Κανένα άλλοθι με την κακοκαιρία

Όσο και αν προσπαθήσει, καλοπροαίρετα, να βρει κανείς δικαιολογία για το νέο αλαλούμ της κυβερνητικής και της κρατικής μηχανής απέναντι στην κακοκαιρία, δεν θα μπορέσει δυστυχώς να πει κάτι πειστικό.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η «Μήδεια» -τουλάχιστον το πρώτο κύμα της- είναι επιεικώς απαράδεκτος και εντελώς ερασιτεχνικός. Και μόνο οι εικόνες της… προληπτικής διακοπής της κυκλοφορίας στη βασική εθνική οδό της χώρας μαρτυρούν το μέγεθος της ανικανότητας και της αποτυχίας.

Τα σκηνικά που διαδραματίζονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με υπουργούς, υφυπουργούς και άλλους αξιωματούχους να τα έχουν κάνει όλα ένα κουβάρι, προκαλούν και μια γενικευμένη απογοήτευση για την περίφημη «ετοιμότητα» του κράτους, το οποίο μάλιστα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο υπερηφανεύεται ότι έχει γίνει και «επιτελικό».

Η υπόθεση της κακοκαιρίας δεν ήταν μια κατάσταση η οποία κατέλαβε εξαπίνης κάθε λογής αρμοδίους. Εδώ και πολλές ημέρες εκδίδονταν μετεωρολογικά δελτία με αναλυτικές προβλέψεις για την επέλασή της. Οφειλαν να έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Στην πράξη αποδείχθηκε, όμως, ότι δεν είχε γίνει καμιά σοβαρή προετοιμασία, όπως θα ταίριαζε σε ένα -ανάλογα σοβαρό- κράτος. Μόνο ως φαιδρότητα μπορεί να ακούγεται ότι «έκλεισε» η εθνική οδός, ενώ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η χιονόπτωση ήταν ασθενής. Και μόνο ως στοιχείο ανικανότητας και διάλυσης καταγράφεται το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί η αναγκαία μέριμνα για να λειτουργεί το εθνικό δίκτυο και να μην κοπεί για ώρες η χώρα στα δύο.

Αν με τον κορονοϊό η κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον έκτακτων συνθηκών και, ως εκ τούτου, δικαιούται ως έναν βαθμό να λέει πως «έκανε ό,τι μπορούσε», με την κακοκαιρία δεν έχει απολύτως κανένα άλλοθι. Αντιθέτως, μάλιστα, βγαίνουν και άλλα συμπεράσματα για την γκρίζα κατάσταση, σχεδόν σε όλους τους τομείς, η οποία έως τώρα κρυβόταν κάτω από το χαλί της πανδημίας.

Τι κι αν καλλιεργείται μεθοδικά, μέσω και της ακριβοπληρωμένης προπαγάνδας στα μέσα ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα δήθεν έχει γυρίσει σελίδα; Ήρθε η πραγματικότητα και, μέσα σε λίγες ώρες, διέλυσε τους μύθους. Και μια συνηθισμένη κακοκαιρία αποδείχθηκε αρκετή για να καταλάβουμε σε ποιες ψευδαισθήσεις εξακολουθούν να έχουν βυθισμένο τον τόπο…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα