Δίκη Πισπιρίγκου: «Ανεξήγητη η ανακοπή της μικρής Τζωρτζίνας»

Με το… βαμβάκι έσφαξε την κατηγορουμένη ο καρδιολόγος του Ωνασείου

Ανεξήγητη με τις γνώσεις που διαθέτει έως σήμερα η ιατρική επιστήμη είναι η ανακοπή που είχε υποστεί η μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη, κατέθεσε χθες στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο καρδιολόγος, ειδικός στα κληρονομιά νοσήματα της καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αριστείδης Αναστασάκης.

«Ο τρόπος που εκδηλώθηκαν τα πράγματα σε αυτό το παιδί ήταν άκρως ασυνήθιστος και δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Γύρω από την Τζωρτζίνα υπήρχε μια ομάδα γιατρών που συνεδρίαζε κάθε μέρα. Δεν υπήρχε μια σταδιακή αποδιοργάνωση του δικτύου αυτής της κοπέλας, ξαφνικά οδηγήθηκε στο τέλος, και αυτό είναι περίεργο» είπε στην κατάθεσή του στο ακροατήριο ο κ. Αναστασάκης, σφάζοντας με το… βαμβάκι την κατηγορουμένη, η οπαία προβάλλει τον ισχυρισμό περί αμέλειας των γιατρών, με αποτέλεσμα την κατάληξη του κοριτσιού.

«Εγώ δεν λέω ότι η κατηγορούμενη έδωσε κεταμίνη στο παιδί. Αλλά ποιο είναι το νόσημα από το οποίο έπασχε το κορίτσι; Ο απινιδωτής μάς έδωσε τη δυνατότητα να δούμε αν η καρδιά του παιδιού εκδήλωσε κάτι που δεν ξέραμε, κάτι απειλητικό για τη ζωή. Ομως το εξάμηνο που το παιδί είχε τον απινιδωτή δεν είδαμε ποτέ καμία απειλητική εκδήλωση για τη ζωή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος, πάντως, σε διάλειμμα της δίκης αντάλλαξε χειραψία με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, λέγοντάς της μάλιστα και λόγια παρηγοριάς.

«Κουράγιο, με στενοχωρεί πολύ αυτή η υπόθεση» ακούστηκε να λέει στην κατηγορουμένη ο κ. Αναστασάκης, και ενώ στην αίθουσα χθες για να παρακολουθήσει τη δίκη βρέθηκε και πάλι έπειτα από καιρό ο Μάνος Δασκαλάκης.

Οπως εξήγησε ο μάρτυρας, ο ίδιος προΐσταται μονάδας του Ωνασείου η οποία ελέγχει τις οικογένειες ασθενών για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ότι πάσχουν από ένα κληρονομικό νόσημα. «Στην περίπτωση που εξετάζεται η ένδειξη για να εμπλακούμε ήταν ο θάνατος των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας, αλλά και η ανακοπή που είχε υποστεί η Τζωρτζίνα. Συναντηθήκαμε με τον κ. Δασκαλάκη και την κυρία Πισπιρίγκου, τους εξετάσαμε καρδιολογικά και δεν προέκυψε διάγνωση καρδιαγγειακού νοσήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανστασάκης, σημειώνοντας, όμως, πως υπάρχουν πιθανότητες γύρω στο 25% οι γονείς να είναι φορείς κάποιου παθολογικού γονιδίου και αυτό να «περάσει» στα παιδιά.

«Αυτό όμως που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος και όχι η πορεία της πληροφορίας. Αυτό τι σημαίνει; Οτι πρέπει να έχεις ευρήματα σε κλινικό επίπεδο. Οι εξετάσεις πρέπει να δείξουν κάτι» διευκρίνισε ο μάρτυρας, ξεκαθαρίζοντας πως στην περίπτωση της Τζωρτζίνας από τους ελέγχους που έγιναν δεν εντοπίστηκε ποτέ τίποτα το απειλητικό για τη ζωή της.

«Ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στο παιδί μάς έδινε τη δυνατότητα, αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει. Στην Ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι. Ομως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα» σημείωσε ο κ. Αναστασάκης, για δεχθεί στη συνέχεια τις ερωτήσεις από την έδρα.

Πρόεδρος: Πότε το αίμα δεν μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα;

Μάρτυρας: Αν βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που δεν έχει οξυγόνο ή λόγω τοξικής παρέμβασης, να υπάρξει δηλαδή ένα φάρμακο που να δημιουργήσει μια σημαντική διαταραχή στο αίμα…

Πρόεδρος: Είπατε ότι «μεταβήκαμε στην περίπτωση της Τζωρτζίνας σε απόλυτη καταστροφή του μυοκαρδίου». Αυτό πότε συμβαίνει;

Μάρτυρας: Τα νοσήματα έχουν φυσική πορεία, έχουν εξέλιξη. Υπάρχουν όμως και οι κεραυνοβόλες περιπτώσεις που θα καταστρέψουν το μυοκάρδιο, όπως κάτι τοξικό ή ένας πυροβολισμός, όπως σας είπα.


Χυδαίο ξέσπασμα Κούγια κατά της προέδρου

Νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξης Κούγιας ξέσπασε στο δικαστήριο, επειδή στην προηγούμενη συνεδρίαση η έδρα αποφάσισε τη συνέχιση της δίκης χωρίς την παρουσία του. «Με έχετε εξευτελίσει» είπε ο κ. Κούγιας και επιτέθηκε στην πρόεδρο, κατηγορώντας τη για μεροληψία και για παραβίαση των δικαιωμάτων της εντολέας του επειδή ακόμη το δικαστήριο δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα που εκείνος είχε υποβάλει.

Μάλιστα, ο συνήγορος έκανε αναφορά σε προσωπικά στοιχεία της προέδρου, όπως η οικογενειακή της κατάσταση. Απαντώντας, η πρόεδρος τόνισε πως η αναφορά του συνηγόρου σε προσωπικά της δεν αφορά κανέναν.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα