Έχουν καεί οι πέτρες και τα τσιμέντα στη Ρόδο

Κόλαση του Δάντη στο νησί! Οι εικόνες από τους οικισμούς όπου πέρασε η φωτιά προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι

Για έβδομη ημέρα το πύρινο τέρας κατατρώει τη Ρόδο και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να το σταματήσει παρά μόνο όταν ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ολοένα και αυξάνονται, οι πυροσβέστες υπερβάλλουν εαυτόν, ωστόσο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ακυρώνουν τα πάντα. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να σωθούν οικισμοί και ό,τι σώζεται. Τα πύρινα μέτωπα όπου επικεντρώνεται η Πυροσβεστική ήταν χθες έως αργά το ένα προς Απόλλωνα, το άλλο στα Λάερμα, και το ένα ανάμεσα σε Γεννάδι και Κιοτάρι.

Χθες το απόγευμα συνεχείς αναζωπυρώσεις σήμαναν συναγερμό στον Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο χωριό Ασκληπιείο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια να μην ξεφύγει η φωτιά βορειότερα, όπου βρίσκεται πυκνό δάσος. Επίσης, στα ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρά δόθηκε μάχη ώστε η πυρκαγιά να μην περάσει προς Κάλαθο, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά η Μονή Θάρρι και, όπως ανέφερε ο ηγούμενος, απομακρύνθηκαν έξι μοναχοί.

Καταστροφή

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Οι εικόνες από τους οικισμούς όπου πέρασε η φωτιά προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι. Το χωριό Κιοτάρι μοιάζει σαν να χτυπήθηκε από βόμβες ναπάλμ. Εχουν καεί πολλά σπίτια, ενώ τουλάχιστον μία ξενοδοχειακή μονάδα έχει υποστεί πολύ μεγάλες υλικές ζημιές, με το μισό κτιριακό συγκρότημα να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αντίθετα, περιορισμένες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι οι υλικές ζημιές στο χωριό Λάερμα, όπου κάηκαν αποθήκες και οι φλόγες περικύκλωσαν την εκκλησία του χωριού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Η Γιολάντα Κάππα, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Ρόδο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχει συντελεστεί τεράστια καταστροφή. «Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ σοβαρή. Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή. Το πιο ωραίο δάσος που είχαμε καταστράφηκε. Τώρα, εκεί είναι σαν να πηγαίνεις στο φεγγάρι» είπε.

Τεράστια μάχη δόθηκε και για το χωριό Ασκληπιείο, ανάμεσα στα Λάερμα και στο Κιοτάρι, όπου είχαν εγκλωβιστεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου πυροσβέστες και κάτοικοι. «Εχουμε μπει στο γήπεδο με την Πυροσβεστική και τις υδροφόρες. Η φλόγα έχει φτάσει στα 10 μέτρα. Είναι απελπιστική η κατάσταση, έχουμε εγκλωβιστεί στο χωριό, δεν μπορούμε να κατέβουμε κάτω. Περιμένουμε να παλέψουμε με τις φλόγες» δήλωσε ο κ. Κώστας Στυλιανού, οδηγός υδροφόρου. Οπως είπε, «είμαστε στο γήπεδο, καθώς είναι το μοναδικό σημείο που μπορούμε να περιφράξουμε ανθρώπους και οχήματα. Εναέρια πετάνε, επίγεια δύναμη δεν μπορεί να μπει στο χωριό» κατέληξε.

«Ανάμεσα σε 48 ώρες, κοιμήθηκα 1,5 ωρίτσα. Τα μάτια μου καίνε, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Ακόμη και οι πέτρες και τα τσιμέντα έχουν καεί» ανέφερε κάτοικος του Ασκληπιείου για τις εφιαλτικές στιγμές. Στο μεταξύ, σε ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο της ιστοσελίδας Forecast Weather Greece φαίνονται πυροσβέστες που βρίσκονται μία «ανάσα» από τις φλόγες, που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις. «Φύγε, δεν κόβεται» ακούγεται να φωνάζει ένας πυροσβέστης σε συνάδελφό του. Ενας διάλογος που αποτυπώνει την άνιση μάχη με το πύρινο θηρίο.

Πυρόσβεση

Τις δυνάμεις που επιχείρησαν στο νησί μέχρι και χθες ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Για τη μάχη με τις φλόγες επιχειρούσαν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις, αυτές μετρούσαν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που έδωσαν το «είναι» τους στην προσπάθεια. Σημαντική είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών στο πεδίο υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη Ρόδο επιχείρησαν έως και χθες 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα και από αέρος δύο γαλλικά αεροσκάφη, δύο τουρκικά και ένα κροατικό.

Χθες έφτασε με πλοίο στη Ρόδο νέα πολυάριθμη δύναμη της Πυροσβεστικής με οχήματα, πυροσβέστες, επίλεκτες ομάδες και αστυνομικούς. Περισσότερα από 10 οχήματα με 40 πυροσβέστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι. Οι 20 κατευθύνθηκαν άμεσα στα μέτωπα και οι υπόλοιποι θα επιχειρούσαν σήμερα, ανανεώνοντας τις δυνάμεις.


Η επίλεκτη ομάδα Λέων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος»

Παράλληλα στο νησί έφτασαν και η επίλεκτη ομάδα Λέων με τρία τμήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», το οποίο θα κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε συνεννόηση με το κέντρο στην Αθήνα. Επίσης, τρεις χειριστές θα επιχειρούσαν τη νύχτα, που θερμικές κάμερες εντοπίζουν εστίες και καθοδηγούν τα πεζοπόρα τμήματα, μέσω των εικόνων που στέλνουν στο «Ολυμπος».

Το «Ολυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις και ιδίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν. Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο όπου επιχειρούν οι πυροσβέστες.


«Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό»

Στο ενδεχόμενο η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο να προήλθε από εμπρησμό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο Open TV. «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις (για εμπρησμό), αλλά υπάρχει η αρχή της μυστικότητας. Το ανακριτικό τμήμα έχει ενισχυθεί προκειμένου να διαλευκανθεί όλο αυτό. Μας προβληματίζει το ότι ενώ ο άνεμος κινούνταν βορειοδυτικά ξαφνικά είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου». Ωστόσο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως όλα αυτά εξετάζονται από την αρμόδια Αρχή, η οποίοι ερευνά τα στοιχεία και λαμβάνει καταθέσεις. «Εχει ενισχυθεί το κλιμάκιο που ήταν στη Ρόδο για να υπάρχουν περισσότερο προανακριτικοί υπάλληλοι».

Ο Ερυθρός Σταυρός

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Σύσσωμο το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Ρόδο με τους εθελοντές του («Σαμαρείτες» – διασώστες Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεότητας) βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσφέροντας Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη στους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη συνεχή μάχη με τις φλόγες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα