Συλλαλητήριο πλημμυροπαθών στην Καρδίτσα

Οι πληγέντες στον Παλαμά θα συγκεντρωθούν την Κυριακή διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική απουσία του κράτους

Συνέχισαν έως αργά το απόγευμα να πλήττονται από την κακοκαιρία «Elias» οι ήδη ταλαιπωρημένες περιοχές της Θεσσαλίας, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Λάρισας και του Βόλου.

Στη Λάρισα ο οικισμός Σωτήριο πλημμύρισε από την έντονη βροχόπτωση, με τις Αρχές να προχωρούν σε άμεση εκκένωση και τις καμπάνες να ειδοποιούν τους κατοίκους, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εστάλη και μήνυμα του 112 για απομάκρυνση προς Λάρισα. Ταυτόχρονα, στην πόλη του Βόλου παρουσιάστηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με την καταρρακτώδη βροχή να πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης και την Αστυνομία να απαγορεύει την κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους.

Τα λιγότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς δεν φαίνεται ότι υπήρξε κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα της κακοκαιρίας «Elias», με τους πολίτες να συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επιστροφή τους στην καθημερινότητα, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Πολιτείας για τη βελτίωση της εικόνας στις κατεστραμμένες υποδομές.

Παγκαρδιτσιωτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι πλημμυροπαθείς στον Παλαμά Καρδίτσας την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική απουσία του κράτους στην περιοχή και με στόχο την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» από την Π.Ε. Καρδίτσας.

Οπως αποφάσισαν οι διοργανωτές, στο συλλαλητήριο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και οι πολίτες του νομού, με σκοπό να συζητηθεί μεταξύ άλλων η ανεπαρκής αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αλλά και για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες και θα κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, μερικά από τα βασικά αιτήματα των πλημμυροπαθών και των φορέων που καλούν στην κινητοποίηση είναι:

• Η άμεση λήψη μέτρων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, πόσιμο νερό και χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, καθώς και η πλήρης αποκατάσταση των υποδομών στο ρεύμα και το νερό.

• Η εύρεση χώρων υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Η καταγραφή και η άμεση απομάκρυνση των νεκρών ζώων από την ύπαιθρο για προστασία της δημόσιας υγείας, με την παράλληλη διενέργεια των απαραίτητων απολυμάνσεων, των ψεκασμών και των αναγκαίων ενεργειών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

• Η άμεση καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών σε κτίρια με την παράλληλη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, υπό τη μορφή της χορήγησης έκτακτου βοηθήματος για κάθε οικογένεια.

• Η πλήρης αποζημίωση στο 100%, των ζημιών σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή για το σύνολο των πληγέντων αγροτών.

• Η άμεση και πλήρης καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή, η άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους και η επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

• Η χορήγηση έκτακτου μηνιαίου επιδόματος τουλάχιστον 1.500 ευρώ, με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές.

• Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με έμφαση στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα