Ένοχοι και οι 12 για τον φόνο του Άλκη Καμπανού

«Δολοφόνοι!» και «Ισόβια!» φώναξαν συγγενείς και φίλοι του φοιτητή στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης

Με τις λέξεις «δολοφόνοι» και «ισόβια» ξέσπασαν χθες συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Αλκη Καμπανού, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης καταδικαστικής απόφασης για την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή και τον τραυματισμό δύο φίλων του, στη δολοφονική ενέδρα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Με σύμφωνη πρόταση και της εισαγγελέως της Εδρας Κυριακής Κλιάμπα, οι τακτικοί δικαστές και ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης έκριναν ενόχους και τους 12 κατηγορουμένους.

Οι επτά κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Αλκη και οι υπόλοιποι πέντε για συνέργεια. Η κατηγορία τής από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο του Αλκη Καμπανού μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Για τον έναν από τους δύο φίλους του Αλκη που τραυματίστηκαν, το δικαστήριο έκρινε πέντε από τους κατηγορουμένους ενόχους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τους υπόλοιπους επτά για συνέργεια.

Για τον δεύτερο τραυματισμένο φίλο του Αλκη, το δικαστήριο έκρινε έναν εκ των κατηγορουμένων ένοχο για ανθρωποκτονία και τους υπόλοιπους 11 για συνέργεια. Το κλίμα ήταν συγκινησιακά φορτισμένο στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα. Στη μια πλευρά ήταν οι οικογένειες των κατηγορουμένων και στην άλλη οι γονείς, συγγενείς και φίλοι του Αλκη.

Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν φανέλες της ομάδας του Αρη, ενώ σηκώθηκε και πλακάτ που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Αλκη». Στο άκουσμα της απόφασης, κάποιοι παρευρισκόμενοι φώναξαν «δολοφόνοι, ισόβια!» και υβριστικά συνθήματα κατά των κατηγορουμένων. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας αλλά και του πατέρα του Αλκη Καμπανού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ενταση σημειώθηκε και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οπαδοί του Αρη επιτέθηκαν φραστικά εναντίον συγγενικών προσώπων κάποιων από τους 12 κατηγορουμένους.

Αναλυτικά, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους για τις ακόλουθες πράξεις: τον 1ο κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο του Αλκη, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον πρώτο τραυματία και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τον δεύτερο τραυματία, ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αθλητικού νόμου, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αθλητικού νόμου, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο του Αλκη, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο του ενός τραυματία και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο του δεύτερου τραυματία, ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αθλητικού νόμου, όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Αλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.


«Τεράστια ηθική ικανοποίηση» για την οικογένεια του αδικοχαμένου νέου

«Η οικογένεια του αείμνηστου Αλκιβιάδη Καμπανού δηλώνει τεράστια ηθική ικανοποίηση για την πρωτόδικη απόφαση, όπως και οι οικογένειες των άλλων δύο θυμάτων» δήλωσε ο συνήγορός τους Γιάννης Πουλτσίδης, ο οποίος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων των κατηγορουμένων πως επρόκειτο για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι ανθρωποκτονία.

«Σωματική βλάβη υπάρχει όταν έχουμε ένα ή το πολύ δύο χτυπήματα τα οποία από ατυχία επιφέρουν τον θάνατο. Εδώ είχαμε ένα άψυχο σώμα με 30 χτυπήματα» παρατήρησε. Μετά την ανακοίνωση της ενοχής των κατηγορουμένων, τον λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, οι οποίοι αγόρευσαν ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας 18-25 ετών, που αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την προσωπικότητα του δράστη και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, αιτήθηκαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της μεταμέλειας για τις πράξεις τους και της καλής διαγωγής τους στις φυλακές.

Κάποιοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης χαρακτήρισαν τους 12 «παιδιά της γειτονιάς», προκαλώντας την αντίδραση του ακροατηρίου, με ορισμένους από τους παρευρισκομένους να ξεσπάνε φωνάζοντας «και αυτός που πέθανε τι ήταν; Ακου “παιδιά της γειτονιάς”…».

Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη, με την πρόταση της εισαγγελέως της Εδρας ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικών στους 12 κατηγορουμένους. Αν το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά, τότε κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, ενώ, αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε θα τους επιβληθούν πολυετείς καθείρξεις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα