Μια απέραντη λίμνη οι συνοικίες της Λάρισας

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους από τα πλημμυρισμένα σπίτια

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Λάρισα, η οποία παραμένει ένα απέραντο ποτάμι μετά τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν τιτάνια μάχη για έκτη συνεχόμενη ημέρα προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους, που ζουν ένα ατέρμονο μαρτύριο δίχως νερό, φαγητό και ρεύμα.

Ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτους, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση. Στα λασπόνερα έχουν παραδοθεί οι συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης, αλλά και της Γιάννουλης, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής.

Οπως προκύπτει από φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι άνδρες των συνεργείων κατευθύνονται με βάρκες μέσα στα σπίτια, παραλαμβάνουν πολίτες που είχαν αποκλειστεί και στη συνέχεια με προσεκτικές κινήσεις τούς βγάζουν σε σημεία όπου δεν υπάρχει νερό στο έδαφος. Την ίδια ώρα, η Λάρισα στο σύνολό της παραμένει αποκλεισμένη, καθώς τόσο το οδικό όσο και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν πλημμυρίσει.

Αναχώματα

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Μαζική είναι η συμμετοχή και εθελοντών, νέων ανθρώπων και συλλογικοτήτων της Λάρισας, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία των συνανθρώπων τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες και έχουν ανάγκη σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το τελευταίο 24ωρο η συμμετοχή εθελοντών για τη δημιουργία οχυρωμάτων είναι μεγάλη, όπως και η συμμετοχή των εθελοντών που προσφέρουν νερά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Οι εθελοντές γεμίζουν από το πρωί της Κυριακής σάκους με άμμο στο Φυτώριο της Λάρισας, τους οποίους στη συνέχεια οι πολίτες προμηθεύονται και τοποθετούν μπροστά στα σπίτια τους ή στα σημεία όπου η στάθμη του νερού αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Στην πόλη της Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων, όπως και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης συγκεντρώνουν επίσης τρόφιμα και νερά για να παραδοθούν στους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας.

Με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη και οι άνδρες της ΕΜΑΚ, όταν τέσσερις πυροσβέστες με τέσσερις πολίτες βρέθηκαν στο νερό, μετά την ανατροπή των σωσίβιων λεμβών στις οποίες επέβαιναν, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, μετά τη διάσωση στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, οι πυροσβέστες και οι πολίτες επιχείρησαν να απομακρυνθούν, ωστόσο οι δύο σωσίβιες λέμβοι ανατράπηκαν εξαιτίας των χειμάρρων στην περιοχή. Ετσι, τα οκτώ άτομα βρέθηκαν μέσα στα ορμητικά νερά, τα οποία τους παρέσυραν τουλάχιστον 500 μέτρα. Αμέσως, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας κινητοποιήθηκαν, με συνέπεια να σωθούν τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι πολίτες. Στη συνέχεια, μια γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ενώ στους υπολοίπους παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.

Φρίκη

Στιγμές αγωνίας έζησε και η Γεωργία Λιάκου, κάτοικος του χωριού Αρμένιο στη Λάρισα. Η ίδια περιέγραψε τη φρίκη που βίωσε, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της τυχερό που κατάφερε να σωθεί. Οπως εξήγησε, το σπίτι όπου κατοικεί είναι διώροφο και έτσι δεν ένιωσε φόβο για τη ζωή της. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι εικόνες που αντίκρισε ήταν σοκαριστικές, καθώς το νερό μετέτρεψε το χωριό σε λίμνη.

«Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Υπάρχει παντού λάσπη. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Εχουν μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο που έχουμε και στην εκκλησία. Οι εικόνες που είδαμε την ημέρα του φαινομένου ήταν απίστευτες. Το νερό περνούσε σαν ποτάμι και παρέσερνε τα πάντα. Τώρα βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Μόνο η αλληλεγγύη μάς σώζει» τόνισε σε δηλώσεις της.

Σημειώνεται πως από χθες ανεστάλησαν οι λεωφορειακές συνδέσεις στις γραμμές Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Λάρισα – Λιτόχωρο, ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού. Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η εθνική οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα υπάρξουν νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων, σύμφωνα με τη Hellenic Train.

Κλειστοί θα είναι σήμερα και οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «όλοι οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Λαρισαίων θα παραμείνουν κλειστοί αύριο, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023. Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων. Σήμερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί μέχρι τις 6 το απόγευμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα