Αγώνας δρόμου στον Βόλο για την υδροδότηση

Αποτελεί το Νο1 πρόβλημα της πόλης, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για την αποκατάσταση, αφού έχουν διαλυθεί όλοι οι αγωγοί

Τεράστια προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο Βόλος, μία εβδομάδα μετά το σφοδρό χτύπημα που δέχτηκε από την κακοκαιρία «Daniel», με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να κάνει σαφές πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για την αποκατάσταση της υδροδότησης. Ορισμένα σπίτια έχουν νερό, αλλά με το… σταγονόμετρο, ενώ άλλα δεν έχουν καθόλου.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο και κατά διαστήματα έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο. Η ίδια προσπάθεια έγινε και χθες, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές. Στον αντίποδα, περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, πάνω από τη Μαιάνδρου, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Χρυσοχοΐδη, η Αγριά και άλλες, δεν έχουν δει στις βρύσες τους στάλα νερό, με τα παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο δήμαρχος Βόλου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια καταστροφή που ούτε ντοκιμαντέρ δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν μετά την κακοκαιρία. «Δεν είναι ώρα για κλάματα, αλλά για λύσεις» είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα με την υδροδότηση: «Θα χρειαστεί αρκετές μέρες, ακόμα και 15-20 μέρες, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές. Οι αγωγοί έχουν γίνει κομμάτια».

Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί. Βέβαια, η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Ωστόσο, η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον δήμο και δωρεές εταιριών και πολιτών.

Καταγραφή ζημιών

Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε ότι βρίσκεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο που καταγράφει τις ζημιές, ενώ τόνισε πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να δώσει τον μισθό του για έξι μήνες, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των έργων. Ωστόσο, η υδροδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βόλου. Η πόλη είναι βυθισμένη στη λάσπη, με τις εικόνες που έρχονται στο φως να προκαλούν θλίψη και ανατριχίλα.

Τραγικές είναι και οι εικόνες από το καταφύγιο της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου. Ο χώρος καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τα περισσότερα από τα δεκάδες αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνταν εκεί. Νεκρά σκυλιά ανασύρονται από τις λάσπες του χώρου που είχε δημιουργηθεί με χρήματα των μελών της οργάνωσης, από προσφορές ιδιωτών και κτηνιάτρων, ενώ τα σκυλιά που κατάφεραν να επιβιώσουν κυκλοφορούν πλέον διψασμένα και νηστικά στους δρόμους του Βόλου. Αρκετά από αυτά επιστρέφουν στο καταφύγιο και κοιμούνται δίπλα στα πνιγμένα ζώα, που από χθες απομακρύνουν οι φιλόζωοι.


Τιτάνια μάχη των συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων και στο Πήλιο

Τιτάνια είναι η μάχη που δίνουν τα κλιμάκια για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων και στο Πήλιο, το οποίο χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από την κακοκαιρία «Daniel». Η σφοδρή νεροποντή, που δεν είχε προηγούμενο, άφησε το οδικό δίκτυο του Πηλίου κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση ήταν αδύνατη στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς ολοκλήρωσε μέσα σε 30 ώρες την εγκατάσταση μεταλλικής στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϊ στα Καλά Νερά. Το έργο αποκαθιστά το οδικό δίκτυο μεταξύ Βόλου και νότιου Πηλίου, το οποίο είχε υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω κατάρρευσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel».

Νωρίτερα χθες το πρωί στήθηκε αερογέφυρα με ελικόπτερα μεταξύ Βόλου και αποκλεισμένων περιοχών του ανατολικού Πηλίου για να δοθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους ανθρώπους και να τους ανεφοδιάσουν με τρόφιμα. Τα στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν άτομα που χρήζουν περίθαλψης στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά κανένας νοσηλευόμενος δεν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τρόφιμα και νερό

Το μεγάλο πρόβλημα της καταστροφής κάθε οδικής πρόσβασης προς το ανατολικό Πήλιο επισήμανε και ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, που τόνισε ότι «η κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς καθαρό πόσιμο νερό και επικοινωνία, έχει φτάσει στα όριά του τον πληθυσμό, ντόπιο και τουρίστες, που δεν έχει τρόπο διαφυγής».

Για τον λόγο αυτόν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες τόνοι τροφίμων και εμφιαλωμένο νερό και από εκεί, αφού φορτώνονται στα ελικόπτερα, μεταφέρονται στους οικισμούς του ανατολικού Πηλίου και κυρίως στο Πουρί, στη Ζαγορά και στο Χορευτό. Τα ίδια ελικόπτερα κάνουν συνεχείς πτήσεις και προς το Ανήλιο, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι, το Ξουρίχτι, την Ανάληψη και άλλους οικισμούς με μικρότερους πληθυσμούς.

Δίχως νερό, τρόφιμα και ρεύμα παραμένει και η Μακρινίτσα, ενώ δεν υπάρχει ούτε οδική πρόσβαση, καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε. Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί.

Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά και στη μηλοκαλλιέργεια της περιοχής την περίοδο της συγκομιδής και έτσι ο υγιέστατος οικονομικά μέχρι και πριν από λίγες ημέρες Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγορίν θα οδηγηθεί στην καταστροφή, αν δεν υπάρξουν λύσεις διοχέτευσης της παραγωγής, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα