Ο διαγωνισμός της δημοκρατίας

Κάποτε οι εφημερίδες φιλοξενούσαν μεγάλες πνευματικές μορφές της λογοτεχνίας. Στις σελίδες τους έγραφαν «ιερά τέρατα» της πεζογραφίας και της ποίησης. Πάντα ξεχωριστή θέση είχαν τα χριστουγεννιάτικα κείμενά τους. Το κοινό τα ανέμενε με ανυπομονησία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ αναφέρθηκε ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, λίγα χρόνια πριν και αμέσως μετά τη γερμανική Κατοχή, στις ελληνικές εφημερίδες δημοσίευαν χριστουγεννιάτικα κείμενα λογοτέχνες όπως ο Γεώργιος Φτέρης, ο Τίμος Μωραϊτίνης, ο Αγγελος Τερζάκης, ο Παύλος Παλαιολόγος, ακόμα και ο Ρώσος πεζογράφος Ιβάν Μπούνιν.

Οι εφημερίδες δυστυχώς άλλαξαν πολύ από τότε. Σπανίως φιλοξενούν τέτοιου είδους κείμενα. Η «δημοκρατία» τα τελευταία χρόνια επιχειρεί μια… επιστροφή στο παρελθόν. Επανέφερε τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (που παλαιότερα γίνονταν κατά κόρον στον Τύπο) προσφέροντας δημιουργική διέξοδο σε όσους επιθυμούν να καταπιαστούν με τον γραπτό λόγο και τη διήγηση.

Σήμερα αρχίζει η δημοσίευση των κειμένων στο πλαίσιο του διαγωνισμού χριστουγεννιάτικου διηγήματος. «Θα τιμήσω τα Χριστούγεννα μέσα στην καρδιά μου και θα προσπαθήσω να τα κρατήσω όλη τη χρονιά» έλεγε ο Κάρολος Ντίκενς. Κάπως έτσι, όπως φαίνεται, θα είναι οι φετινές γιορτές, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε. Μακάρι τα κείμενα των αναγνωστών της «δημοκρατίας» να ζεστάνουν, έστω λίγο, τις καρδιές μας.

Η επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας και η αναγκαστική διακοπή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων διευκόλυναν δεκάδες φίλους της εφημερίδας μας να γράψουν το δικό τους διήγημα και να το υποβάλουν στην κρίση της επιτροπής μας. Ελπίζουμε αυτός ο διαγωνισμός να τους έδωσε μια διέξοδο, μέσα στο γκρίζο των ημερών. Η λογοτεχνία και γενικά κάθε είδους πνευματική δραστηριότητα πάντοτε αποτελούσαν υγιείς διεξόδους στις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να περάσουν οι Ελληνες και η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής σ’ έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει θετικά για όλους.

Και εκείνοι που γράφουν ευνοούνται επειδή δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στη λογοτεχνία και όσοι διαβάζουν είναι τυχεροί γιατί ανακαλύπτουν νέους δημιουργούς. Ηδη οι προηγούμενοι εξαιρετικά πετυχημένοι διαγωνισμοί που οργανώσαμε, με συμμετοχή εκατοντάδων αναγνωστών, έδειξαν ότι το εγχείρημα βρίσκει σημαντική ανταπόκριση.

Καλή ανάγνωση, λοιπόν, και καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα