Του Ανδρέα Λουδάρου
Με τη στήριξη της Μητροπόλεως Λαρίσης και του ιεραποστολικού συλλόγου «Πορεία Αγάπης», το Μπουγιέντε της Ανατολικής Ουγκάντας αποκτά ένα δημοτικό σχολείο, συνεχίζοντας μια σχέση που έχει ήδη προσφέρει στα παιδιά καθαρό νερό, τροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση.
Στο Μπουγιέντε της Ανατολικής Ουγκάντας η Λάρισα δεν είναι απλώς το όνομα μιας μακρινής ελληνικής πόλης. Είναι το πηγάδι που προσφέρει καθαρό νερό, ο σχολικές αίθουσες όπου συγκεντρώνονται καθημερινά τα παιδιά και μια σταθερή παρουσία αγάπης, η οποία έδωσε στην περιοχή το ανεπίσημο όνομα «χωριό των Λαρισαίων».
Στο επίκεντρο αυτής της σχέσης βρίσκεται η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, υπό τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο, η οποία, σε συνεργασία με τον Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σύλλογο «Πορεία Αγάπης», στηρίζει τα τελευταία χρόνια έργα εκπαίδευσης, κοινωνικής φροντίδας και εκκλησιαστικής διακονίας στην περιοχή.
Ο δεσμός αυτός αποκτά τώρα μια νέα, περισσότερο μόνιμη μορφή, με τη θεμελίωση του δημοτικού σχολείου «Άγιος Παΐσιος». Το έργο υλοποιείται στην Επισκοπή Τζίντζα και Ανατολικής Ουγκάντας και έρχεται να συμπληρώσει τις υποδομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα παιδιά και τις οικογένειες του Μπουγιέντε.

Η έναρξη των εργασιών δεν ήταν αυτονόητη. Γραφειοκρατικές δυσκολίες καθυστέρησαν την εξέλιξη του έργου, όμως οι προσπάθειες του Επισκόπου Τζίντζα και Ανατολικής Ουγκάντας Σιλβέστρου, σε συνεργασία με τους κατοίκους, επέτρεψαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η κατασκευή.
Το νέο σχολείο δεν αποτελεί ένα αποσπασματικό οικοδομικό έργο. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια, μέσα από την οποία η τοπική ορθόδοξη κοινότητα αποκτά σταδιακά υποδομές εκπαίδευσης, καθαρού νερού, υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Στην περιοχή λειτουργεί ήδη το «Stergioulis Orthodox School Children’s Center», το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της οικογένειας Στεργιούλη, της «Πορείας Αγάπης» και δωρητών από τη Λάρισα. Στο σχολικό κέντρο φιλοξενούνται περίπου 140 παιδιά, για τα οποία η πρόσβαση στην εκπαίδευση παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με βασικές ανάγκες, όπως η τροφή και το καθαρό νερό.
Δίπλα στις σχολικές εγκαταστάσεις διανοίχθηκε πηγάδι, ενώ ολοκληρώθηκε και η δημιουργία νηπιαγωγείου. Στο ίδιο πλαίσιο οργανώθηκαν δράσεις ιατρικής φροντίδας, με εξετάσεις παιδιών, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, καθώς και διανομή φαρμάκων.
Η παρουσία της Μητροπόλεως Λαρίσης δεν περιορίζεται στην οικονομική ή υλική ενίσχυση. Αποκτά και έντονο εκκλησιαστικό χαρακτήρα, καθώς η τοπική κοινότητα αναπτύσσεται γύρω από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Ο Επίσκοπος Σιλβέστρος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λάρισα, προκειμένου να εκφράσει προσωπικά τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο και τον πρόεδρο της «Πορείας Αγάπης» Σωτήρη Μουντζούρη.
Κατά τη συνάντησή του με τον Λαρίσης Ιερώνυμο, ο Επίσκοπος της Ανατολικής Ουγκάντας παρουσίασε την πορεία των έργων και τη σημασία που έχουν για την καθημερινότητα των παιδιών. Όπως σημείωσε, οι μικροί μαθητές αποκτούν πλέον πρόσβαση σε καθαρό νερό, γάλα και μόρφωση, αλλά κυρίως γνωρίζουν το «ύδωρ το ζων» μέσα από τα Μυστήρια και τη ζωή της Εκκλησίας.
Η συνάντηση ανέδειξε και την προσωπική διάσταση της συνεργασίας. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης ενημερώθηκε για την εξέλιξη του νέου σχολείου και για τις ανάγκες που εξακολουθούν να υπάρχουν, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια ενός έργου που συνδέει πλέον σταθερά τη Λάρισα με μια απομακρυσμένη κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής.
Το καλοκαίρι του 2025, ιεραποστολικό κλιμάκιο από τη Λάρισα είχε επισκεφθεί το Μπουγιέντε, όπου πραγματοποιήθηκαν ομαδικές βαπτίσεις περίπου εκατό ανθρώπων, από μικρά παιδιά έως ενηλίκους. Οι μαθητές του σχολείου είχαν υποδεχθεί τότε τους επισκέπτες με τραγούδια, εκφράζοντας με τον δικό τους τρόπο την ευγνωμοσύνη τους προς τους ανθρώπους που στηρίζουν την κοινότητά τους.
Για το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζονται νέες ομαδικές βαπτίσεις, στις οποίες ανάδοχοι θα είναι πιστοί από τη Λάρισα. Η σχέση, επομένως, δεν περιορίζεται στην ανέγερση κτιρίων ή στην κάλυψη πρακτικών αναγκών. Μετατρέπεται σταδιακά σε πνευματική συγγένεια ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλον.
Η θεμελίωση του σχολείου «Άγιος Παΐσιος» αποτελεί τον επόμενο κρίκο αυτής της πορείας. Ένα έργο που συνδέει τη μόρφωση με την πίστη και την κοινωνική προσφορά, αποτυπώνοντας στην πράξη τη συνεργασία του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου, της τοπικής Εκκλησίας, της «Πορείας Αγάπης» και του Επισκόπου Σιλβέστρου.
Στο «χωριό των Λαρισαίων», το αποτύπωμα αυτής της σχέσης δεν μετριέται μόνο σε αίθουσες, πηγάδια και σχολικά θρανία. Μετριέται στα παιδιά που μπορούν πλέον να πίνουν καθαρό νερό, να πηγαίνουν σχολείο και να μεγαλώνουν μέσα σε μια κοινότητα που αισθάνεται ότι δεν είναι μόνη.

Πηγή: Orthodoxia Info
