Εγκληματικότητα ανηλίκων: 1.353 συλλήψεις σε έναν μήνα

Ξέφυγε η βία στις νεαρές ηλικίες, εντελώς ανεξέλεγκτη η παραβατικότητα. Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία για τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο επέστρεψαν στα σχολεία αλλά και στις συμμορίες εκατοντάδες ανήλικοι, οι οποίοι επιδίδονται σε επιθέσεις σε βάρος άλλων μαθητών, χτυπώντας ή ληστεύοντάς τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια παιδιά έχουν γίνει… βαποράκια.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία για τα περιστατικά εγκληματικότητας από ανηλίκους προκαλούν το κοινό αίσθημα, καθώς μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν σε όλη την Ελλάδα συνολικά 1.353 παιδιά για διάφορα αδικήματα, ενώ σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν:

• 86 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών.

• 17 για βιασμό ή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων.

• 242 για παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας.

• 28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

• 75 για εξαρτησιογόνες ουσίες.

• 292 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες).

• 2 για αρπαγή ανηλίκων.

• 7 για εγκληματική οργάνωση.

• 8 για απείθεια.

• 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

• 9 για πλαστογραφία.

• 4 για εμπρησμό.

• 16 για απειλή.

Κατά μέσο όρο οι αστυνομικοί συνελάμβαναν 45 ανηλίκους σε ημερήσια βάση, αναδεικνύοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει η εφηβική εγκληματικότητα στη χώρα μας! Οι περισσότερες συλλήψεις καταγράφηκαν στην Αττική, όπου συνελήφθησαν 33 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών, 10 για βιασμό ή γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων και για πορνογραφία ανηλίκων, 12 για παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας, 13 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, 19 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 147 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει συνολικά 394 συλλήψεις ανήλικων αγοριών και κοριτσιών σε όλη την Ελλάδα για ληστείες, κλοπές και σωματικές βλάβες. Από αυτές, οι 180 συλλήψεις έγιναν στην Αττική. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν πως τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 υπήρξε αύξηση 56% στις ληστείες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία και ως προς τις ηλικίες των παραβατικών παιδιών. Τον περασμένο χρόνο είχαν κατηγορηθεί από την Αστυνομία 320 παιδιά ηλικίας από 7 μέχρι 12 ετών για παραβατική συμπεριφορά. Από αυτά, τα 170 για κλοπές και ληστείες, τα 14 για σωματικές βλάβες, τα 5 για όπλα και τα 4 για ναρκωτικά. Το ίδιο χρονικό διάστημα κατηγορήθηκαν 5.255 παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Τα περισσότερα περιστατικά, 2.928 υποθέσεις, αφορούσαν κλοπές και ληστείες, 349 σωματικές βλάβες, 440 ναρκωτικά και 330 οπλοκατοχή. Το 2022 είχαν εξαρθρωθεί 17 συμμορίες ανηλίκων που εμπλέκονταν σε 132 υποθέσεις ξυλοδαρμών και μαχαιρωμάτων άλλων παιδιών.

Ανελέητη βία

Πρόκειται για μια νέα γενιά παραβατών που αποκαλείται «Generation knife crime». Αντίστοιχη αύξηση με την εγκληματικότητα των ανηλίκων παρουσιάζουν τα περιστατικά με θύματα παιδιά. Από την αρχή του 2023 μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, 435 ανήλικοι έχουν πέσει θύματα ληστείας από άλλους μαθητές, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22% σε σχέση με με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξίσου ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ανήλικων δραστών που πρωταγωνιστούν σε βίαιες ληστείες με στόχο ανυπεράσπιστους μαθητές. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαχειριστεί συνολικά 195 περιστατικά (+56% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022), με 292 δράστες (+35%).

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα