Σκηνές χάους κατά την εκκένωση από τα φλεγόμενα μέτωπα της Ρόδου!

Τρόμος και αβεβαιότητα την ώρα που το κράτος μιλούσε για επιτυχημένη απομάκρυνση

Σκηνές κύματος προσφύγων από εμπόλεμη ζώνη εκτυλίχθηκαν στη Ρόδο μετά τις αναζωπυρώσεις των τελευταίων 24ώρων. Η κατάσταση ήταν χαώδης. Ενας πληθυσμός χιλιάδων ανθρώπων κρίθηκε αναγκαίο να μετακινηθεί μέσα στη νύχτα από τις περιοχές τις οποίες απειλούσαν οι φλόγες σε πιο ασφαλή σημεία, δίχως να γνωρίζουν πού θα πάνε, πώς θα πάνε και τι θα απογίνουν. Από το Γεννάδι και το Κιοτάρι, περιοχές με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, το Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη, αλλά και λεωφορεία από ξηράς απομάκρυναν χιλιάδες τουρίστες.

Αν και η επίσημη Πολιτεία τονίζει ότι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στην Ελλάδα, τα πάντα ήταν ανοργάνωτα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, τρόμος και αβεβαιότητα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιες Αρχές, μετακινήθηκαν συνολικά 19.000 άτομα. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Τα τηλέφωνα «βομβαρδίστηκαν» με μηνύματα από το 112 για να εκκενωθούν χωριά και οικισμοί.

Οι οικισμοί

Τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου δείχνουν ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκοι, Μάσσαρη, Χαράκι.

Οι αστυνομικοί πάσχιζαν να απομακρύνουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Οσοι απομακρύνθηκαν μεταφέρθηκαν σε άλλα καταλύματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα ξενοδοχείων, γυμναστήρια, σχολεία, δημοτικούς χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα.

Δεν έλειψαν και οι συγκινητικές πρωτοβουλίες των Ροδιτών. Κάτοικος της Ρόδου άνοιξε το σπίτι της προκειμένου να φιλοξενήσει δύο εγκυμονούσες τουρίστριες από την Ιταλία οι οποίες έκαναν τις διακοπές τους στο νησί, καθώς και τους συντρόφους τους.

«Πήγαμε στο σχολείο όπου φιλοξενείται αρκετός πληθυσμός και αναγκαστικά έπρεπε να διαλέξουμε. Δεν γινόταν να τους φιλοξενήσουμε όλους, οπότε πήγαμε στις πιο επείγουσες καταστάσεις» ανέφερε αρχικά η κάτοικος της Ρόδου στο Open και πρόσθεσε: «Oλο το χωριό φιλοξενεί αρκετό πληθυσμό, κυρίως από τη νότια Ρόδο, από τα χωριά και τα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν. Oλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε είτε παρέχοντας στέγη είτε φαγητό».

Η ίδια στάθηκε, όμως, και στις στιγμές απόλυτου πανικού: «Οι άνθρωποι μας ευχαριστούν πολύ που τους βοηθάμε, αλλά αυτό δεν αναιρεί την κατάσταση. Χθες δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης. Oλοι ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν ήξεραν πού να πάνε. Κάποιοι έφυγαν διά θαλάσσης και κάποιοι άλλοι χανόντουσαν μέσα στο χάος. Πρακτορεία και ξενοδοχεία έψαχναν τους πελάτες τους. Επικρατούσε ένας πανικός και δεν υπήρχε καμία οργάνωση» είπε.

Κάτι αντίστοιχο περιέγραψε και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Αθανάσιος Βυρίνης. «Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Βρίσκομαι σε χώρο συγκέντρωσης που έχουμε ανοίξει. Δυστυχώς, δεν επαρκούν τα απαραίτητα, υπάρχουν μόνο νερά και κάποια υποτυπώδη τρόφιμα» σημείωσε και στη συνέχεια περιέγραψε την έλλειψη υποδομών για να βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι: «Δεν έχουμε στρώματα και κρεβάτια. Οι άνθρωποι κάθονται σε σκαλοπάτια και στα θρανία του σχολείου. Ανοίγουν χαρτόκουτα και κοιμούνται εκεί. Το πλήθος είναι πολύ μεγάλο και έχουν ανοίξει σχολεία τα οποία δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή».

«Κάνουμε έκκληση σε συμπολίτες μας να πάρουν αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους για να περάσει η νύχτα» σημείωσε, και υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στρώματα και καταλύματα για να υποδεχτούν παιδιά και άτομα με προβλήματα.

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι το βίντεο που ανήρτησε η γνωστή influencer Αλεξάνδρα Παναγιώταρου από ξενοδοχείο στη Λαχανιά, δίπλα στο Κιοτάρι, στο οποίο φαίνονται οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει το λόμπι του ξενοδοχείου με τις αποσκευές τους.

«Δύσκολη νύχτα για τη Ρόδο. Το ξενοδοχείο μας μέχρι στιγμής δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και φιλοξενεί όλους αυτούς τους πυρόπληκτους» γράφει η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου. Στην απομάκρυνση ανθρώπων που κινδύνευαν συνέδραμαν με αυταπάρνηση και δύο πρώην παίκτες του «Survivor», ο Τζέιμς Καφετζής και ο Σταμάτης Καλαφατάς, που διαμένουν στη Ρόδο. Ο Τζέιμς Καφετζής σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε ότι βρισκόταν με το σκάφος του κάτω από το «Mitsis Rodos Maris» και μετέφερε από την παραλία τους εγκλωβισμένους σε άλλα πλοία, που τους πάνε στην Κάλαθο για να μπουν σε λεωφορεία για Ρόδο.

Αντίστοιχα και ο Σταμάτης Καλαφατάς σε βίντεο τόνισε ότι ο ίδιος μαζί με άλλους ξεκίνησαν με 11 σκάφη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Οπως δήλωσε, η θάλασσα είχε πάνω από 7 μποφόρ, με ριπές ακόμα μεγαλύτερες, και απηύθυνε έκκληση σε όποιους έχουν σκάφη να πάνε να βοηθήσουν.

Μέσω Instagram, ο Τζέιμς Καφετζής ενημερώνει τον κόσμο: «Εκκενώνουμε τον κόσμο κάτω από το “Mitsis Rodos Maris”, το κόκκινό μου σκάφος φορτώνει από την παραλία και τους μεταφέρει σε άλλα πλοία που τους πάνε στην Κάλαθο για να μπουν σε λεωφορεία για Ρόδο».

Τραυματισμοί

Το ευτύχημα μέσα σε αυτή την… εμπόλεμη κατάσταση ήταν πως δεν υπήρξαν σοβαρά τραυματίες από τη μαζική απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων. Συνολικά 11 τραυματίες εξετάστηκαν, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Πρόκειται για έναν άνδρα που φέρει κάταγμα και μία έγκυο η οποία νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. Επίσης, δύο ανήλικοι προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου ελαφρά τραυματισμένοι, στους οποίους προσφέρθηκαν πρώτες βοήθειες, και ακολούθως πήγαν σπίτι τους.


Φρίκη! Δεκάδες ζώα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα

Η αθέατη πλευρά της τραγωδίας που εκτυλίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Ρόδο αφορά τους πλέον «αθώους» αυτού του δράματος, δηλαδή τα ζώα, δεκάδες εκ των οποίων έχουν βρεθεί απανθρακωμένα, διάσπαρτα στα σημεία της καταστροφής.

Μπορεί τα χωριά και τα τουριστικά θέρετρα να εκκενώθηκαν πλήρως από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και τουρίστες χωρίς να έχει χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή, όμως πολλά ζώα δεν είχαν την ίδια τύχη, καθώς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα.

Ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής είναι οι εικόνες και τα βίντεο που κατακλύζουν το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τις τελευταίες ημέρες. Εκτός από τις εικόνες πανικόβλητων τουριστών και κατοίκων να απομακρύνονται βιαστικά από τις εκκενωθείσες περιοχές, υπάρχουν και αυτές με ζώα που αναζητούν μάταια τη σωτηρία, ανάμεσα σε καπνούς και φλόγες. Μια φωτογραφία που αμέσως μαγνητίζει τα βλέμματα είναι αυτή που απεικονίζει τουλάχιστον πέντε άλογα να τρέχουν σαν χαμένα μέσα στους δρόμους του νησιού προκειμένου να σωθούν από τη φωτιά και τους αποπνικτικούς καπνούς.

Φρικτός θάνατος στις φλόγες

Αλλες, πραγματικά μακάβριες, φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφική μανία του φαινομένου δείχνουν δεκάδες ζώα καμένα, μέσα και γύρω από τις περιοχές όπου πέρασαν οι φλόγες. Ελάφια, πρόβατα, κατσίκες, κότες και άλογα μεταξύ των θυμάτων της φωτιάς, πολλά εκ των οποίων βρίσκονταν σε μαντριά και στάβλους κατά την εξέλιξη του φαινομένου, όπου και εγκλωβίστηκαν χωρίς να έχουν καν την ευκαιρία να τρέξουν για να σωθούν. Στο χωριό Ασκληπιός, φρικτό θάνατο από τις φλόγες βρήκαν ελάφια που ανήκουν σε προστατευόμενο είδος που ζει μόνο στη Ρόδο και ο πληθυσμός τους ήταν ήδη χαμηλός.

Το βίντεο με τα νεκρά ζώα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου είναι «γροθιά στο στομάχι» και καταδεικνύει ότι ο θάνατος δεν λείπει ούτε από αυτή τη φωτιά. Ευτυχώς, πολλοί εθελοντές μπόρεσαν να προσεγγίσουν έγκαιρα τις πληγείσες περιοχές και να απελευθερώσουν όσα ζώα κατάφεραν να εντοπίσουν, σώζοντας έτσι αρκετά από αυτά, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα