Στις «επάλξεις» οι αγρότες, παρά τις εξαγγελίες

Παραμένουν ανυποχώρητοι στα μπλόκα, κρίνοντας λίγα τα μέτρα που ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, παρά τα… ψίχουλα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι θα χορηγηθούν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις τους.

Παρά την τακτική της κυβέρνησης να ανακοινώνει παροχές, όπως την αναστολή πληρωμής οφειλών αγροτικού ρεύματος, και τη χθεσινή εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση της πρώτης αρωγής από 3.000 έως 10.000 ευρώ για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα πόστα τους στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τρακτέρ και οι αγρότες στα μπλόκα, ειδικά στη Θεσσαλία, αυξάνονται και ενισχύονται, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συμβολικές καταλήψεις και μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο πόλεων σε όλη τη χώρα. Ο αγροτικός κόσμος δεν αρκείται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και ζητά ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων τους, κλιμακώνοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις με το στήσιμο νέων μπλόκων.

Επίσης, θα δώσουν αύριο αγωνιστικό «ραντεβού» στην έκθεση Agrotica, που πραγματοποιείται από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Οι αγρότες ετοιμάζουν «απόβαση» με μηχανοκίνητη πορεία τουλάχιστον 300 τρακτέρ και τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών. Ηδη έχουν λάβει άδεια να περάσουν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους σε συγκεκριμένο χώρο, ώστε να μη δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι εκπρόσωποί τους θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.

Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν αγρότες από την ανατολική και τη δυτική Μακεδονία. Χθες έφτασαν αγρότες με τα τρακτέρ τους στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας και στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά, για δεύτερη συνεχή ημέρα, τον κόμβο Μουδανιών στη Χαλκιδική.

Πορείες

Επίσης, αγρότες του Εβρου συγκεντρώθηκαν στο Τελωνείο Κήπων και έκλεισαν για τρεις ώρες το σημείο από τη διέλευση φορτηγών και μόνο, χωρίς να παρεμποδιστεί η διέλευση οποιοδήποτε άλλου μέσου μεταφοράς. Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκαν μηχανοκίνητες πορείες αγροτών με τρακτέρ στο Μεσολόγγι και στον κόμβο Κουρλαμπά στην Αχαΐα. Στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν αν θα στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό Ρίου – Αντιρρίου. Αλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Ναύπλιο, με αφορμή το πρόσφατο κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος σε κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου, που τροφοδοτεί με νερό τα χωράφια των καλλιεργητών. Την ίδια στιγμή, συγκεντρώνονται δυνάμεις στα τέσσερα μπλόκα στον θεσσαλικό κάμπο και ειδικότερα στον Πλατύκαμπο, Λάρισας, Ζάρκο, Τρικάλων, στον κόμβο Στεφανοβικείου και Αλμυρού, Μαγνησίας και Ε-65, Καρδίτσας.

Χθες αγρότες της Μαγνησίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, για περίπου μία ώρα. Στις 7 χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, ώστε από κοινού οι αγρότες να αποφασίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν.

Βασικά αιτήματά τους είναι:

• Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.

• Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/kWh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

• Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και οι μικρότερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

• Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα