Ιερά Σύνοδος: Αξιοι οι τρεις νέοι ιεράρχες

Η Εκκλησία της Ελλάδος εξέλεξε τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Τρεις νέους μητροπολίτες -και αρκετούς βοηθούς επισκόπους- έχει από χθες η Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέλεξε χθες στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μητρόπολη Παραμυθίας τον αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη και στη Μητρόπολη Φλωρίνης τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Λαφτσή.

Παρότι τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, δεν έλειψαν τα παρασκήνια. Ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων το προηγούμενο διάστημα καλούσε τους αρχιερείς και ζητούσε να ψηφίσουν υπέρ του μεταθετού, ώστε να εκλεγεί αυτός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τού είχε υποσχεθεί ότι στην περίπτωση που εγκριθεί το μεταθετό θα τον στήριζε γι’ αυτήν τη θέση. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την επιθυμία να καλυφθεί η θέση από τον κατάλογο και μόνο.

Εξάλλου, άνθρωποι που ξέρουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις ισχυρίζονται ότι σε αυτήν τη φάση, κατά την οποία οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι άριστες, δεν θα διακινδύνευαν -τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και οι περισσότεροι αρχιερείς- να προκαλέσουν μία σοβαρή ρήξη με το Φανάρι. Τα μέλη της Ιεραρχίας, λοιπόν, αποφάσισαν και ανέδειξαν μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τον επίσκοπο Ωρεών.

Φιλόθεος

Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αρμά τον Φεβρουάριο του 2002 και το 2005 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Στις 21 Μαρτίου 2019 με πρόταση του Αρχιεπισκόπου τοποθετήθηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και στις 11 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη βοηθός επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Η επόμενη εκλογή, του αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Ο αγώνας ήταν δύσκολος, αφού στον στίβο είχε κατέβει και ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ο κ. Ιερώνυμος τον προέτρεψε να κάνει τον αγώνα του, ωστόσο ακόμη και αρχιερείς που υπήρξαν πνευματικά του αδέλφια δεν τον στήριξαν όσο έπρεπε. Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων, λοιπόν, εξελέγη με 59 ψήφους, έναντι 17 που πήρε ο Βρεσθένης. Ο Σεραπίων Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1967 στα Μέγαρα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1991 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1994 πρεσβύτερος. Εκτοτε υπηρέτησε στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος ως εφημέριος και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων. Από τον Οκτώβριο του 2003 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η τρίτη εκλογή, για τη Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ήταν η πιο «αναίμακτη». Από την πρώτη στιγμή είχε προταθεί ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, γι’ αυτό και εξελέγη με 61 ψήφους. Ο εψηφισμένος μητροπολίτης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ. Από το 2000 είναι διευθυντής του Σταυριδείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Αγιος Κυπριανός» και από το 2004 πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Νέοι επίσκοποι

Το απόγευμα συνεχίστηκαν οι εργασίες της Ιεραρχίας με τις εκλογές αρκετών βοηθών Επισκόπων. Για την Αρχιεπισκοπή εξελέγησαν οι επίσκοποι: Τανάγρας, ο αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, Σαλώνων ο Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Ταλαντίου ο Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος, μάλιστα, ξεπέρασε τις 50 ψήφους, κάτι το οποίο αποδεικνύει την αγάπη που του έχει μία μεγάλη μερίδα Ααρχιερέων, Θεσπιών ο Παύλος Κίτσος. Για τη Μητροπολίτη Χαλκίδος εξελέγη επίσκοπος Σκοπέλου ο Νικόδημος Ευσταθίου. Για τη Μητρόπολη Σπάρτης εξελέγη επίσκοπος Λακεδαιμονίας ο Θεόφιλος Μαντζαβράκος, ενώ για τη Μητρόπολη Κοζάνης επίσκοπος Αμφιπόλεως ο Χριστοφόρος Αγγελόπουλος.

Σήμερα θα εκλεγούν ακόμη τρεις επίσκοποι και θα δοθούν τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα από τους νεοεκλεγέντες αρχιερείς. Αύριο, τελευταία μέρα των εργασιών της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την εισήγησή του, με θέμα «Η κανονική κατάσταση των ρασοφόρων μοναχών» και ύστερα από το διάλειμμα ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα «Τροποποίησις των Κανονισμών 8/1979 και 305/2018».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα