Πώς έφτασαν τα δύο τρένα στη μετωπική του ολέθρου

Σκηνές Αποκάλυψης εκτυλίχτηκαν μετά τη σύγκρουση του Intercity 62 με εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν από τη σήραγγα των Τεμπών μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης

Δεν έχει προηγούμενο η ασύλληπτη σιδηροδρομική τραγωδία που «γράφτηκε» αργά προχθές τη νύχτα στα Τέμπη, όπου δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά με μεγάλη σφοδρότητα, οδηγώντας δεκάδες ανθρώπους σε μαρτυρικό θάνατο και ένα ολόκληρο έθνος να θρηνεί βουβά την απώλεια τόσων ζωών!

Ηταν λίγο μετά τις 23.00, την Τρίτη, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία που είχε αναχωρήσει στις 19.22 από την Αθήνα με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και στην οποία επέβαιναν 354 επιβάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νεαρής ηλικίας και φοιτητές που επέστρεφαν στις σχολές τους μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική που έκανε την αντίθετη διαδρομή, λίγο πριν από τη σήραγγα των Τεμπών, στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός. Η σύγκρουση των δύο τρένων -που, σύμφωνα με μαρτυρίες, κινούνταν στην ίδια ράγα επί 12 ολόκληρα λεπτά, με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων (!)- ήταν τόσο σφοδρή, που το πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας τυλίχτηκε στις φλόγες, το δεύτερο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών, ενώ ολόκληρα κομμάτια και των δύο εκσφενδονίστηκαν αρκετά μέτρα μακριά.

Πανικός

Ακολούθησαν σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης, με τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62 να ξεσπούν σε ουρλιαχτά τρόμου, κάποιους εξ αυτών να προσπαθούν να συρθούν κάτω από τα συντρίμμια και άλλους να σπάνε τα τζάμια του τρένου προκειμένου να απεγκλωβιστούν! Οι εικόνες που αντίκρισαν οι διασώστες λίγη ώρα αργότερα ήταν ακόμη πιο σοκαριστικές, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με απανθρακωμένα πτώματα και διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη, τα οποία είτε ήταν σφηνωμένα μέσα στα πολτοποιημένα βαγόνια είτε βρίσκονταν διασκορπισμένα στα γύρω χωράφια!

Ενδεικτικό της καταστροφής, που θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη, είναι το σκηνικό που μετέφεραν οι επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς: «Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Ηταν απλά σαν ένας σεισμός. Ετσι το νιώσαμε. Ηταν τρεις συγκρούσεις, η μια πιο μικρή από την άλλη. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μία γυναίκα, την οποία αμέσως βοήθησα – είχε σκιστεί στο φρύδι της, όχι κάτι πολύ σοβαρό» είπε ένας επιβάτης, που κατάφερε να βγει σώος από το φλεγόμενο τρένο. Εν συνεχεία τόνισε:

«Τι να σας πω… Αίματα – με έχει πιάσει ταραχή, ούτε να μιλήσω δεν μπορώ. Ηταν τραγικά τα πράγματα… Συγκρούστηκε το βαγόνι 2, δηλαδή εκεί που είναι η καφετέρια, στο οποίο πρέπει να είχε και τα περισσότερα θύματα, το οποίο δεν μπορούσες να πλησιάσεις, ούτε από κάτω. Φλεγόταν, προσπάθησα να περάσω κάτω από κάτι συντρίμμια, δεν γινόταν να αναπνεύσεις, δεν μπορούσες να περάσεις εκεί». Μια επιβάτρια του βαγονιού 3 τόνισε πως μαζί με άλλα άτομα έσπασαν τα τζάμια του τρένου για να καταφέρουν να βγουν από την αμαξοστοιχία. Παράλληλα αποκάλυψε ότι η μια μεριά του τρένου διαλύθηκε και έφυγε στον γκρεμό! «Αναποδογυρίζαμε μέσα στο βαγόνι μέχρι να σταματήσει και, ταυτόχρονα, καιγόμασταν» δήλωσε ένας νεαρός άντρας, ενώ άλλη επιβάτρια τόνισε: «Εφυγε το μωρό από το καρεκλάκι και σφήνωσε. Ψάχναμε να το βρούμε»!

Ενας από τους διασωθέντες περιέγραψε τις σκηνές πανικού που επικράτησαν αμέσως μετά τη σύγκρουση: «Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και, ευτυχώς, κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε, καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησα να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα». Για τις δραματικές στιγμές που βίωσε μέσα στην «αμαξοστοιχία του τρόμου» μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Στέφανος Γωγάκος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι: «Βιώσαμε μια κόλαση.

Εχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα… Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία για να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη».

Ενας διασώστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο του δυστυχήματος μαζί με 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και της Ελασσόνας, τόνισε ότι η κατάσταση που βρήκαν ήταν τραγική: «Υπήρχαν πολλοί νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στη ζωή, και στα βαγόνια, κυρίως στα τρία πρώτα, δεν ήταν κανένας εν ζωή». Ωστόσο, η διαπίστωσή του, η οποία δίνει γροθιά στο στομάχι, είναι πως ανάμεσα στους νεκρούς «υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους. Το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών». Τέλος, μια διασωθείσα περιέγραψε τι αντίκρισε μόλις βγήκε από το τρένο: «Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα