Οι Αρχές ευθύνονται για τη σαλμονέλα!

Η εγκληματική αδιαφορία τους μετέτρεψε σε δηλητήριο το νερό στο δίκτυο υδροδότησης – 121 άτομα στο νοσοκομείο!

Η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών να καθαρίσουν το δίκτυο υδροδότησης φαίνεται πως ήταν η αιτία το νερό να γίνει δηλητήριο με σαλμονέλα και να στείλει στο νοσοκομείο 121 ανθρώπους, όσα είναι μέχρι στιγμής και τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα χωριά Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αρμόδιοι σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις τρεις γεωτρήσεις και στη μία δεξαμενή από την οποία τροφοδοτούνται με νερό τα δύο χωριά, όπου παρουσιάστηκαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε πως η ξηρασία, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και η μη χλωρίωση είναι οι αιτίες που οδήγησαν στη σαλμονέλα. Οπως είπε, η σαλμονέλα στο νερό και στα κλινικά δείγματα εντοπίστηκε σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις. Η δεύτερη γεώτρηση είναι καθαρή, ενώ η τρίτη έχει μικροβιακό φορτίο, το οποίο είναι υπό διερεύνηση. Ως προς τα αίτια, εκτιμά ότι ήταν η μακρά περίοδος ξηρασίας τους τελευταίους μήνες, οι διακοπές νερού και ρηγματώσεις στο έδαφος μπορεί να συνέβαλαν στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ δεν είχε γίνει και η απαραίτητη χλωρίωση στη δεξαμενή.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας. Μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις. Βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» παρατήρησε, αναφέροντας πως «τώρα γίνονται ενέργειες να καθαρίσει όλο το δίκτυο και στόχος είναι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε πως εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου έλεγχοι θα γίνουν στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Επίσης εξήγγειλε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 121 καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ακόμα και σήμερα, μία εβδομάδα μετά, ταλαιπωρούνται κυρίως παιδιά με 39 πυρετό, όπως δήλωσε κάτοικος στην περιοχή με το νερό δηλητήριο. Η μολυσμένη γεώτρηση τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα έλλειψης νερού στα δύο χωριά. «Θα πρέπει να βρούμε αντικαταστάτρια γεώτρηση γιατί θα έχουμε προφανώς μεγάλη ανάγκη» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα