Ανικανότητα! Πέμπτη μέρα πύρινου εφιάλτη

Τους ξέφυγαν πάλι και αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα σε δυτική Αττική – Βοιωτία. Πανικός με μαζικές εκκενώσεις οικισμών από χθες το μεσημέρι

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όλων ότι τα μέτωπα των πυρκαγιών στη δυτική Αττική και τη Βοιωτία τείνουν να κοπάσουν έπειτα από τέσσερις ημέρες, καθώς από χθες το μεσημέρι και έπειτα από μεγάλες αναζωπυρώσεις το 112 βομβάρδισε με μηνύματα απομάκρυνσης κατοίκους πολλών οικισμών.

Η κατάσταση μάλιστα από το απόγευμα φάνηκε να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού μέχρι να σταλεί το ένα μήνυμα άλλαζαν τα δεδομένα και έφευγε το επόμενο με διαφορετικές εντολές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι μήνυμα μέσω του 112 έδινε οδηγίες για εκκένωση των οικισμών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, προς την Οινόη, ενώ μία ώρα αργότερα νεότερο καλούσε τους κατοίκους της Οινόης να… εκκενώσουν προς Ερυθρές!

Αλλο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους του οικισμού Αγιος Ιωάννης Κόρακας να κατευθυνθούν προς Μάνδρα και το επόμενο εκείνους του Αγίου Παντελεήμονα να εκκενώσουν προς Ερυθρές. Λίγο αργότερα νέο μήνυμα έστελνε τους κατοίκους του οικισμού Κιάφα να κατευθυνθούν επειγόντως προς Μάνδρα ή και Ελευσίνα!

Σταδιακά το απόγευμα αναπτύχθηκε ένα μεγάλο μέτωπο μεταξύ Μάνδρας και Μεγάρων, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς προτού καθηλωθούν τα εναέρια μέσα.

Ιταλικά Canadair

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν 22 ιπτάμενα μέσα (11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα), καθώς και εκατοντάδες πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα. Στα αεροσκάφη που επιχειρούν συμπεριλαμβάνονται και αυτά που εστάλησαν από ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Ισραήλ).

«Για άλλη μια φορά σήμερα δύο ιταλικά Canadair ενώθηκαν με τους Ελληνες συναδέλφους τους στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα: στο βίντεο φαίνονται σε σχηματισμό με ένα ελληνικό και δύο γαλλικά Canadair για να σβήσουν τις φλόγες» έγραψε στο twitter η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας. Βέβαια, ο συνωστισμός τόσων εναέριων μέσων στην περιοχή με ελάχιστη ή και μηδενική ορατότητα έκανε την επιχείρηση ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις υπήρξαν στη θέση Καραούλι και κυρίως στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας, με τις φλόγες να μπαίνουν μέσα στις αυλές σπιτιών. Εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές στην προσπάθεια να σωθούν περιουσίες. Μάλιστα, τουλάχιστον ένα σπίτι στην Αγία Σωτήρα τυλίχθηκε στις φλόγες, οι οποίες «έτρεχαν» βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα ξερά κλαδιά και δέντρα.

«Εδώ, στην Αγία Σωτήρα, έχουμε ένα ζωντανό πύρινο μέτωπο. Εκανα δεκτή την εισήγηση της Πυροσβεστικής, ήρθα εγώ ο ίδιος και διαπίστωσα ότι κινδυνεύει η Αγία Σωτήρα, το Παλαιοχώρι, το Πανόραμα. Σήμερα το πρωί από εδώ διέρχονταν αυτοκίνητα. Εδειχνε η κατάσταση ότι έχει ολοκληρωθεί ο πύρινος εφιάλτης. Τώρα τον βλέπουμε πάλι ζωντανό μπροστά μας. Πραγματικά, αυτό είναι αδιανόητο. Κάνω έκκληση. Πραγματικά. Να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα.

Περισσότερες επίγειες δυνάμεις. Εχουμε σπίτια, έχουμε ανθρώπους. Πιστεύω να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει δεκτή η εκκένωση από τους κατοίκους, την οποία έχω ζητήσει. Γιατί, πραγματικά, πέρα από τα σπίτια, το πολυτιμότερο αγαθό είναι η ζωή. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν. Θα πρέπει οι Αρχές να τους απομακρύνουν…» δήλωσε την ώρα της αναζωπύρωσης στην ΕΡΤ ταραγμένος ο Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Διακοπή κυκλοφορίας

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ακόμα μία αναζωπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης σημειώθηκε στον οικισμό ανάμεσα σε Θέα και Πουρνάρι, κοντά στην Πάρνηθα, κάνοντας την αγωνία να χτυπήσει κόκκινο για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να περάσει στον δρυμό.

Μέχρι και την ώρα που επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα, παρά το μπαράζ ρίψεων νερού, υπήρχαν αρκετά ενεργά μέτωπα γύρω από τον δρυμό της Πάρνηθας, ωστόσο μετά τη δύση του ηλίου οι ελπίδες ήταν στις επίγειες δυνάμεις και στην τύχη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα