Στο έλεος σεισμών τα δημόσια κτίρια

Εως τώρα έχουν ελεγχθεί 16.000 ακίνητα δημόσιας χρήσης σε σύνολο 80.000 και 9.000 σχολεία από τα 16.000

Με σημαντική καθυστέρηση δρομολογείται ο απαραίτητος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε σημαντικά και κρίσιμα δημόσια κτίρια της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2001, οπότε ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περίπου 16.000 κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης σε σύνολο 80.000 κτιρίων (δηλαδή το 20%) και περίπου 9.000 σχολικά κτίρια σε σύνολο 16.000 (56%).

Βασική αιτία της καθυστέρησης είναι ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή. Χθες, πάντως, ένας μικρός σεισμός της τάξης των 3,2 Ρίχτερ επανέφερε στην επιφάνεια το ζήτημα καταλληλότητας των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από την κολόνα στήριξης σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κέρκυρας, η οποία γέμισε ρωγμές, αποκαλύπτοντας τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν.

Προς το παρόν η Πολιτεία επισπεύδει τη συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο στις αρχές Ιουλίου και η έναρξη εγγραφών θα ανακοινωθεί από το ΤΕΕ προς τους μηχανικούς το επόμενο διάστημα. Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ.

Παράλληλα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο μητρώο ως ελεγκτές προσεισμικού ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό ηλεκτρονικό πιστοποιητικό επάρκειας.

Οι έλεγχοι θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα