Η ενοχοποίηση των Ελλήνων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου κατηγορεί τους Ελληνες επειδή ήταν… σπάταλοι. Σε τηλεοπτική εκπομπή του φιλοκυβερνητικού Σκάι είπε: «Αν εξαιρέσεις τα νοικοκυριά που είναι σε μεγάλη ανάγκη, τα υπόλοιπα νοικοκυριά ήμασταν σπάταλοι. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να κάνεις οικονομία να σου επιτίθεται ο Πούτιν. Αλλά το να μάθεις να είσαι οικονομικός στις δαπάνες σου είναι πολύ καλό».

Όταν η εξουσία δεν μπορεί να πείσει, κυβερνά με τον φόβο, τις τύψεις και τις ενοχές. Οταν η εξουσία δεν είναι σε θέση να συνάψει ευρείες κοινωνικές συμμαχίες για να εφαρμόσει τις πολιτικές της, τότε επιδιώκει να προκαλεί στους πολίτες κύματα φόβου για μια υπαρκτή ή ανύπαρκτη απειλή και για έναν υπαρκτό ή ανύπαρκτο εχθρό. Επίσης, κάθε φαύλη εξουσία προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι είναι δική τους ευθύνη τα κακοπαθήματά τους και ότι οι κυβερνώντες κάθε άλλο παρά υπεύθυνοι είναι για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Όταν η Ελλάδα παραδινόταν στο μνημονιακό πυρ, η εμπροσθοφυλακή των πολιτικών που την έφεραν σε αυτή την κατάντια ανέλαβε πρόθυμα την αποστολή της πρόκλησης συναισθημάτων ενοχής στους Ελληνες. Υπενθυμίζεται αυτό που είχε πει ο Θεόδωρος Πάγκαλος (της ντροπής των Ιμίων και της υπόθεσης Οτσαλάν) σε αγόρευσή του στη Βουλή, στις 21 Σεπτεμβρίου 2010: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με μια χυδαία, ολοκληρωτικού τύπου λογική τσουβάλιασε σε μια ρυπαρή φράση ολόκληρο τον ελληνικό λαό και τόλμησε να ισχυριστεί ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», λες και όλοι μαζί οι Ελληνες ήταν πρασινοφρουροί, λαμόγια που κουβαλούσαν λαδώματα της Siemens και επίορκοι πολιτικοί που συνέτασσαν νομοσχέδια κατά παραγγελία παραβατικών, οι οποίοι υποδύονταν τους επιχειρηματίες. Το σκεπτικό Παγκάλου μπορεί να προκαλεί αναγούλα στην πλειοψηφία του λαού μας, όπως αναγούλα προκαλεί και η ανάμνηση των πεπραγμένων του στην κυβέρνηση Σημίτη, αλλά σε μια μερίδα εύπιστων πολιτών λειτούργησε. Το «όλοι μαζί τα φάγαμε» ρίζωσε στις συνειδήσεις ορισμένων.

Παρόμοια προπαγανδιστική λογική έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δαιμονοποιήθηκαν οι ανεμβολίαστοι, χαρακτηρίστηκαν «τζαμπατζήδες» και «ψεκασμένοι», απολύθηκαν από τις δουλειές τους μέσω… αναστολής εργασίας, αποκλείστηκαν από την πρόσβαση σε καταστήματα και χώρους αναψυχής, και πλήρωσαν πρόστιμα και rapid tests. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τους αποδιοπομπαίους τράγους για την οικτρή αποτυχία της πολιτικής του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τώρα, δακτυλοδείχνονται ως υπαίτιοι για την ακρίβεια οι πολίτες, επειδή ήταν… σπάταλοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα