η διεθνούς φήμης γλύπτρια Μαρίνα Καρέλλα, η οποία μένει στην Αθήνα και κρατάει συντροφιά στις δύσκολες ώρες στην Αννα Μαρία. Ακόμα, εκεί ήταν η πρώην βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας, χήρα του βασιλιά Χουσεΐν, με την πριγκίπισσα κόρη της.

Μετά το λιτό πρωινό που πήραν στο roof garden του ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία» (με φυσικούς χυμούς και αβγά ποσέ), τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, αφού αποχαιρέτησαν και τους τελευταίους προσκεκλημένους τους, εθεάθησαν γύρω στις 2.00 το μεσημέρι στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας Παύλος (σταθερά με κοστούμι και μαύρη γραβάτα, σε ένδειξη πένθους) με την casual ντυμένη, με μαύρο πουλόβερ και γκρι σακάκι, Μαρί Σαντάλ, οι τέσσερις γιοι τους Κωνσταντίνος Αλέξιος, Οδυσσέας Κίμωνας, Αχιλλέας Ανδρέας και Αριστείδης Σταύρος, επίσης casual ντυμένοι, με τζιν παντελόνι και πουλόβερ, και η Μαρία Ολυμπία, στα μαύρα και με ριγέ μαυρόασπρο ριγέ σακάκι, περπάτησαν με τα πόδια στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας για να συναντήσουν την τέως βασίλισσα στο διαμέρισμα όπου πέρασε την πρώτη νύχτα της ζωής της μετά τον ενταφιασμό του άντρα της. Μαζί τους ήταν επίσης η μαυροντυμένη πριγκίπισσα Αλεξία και ο επίσης κοστουμαρισμένος και με μαύρη γραβάτα πρίγκιπας Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, επίσης μαυροντυμένη και με μαύρη τσάντα του οίκου Chanel.

Η συνάντηση στο αρχοντικό οροφοδιαμέρισμα, όπου πέρασε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του ο τέως με την Αννα Μαρία (τους το είχε παραχωρήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λαιμός), ήταν σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Από την άλλη, υπήρχε και ικανοποίηση, καθώς όλα κύλησαν ομαλά αναφορικά με το τελετουργικό της κηδείας. Κοντά στα εγγόνια της, τα οποία αποχαιρέτησε η Αννα Μαρία, βρήκε παρηγοριά, κουράγιο και δύναμη, καθώς όλοι μαζί παρακάθισαν για ένα λιτό γεύμα στην τραπεζαρία του διαμερίσματος. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στο ξενοδοχείο «Μ. Βρεταννία» της πλατείας Συντάγματος για να αφήσουν τη μητέρα τους να ξεκουραστεί.

Στην Αθήνα θα παραμείνουν η Αλεξία και ο Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ, καθώς τις επόμενες ημέρες θα τελέσουν τρισάγιο στον τάφο του τέως βασιλιά και πατέρα τους.


Τα ξένα ΜΜΕ για την κηδεία

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου συγκέντρωσε, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον όχι μόνο των εγχώριων αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν βασιλεία και τα μέλη των βασιλικών τους οικογενειών παρευρέθησαν στην τελετή.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και από τα βρετανικά δίκτυα για την παρουσία της πριγκίπισσας Αννας στην Ελλάδα, αλλά και από τα ισπανικά, αφού, εκτός από το τελετουργικό, επιχείρησαν να καλύψουν το γεγονός της πολυσυζητημένης συνάντησης της βασίλισσας Σοφίας και του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Από τη Μητρόπολη πολλά διεθνή μέσα φιλοξενούσαν Ελληνες δημοσιογράφους για να δώσουν απευθείας το ρεπορτάζ πίσω από την τελετή. Υπήρξε παράλληλα μεγάλο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την «Daily Mail», αλλά και συνεχής ενημέρωση από την κρατική ισπανική τηλεόραση. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν επίσης τα μέσα της Δανίας και της Ολλανδίας, λόγω της παρουσίας των βασιλικών ζευγαριών, ενώ πολλά διεθνή δίκτυα είχαν τους ανταποκριτές τους στη χώρα μας ή και απεσταλμένους τους. Η εφημερίδα «Guardian» σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν για λίγες ώρες ξανά βασιλιάς των Ελλήνων ή έστω μερικών χιλιάδων Ελλήνων και έκανε μια ιστορική αναδρομή σε όσα οδήγησαν στην εξορία του μετά τη δικτατορία.

Το Reuters επισημαίνει ότι πάρα πολλά μέλη των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών βρέθηκαν στην Αθήνα για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας. Μεγάλη ιστορική αναδρομή έκανε με ρεπορτάζ της η DW.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα