Εφιάλτης στην Καρδίτσα! Ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν

Σπαρακτικές εκκλήσεις των κατοίκων χωριών για βοήθεια, προκειμένου να φύγουν ασφαλείς από τις οικίες τους που «κατάπιαν» τα λασπόνερα

Πρωτόγνωρες και συνάμα τρομακτικές καταστάσεις βίωσαν χθες οι κάτοικοι του Παλαμά, του Βλοχού, του Κουτσόχερου, του Ριζοβουνίου, της Μεταμόρφωσης και άλλων χωριών της Καρδίτσας, που μετατράπηκαν σε απέραντες… λίμνες μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Βλέποντας τα ορμητικά λασπόνερα να «καταπίνουν» τα σπίτια τους, γονείς με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι με τα εγγόνια τους έψαχναν εναγωνίως κάποιο υπερυψωμένο σημείο, όπου θα ήταν ασφαλείς, σκαρφαλώνοντας ακόμα και πάνω στις στέγες ή πάνω στα περβάζια!

Το πανελλήνιο, με κομμένη την ανάσα, παρακολούθησε έναν παππού με τα εγγονάκια του να ανεβαίνουν στο περβάζι της κουζίνας του σπιτιού τους προκειμένου να γλιτώσουν από τα φουσκωμένα νερά που κατέβαιναν μανιασμένα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Σφίξιμο στο στομάχι προκάλεσαν τα τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν έναν πατέρα να σπρώχνει μέσα στα λασπόνερα ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης, πάνω στο οποίο είχε ανεβάσει τα δύο παιδιά του και το σκυλάκι τους, προκειμένου να τα σώσει μετά τη βιβλική θεομηνία!

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι απηύθυναν σπαρακτικές εκκλήσεις για βοήθεια, ζητώντας ελικόπτερα, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν ασφαλείς από τις περιοχές όπου βρίσκονταν, έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία. Η κυρία Δέσποινα μετέφερε την κραυγή αγωνία μιας συναδέλφου της, μητέρας δύο παιδιών, ηλικίας 6 μηνών και 6 ετών, το σπίτι της οποίας πλημμύρισε, λέγοντας: «Ηταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα».

Κάτοικος του Βλοχού ανέφερε ότι στο χωριό παρέμεναν 400 κάτοικοι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να φύγουν: «Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνονται ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοούμενους» είπε αρχικά η κυρία Γιώτα και πρόσθεσε: «Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο, δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα». Ο κ. Τάσος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων του Παλαμά όταν, γύρω στις 03.40 χθες τα ορμητικά λασπόνερα άρχισαν να εισβάλλουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να εγκλωβιστούν σε ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία!

«Από τις τέσσερις παρά είκοσι έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω ενάμιση μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει! Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους.

Ξεκίνησαν πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί» είπε εμφανώς ταραγμένος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ρεύμα, έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. Αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές». Αλλη κάτοικος απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια: «Εδώ που είμαι εγώ έχει πάρα πολλά σπίτια, εδώ και μία ώρα ανεβάζω στο facebook έκκληση για βοήθεια. Είμαστε στον Παλαμά, κοντά στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Είμαστε τρία άτομα. Θέλουμε να ζήσουμε! Δεν έχουμε ρεύμα από το ξημέρωμα, δεν θα έχω μπαταρία στο κινητό σε λίγο».

Οι πρώτοι επτά απεγκλωβισθέντες που μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, οι οποίοι χρειάστηκαν τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν μέσα από το νερό στην Αγία Τριάδα, περιέγραψαν σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη, που προκαλούν τρόμο. «Το νερό ήταν στα δύο μέτρα, ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε από τη σκεπή. Πολύ νερό, σκέτη καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες. Αλλος διασωθείς από το χωριό Αγία Τριάδα τόνισε: «Χαμός, δεν έχει μείνει τίποτα. Ηρθε το ελικόπτερο και μας πήρε. Είχαμε πάει στο σπίτι του ξαδέλφου της γυναίκας μου και καθίσαμε επάνω. Την αποθήκη τη δική μου και τα παράθυρα τα πέρασε το νερό».

Το μέγεθος της καταστροφής στα χωριά της Καρδίτσας είναι ασύλληπτο, αφού έχουν σχεδόν «αφανιστεί» μετά το ανελέητο «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας! Στη Μεταμόρφωση τα λασπόνερα κάλυψαν όλα τα σπίτια του οικισμού, από τα οποία δεν διακρίνεται πλέον κάτι άλλο πέρα από τις στέγες, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη.

Εψαχνε συγχωριανούς

Εκεί, ένας 80χρονος, χωρίς να λογαριάσει τον κίνδυνο, πήρε μία παλιά σιδερένια βάρκα ποταμών και άρχισε να ψάχνει συγχωριανούς του στις σκεπές των σπιτιών της περιοχής!

Μέσα σε όλα αυτά, τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο που απεικονίζει της στιγμή της κατάρρευσης ενός σπιτιού στον πολύπαθο Παλαμά! Επίσης, στο Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατέρρευσαν 10 σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί ζημιές. Εξαιτίας του τεράστιου όγκου νερού που πλημμύρισε τα πάντα στην Αργιθέα, αποκόπηκε η οδική σύνδεση της δυτικής Αργιθέας με το Μουζάκι, στη γέφυρα του Αργύρη.

Τέλος, στο μεγαλύτερο μέρος της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.


Λάρισα: Βρήκαν καταφύγιο σε εκκλησία και κλειστό γήπεδο

Αποκαρδιωτική παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα, με πλημμυρισμένους οικισμούς όπως αυτόν του Κάστρου, όπου το νερό κάλυψε τα πάντα. Από εκεί έφυγαν άρον άρον κάτοικοι, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία. Αλλοι από χωριά του Κιλελέρ έχουν βρει καταφύγιο στο κλειστό της Νεάπολης.

Ο χώρος στο κλειστό έχει διαμορφωθεί με κρεβάτια, στρώματα και κλινοσκεπάσματα για τους πλημμυροπαθείς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες βρίσκονται στο σημείο για να προσφέρουν βοήθεια στον κόσμο.

Στο Σωτήριο, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετέβησαν στο διώροφο κτίριο της κοινότητας, το οποίο ωστόσο δεν είχε τις υποδομές για να φιλοξενήσει κόσμο. Νερό και πρόχειρη τροφή έφτανε από πολίτες με τρακτέρ. Εκτάσεις γης και δρόμοι φαίνεται να έχουν βυθιστεί και στο Κουτσόχερο, που έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η παραλιακή ζώνη της Λάρισας έγινε θάλασσα λάσπης.

Δρόμοι-ποτάμια, δραματικοί απεγκλωβισμοί κατοίκων, σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές παραδόθηκαν στα ορμητικά νερά. Σην ευρύτερη περιοχή της οδού Βόλου και της Τούμπας, το νερό, κατά μαρτυρίες, έφτασε το ενάμισι μέτρο!

Μεγάλο όγκο νερού έχει κατεβάσει ο Πηνειός, με την παλιά κοίτη που διατρέχει το Αλκαζάρ να έχει φουσκώσει. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η εσωτερική κοίτη του Πηνειού πλημμυρίζει. Οπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αφού το ύψος των νερών χθες το μεσημέρι έφτανε τα 5,2 μέτρα ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι και 6,3 μέτρα χωρίς να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, ο παραλιακός δρόμος της περιοχής του Αγιόκαμπου στον Δήμο Αγιάς έχει κοπεί από τα ορμητικά νερά και η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στα Φάρσαλα, όπου μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπης και πετρών πλημμύρισαν την πόλη, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα