Κόλαση στη Φυλή, καίγεται η Πάρνηθα!

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, μετατρέποντας σε στάχτη και αποκαΐδια σπίτια, στρέμματα γης και ανθρώπινες περιουσίες

Μια επίγεια κόλαση βιώνουν από χθες νωρίς το μεσημέρι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι της Φυλής στους πρόποδες της Πάρνηθας, με την πύρινη λαίλαπα να μαίνεται ανεξέλεγκτη, μετατρέποντας σε στάχτη και αποκαΐδια στρέμματα γης και ανθρώπινες περιουσίες!

Εύλογα οι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται πώς δεν διατέθηκε κάθε διαθέσιμο προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να φυλά επί 24ώρου βάσεως την περιοχή γύρω από την πολύπαθη Πάρνηθα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, κοντά στη Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών. Αμέσως ήχησαν μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους των Ανω Λιοσίων και των οικισμών Γεννηματά και Κανάλα, για εκκένωση προς τα νότια, ενώ στήθηκε τεράστια επιχείρηση για προληπτική εκκένωση του μοναστηριού, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη δυσκολία. Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασαν στο μοναστήρι, έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 15.00 έως τις 16.00 χθες εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112, καθώς υπήρξαν αναζωπυρώσεις, ενώ, όπως ανέφερε, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, απεγκλωβίστηκαν από την περιοχή τουλάχιστον 90 άτομα.

Ομως το μέτωπο κατευθύνθηκε προς τη δυτική πλευρά της Πάρνηθας και σύντομα οι πύρινες γλώσσες «έγλειψαν» τα πρώτα σπίτια και πλήθος αυτοκινήτων στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, με τους κατοίκους να ρίχνονται στη μάχη με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι φλόγες κινούνταν απειλητικά προς σπίτια στο Μενίδι. Παράλληλα, υπαρκτός παρέμενε ο φόβος να περάσει στον δρυμό της Πάρνηθας, κάτι που θα ήταν ολέθριο.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, υποστηρίζοντας πως κάηκαν σπίτια, ενώ τόνισε πως η κατάσταση χθες ήταν αποπνικτική. «Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού. Ζητάμε βοήθεια, καίγονται σπίτια!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δραματική ήταν και η έκκληση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητούσε «επειγόντως εναέρια μέσα», καθώς η φωτιά δεν ήταν προσβάσιμη από το έδαφος. «Στείλτε εναέρια μέσα γιατί δεν μαζεύεται αλλιώς η φωτιά! Στείλτε άμεσα εναέρια μέσα! Φαίνεται ότι η φωτιά άρχισε από έκρηξη κολόνας μέσα στο δάσος και με την τόση ένταση του αέρα επεκτάθηκε αμέσως σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά της Χασιάς» τόνισε.

Η ατμόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της Αττικής είχε επιβαρυνθεί από τους καπνούς της φωτιάς. Κάτοικοι αποτύπωναν με φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα το μέγεθος του πύρινου εφιάλτη.

Ο δήμος οργάνωσε και ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ταυτόχρονα οργανώθηκε και το δημαρχείο Ανω Λιοσίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας.

Οπως ανακοινώθηκε, επιστρατεύτηκε ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε. «Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας να μεταβαίνουν στο δημαρχείο Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής» αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα