Οι κάτοικοι των οδών Σκύρου, Σοφάδων και Ευβοίας στην Κυψέλη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτοφανές θέαμα, καθώς είδαν τους δρόμους τους να μετατρέπονται σε ένα απέραντο ποτάμι από υγρό τσιμέντο, το οποίο αναβλύζει ασταμάτητα από την αυλή ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου.
Μια περιοχή σε Πολιορκία
Η ποσότητα του υλικού που έχει κατακλύσει το οδόστρωμα ξεπερνά κάθε φαντασία, έχοντας φτάσει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Σταθμευμένες μοτοσυκλέτες έχουν κυριολεκτικά «θαφτεί» μέσα στο παχύρρευστο υλικό, ενώ η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος είναι πλέον αδύνατη. Η Τροχαία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της κυκλοφορίας, προσπαθώντας να διαχειριστεί το χάος που προκλήθηκε, ενώ το υλικό παραμένει σε υγρή μορφή, συνεχίζοντας να αναβλύζει μέσα από το έδαφος.
Το μυστήριο του υπεδάφους
Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από την Κυψέλη είναι η προέλευση αυτής της «λάσπης». Ενώ αρχικά όλοι μίλησαν για υγρό τσιμέντο, οι ειδικοί εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να πρόκειται για υγροποιημένο αθηναϊκό σχιστόλιθο. Πρόκειται για ένα πέτρωμα του αττικού υπεδάφους που συχνά έρχεται στην επιφάνεια σε αυτή τη μορφή κατά τη διάρκεια εκσκαφών. Οι υποψίες των κατοίκων στρέφονται ευθέως προς τα έργα της Γραμμής 4 του Μετρό που εκτελούνται στην περιοχή, θεωρώντας πως η διάνοιξη της σήραγγας «ξεκλείδωσε» αυτή τη διαρροή.
Οργή των κατοίκων για την καθυστέρηση των αρχών
Πέρα από το παράδοξο του φαινομένου, έντονη είναι η δυσαρέσκεια των περιοίκων για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τον Δήμο και τις αρμόδιες αρχές, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως για ώρες η μόνη παρουσία στο σημείο ήταν η Τροχαία. Μόλις το πρωί της Πέμπτης εμφανίστηκαν τεχνικά κλιμάκια ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το «Αττικό Μετρό», σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο και να δώσουν απαντήσεις για τη φύση του υλικού που συνεχίζει να πλημμυρίζει τη γειτονιά.



