Ο Άντριου Πασχαλίδης, γνωστός σήμερα ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ιδρυτής του οργανισμού «Heartbeat of Football», αναπολεί τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής και τον τρόπο με τον οποίο μια αγγελία στην εφημερίδα Ελληνικός Κήρυκας έγινε η αφετηρία μιας σπουδαίας καριέρας στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
Η ιστορία ξεκινά το 1983, όταν πληροφορήθηκε από τη συγγενή του Μπέτι Τζελάτη ότι η εταιρεία «Foreign Language Publications» αναζητούσε έναν νέο δημοσιογράφο για το ιστορικό αθλητικό έντυπο Australian Soccer Weekly.
Εκείνη την εποχή, πολύ πριν από την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου, η εφημερίδα αποτελούσε βασική πηγή ενημέρωσης για τους φίλους του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την Αυστραλία.
Ο ίδιος μεγάλωσε σε μια οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς με τον ελληνισμό. Παρότι εγκατέλειψε τα μαθήματα ελληνικών σε μικρή ηλικία προκειμένου να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, θυμάται τον πατέρα του, Χρήστο Πασχαλίδη, να διαβάζει καθημερινά τον Ελληνικό Κήρυκα μαζί με τον πρωινό του καφέ και να του μεταφράζει τις αθλητικές ειδήσεις.
Η συνέντευξη με τον έμπειρο εκδότη Μάικλ Μυστακίδη ήταν για τον νεαρό τότε Άντριου Πασχαλίδη μια μεγάλη πρόκληση. Παρά το άγχος του, κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο τον ίδιο όσο και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Τεό Σκάλκο, ο οποίος τελικά του πρόσφερε τη θέση του δόκιμου δημοσιογράφου.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη. Ο Πασχαλίδης εργαζόταν ήδη σε μια ασφαλή και πολλά υποσχόμενη θέση στη μεγάλη εταιρεία «J. Blackwoods & Sons», με σημαντικά καλύτερες αποδοχές.
Ωστόσο, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τα μέσα ενημέρωσης τον οδήγησαν να ακολουθήσει το όνειρό του, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του πατέρα του.
Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα Australian Soccer Weekly αποδείχθηκαν καθοριστικά. Δούλεψε δίπλα σε σπουδαίους αθλητικούς συντάκτες, έμαθε τα μυστικά της δημοσιογραφίας, της σελιδοποίησης και της παραγωγής εντύπων, ενώ είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του στη σύνταξη της σελίδας του θρυλικού Τζόνι Γουόρεν, χωρίς τότε να γνωρίζει ότι λίγα χρόνια αργότερα θα συνεργάζονταν στενά για μια δεκαετία στο SBS.
Το 1984 ήρθε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στην τηλεόραση. Ο θρυλικός Λες Μάρεϊ (ένας από τους σημαντικότερους ποιητές, κριτικούς και δοκιμιογράφους της Αυστραλίας) του πρότεινε να περιγράψει ποδοσφαιρικό αγώνα για λογαριασμό του SBS. Η επιτυχημένη του παρουσία άνοιξε τον δρόμο για μόνιμη συνεργασία με το δημόσιο πολυπολιτισμικό δίκτυο της Αυστραλίας.
Λίγο αργότερα, το 1985, δέχθηκε ακόμη μία σημαντική πρόταση, αυτή τη φορά από τον κορυφαίο ραδιοφωνικό σταθμό 2GB. Η εμπειρία του στο ποδόσφαιρο και η εκπαίδευσή του στη ραδιοφωνία έπεισαν τους υπευθύνους να του δώσουν μια θέση στο αθλητικό τμήμα του σταθμού.
Μετά από δύο χρόνια στο 2GB και παράλληλη συνεργασία με το SBS, το 1986 του προσφέρθηκε μόνιμη θέση στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Σε ηλικία μόλις 24 ετών έγινε ο νεότερος παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής στην εθνική τηλεόραση της Αυστραλίας.
Κοιτάζοντας σήμερα πίσω, ο Άντριου Πασχαλίδης αναγνωρίζει ότι η ευκαιρία που του δόθηκε από τη Foreign Language Publications και τον Ελληνικό Κήρυκα αποτέλεσε το θεμέλιο της μετέπειτα πορείας του. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της ιστορικής εφημερίδας, ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τον θαυμασμό του προς τη διευθύντρια Δήμητρα Σκάλκο και την ομάδα της, συγχαίροντάς τους για τη διατήρηση μιας σπουδαίας παρακαταθήκης για τον ελληνισμό της διασποράς. Όπως είπε: «Συνεχίστε να κρατάτε ψηλά τη σημαία του Ελληνισμού και ζωντανή τη φλόγα της παράδοσης και της ενημέρωσης. Θερμά συγχαρητήρια για αυτή την εξαιρετική και διαχρονική παρακαταθήκη».
• Mε πληροφορίες από The Greek Herald.
ΠΗΓΗ: pontosnews.gr
