Παγώνη: Εκρηκτικό μείγμα η ζέστη και ο καπνός για τις ευπαθείς ομάδες

«Η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο για όλους μας»

Στους κινδύνους που ενέχει ο συνδυασμός καύσωνα και καπνού σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και στην αναγκαιότητα ύπαρξης μέτρων πρόληψης αναφέρθηκε χθες το πρωί η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη (κεντρική φωτό).

Υστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχόμενων ακραίων θερμοκρασιών και δασικών πυρκαγιών, το θερμόμετρο αναμένεται να επανέλθει σε φυσιολογικές για την εποχή συνθήκες. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτών των δύο συνθηκών φέρεται ότι προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Οπως δήλωσε η κυρία Παγώνη, «όλες αυτές οι μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και εμείς αυτές τις θερμοκρασίες δεν τις έχουμε συνηθίσει. Είχε πολύ μεγάλη διάρκεια ο καύσωνας. Είχαμε αρκετά περιστατικά και στο νοσοκομείο και, μάλιστα, μας έκανε εντύπωση γιατί πιστεύαμε ότι οι περισσότεροι είχαν φύγει διακοπές, αλλά ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δυστυχώς, τα πράγματα ήταν δύσκολα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, και αυτοί που αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν και να πάνε στη δουλειά τους είχαν προβλήματα, γιατί δεν μπορείς να ανεχτείς αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες».

Σχετικά με το κρίσιμο θέμα των οδηγιών προστασίας που πρέπει να εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία της υγείας των ευάλωτων συμπολιτών μας, η κυρία Παγώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε δώσει οδηγίες και συνεχίζουμε ακόμη να δίνουμε, για παράδειγμα αυτοί που κάνουν θεραπείες με φάρμακα θα έπρεπε να επικοινωνούν συνέχεια με τον γιατρό τους για τις αλλαγές των δόσεων. Θα πρέπει να προσέχουμε τα μικρά παιδιά να μην είναι στις παραλίες στο ωράριο 12.00-18.00, γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο ωράριο. Από εδώ και πέρα, με τη μείωση των θερμοκρασιών, να είναι καλύτερα τα πράγματα. Παλαιότερα η διάρκεια του καύσωνα ήταν δύο τρεις μέρες. Σήμερα είναι βελτιωμένη η κατάσταση», ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα της πρόληψης.

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως οι φωτιές επιδείνωσαν την ατμόσφαιρα και τα σωματίδια, επιβαρύνοντας το αναπνευστικό σύστημα πολλών ασθενών. «Ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα είναι ό,τι χειρότερο. Οποιος έχει έρθει σε επαφή με τη φωτιά έχει επιδεινωθεί η κατάστασή του. Είχαμε πολλές εισαγωγές. Από εδώ και πέρα χρειάζονται μέτρα πρόληψης. Η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο για όλους μας» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα