Κρυπτονομίσματα: Το μηδέν και το άπειρο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι το παραμύθι πως το bitcoin θα αντικαταστήσει το χαρτονόμισμα εξασθενεί. Προφανώς θα ενταχθεί στη VISA και τη MASTERCARD, όπως γίνεται σε λίγες μέρες στο PAYPAL

Στο περίφημο μυθιστόρημα του 1940 ο συγγραφέας Άρθουρ Κέσλερ περιέγραφε τις ανακρίσεις του σταλινικού καθεστώτος στα μέλη του κόμματος που ο ίδιος ο Στάλιν ήθελε να εξοντώσει οδηγώντας τα από το ένα άκρο στο άλλο, σε ομολογίες που κατέληγαν να περιγράφουν φανταστικές ιστορίες, ακραίες συνήθως, με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε σκοτεινά σχέδια εναντίον του Ιωσήφ. Η ομολογία έφερνε βέβαια την απαραίτητη γαρνιτούρα ως φινάλε, δηλαδή εξορία ή εκτέλεση… Οι ιστορίες έμεναν όμως για το αρχείο ως αποδείξεις προδοσίας.

Τι ακριβώς σχέση έχει το bitcoin, το ethereum και τα υπόλοιπα 8.600 ΕΝΕΡΓΑ κρυπτονομίσματα με το δημοφιλές μυθιστόρημα του Κέσλερ θα το αναζητήσουμε στον τίτλο και στις απιθανότητες που λέγονται και γράφονται κάθε μέρα είτε για τις καταστροφές που περιμένουν τους επενδύτες είτε για την ευκολία να γίνεις δισεκατομμυριούχος σε μερικές μέρες συνεδριάσεων. Ολα αυτά για τα κρυπτονομίσματα. Και, δυστυχώς, οι ιστορίες είναι πολλές, είτε έχουν κατάληξη τη βουτιά από μια ταράτσα είτε την αγορά ενός πύργου στο Μπάντεν Μπάντεν για τη μεταφορά ενός ταπεινού νοικοκυριού από την Πατησίων.

Tι μέλλει γενέσθαι

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι το παραμύθι πως το bitcoin θα αντικαταστήσει το χαρτονόμισμα εξασθενεί. Προφανώς θα ενταχθεί στη VISA και τη MASTERCARD, όπως γίνεται σε λίγες μέρες στο PAYPAL και όπως έχει γίνει σε κάποια άλλα μικρά ηλεκτρονικά πορτοφόλια που αναζητούν πελάτες, αλλά είναι κάτι μάλλον δύσκολο. Αρα, τι είναι τα κρυπτονομίσματα, εκτός ακόμη ένα σκοτεινό ίσως στις προθέσεις παιχνίδι χρηματοοικονομικό; Τίποτα στην πραγματικότητα, χρήματα να επενδύονται και δύναμη να αποκτούν κάποιοι που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Οσο για τη διακύμανσή του, που μοιάζει με ρουλέτα, όσο πιο δυνατό γίνεται τόσο περισσότερο αποκτά κανόνες που δεν είχε στο ξεκίνημα.

Άραγε, πώς αντιμετωπίζει τον Covid το bitcoin; Αδιάφορα, είναι η απάντηση! Πώς αντιμετωπίζει την άνοδο του πληθωρισμού σε όλο τον πλανήτη; Θετικά, είναι η απάντηση, γιατί λειτουργεί όπως ο χρυσός, δηλαδή ως σταθερή αξία. Ποιος το ορίζει αυτό ή, καλύτερα, ποιος το αποφασίζει, άραγε; Μα οι 50 με 60 μεγάλοι παίκτες, που αγοράζουν όταν ανακοινώνεται ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και αυτοί που ακολουθούν ως traders. Τις προάλλες ένας φίλος, γιατρός και ερασιτέχνης επενδυτής, μου πρότεινε έναν Ελληνα που ζει στο Ντουμπάι, ο οποίος είναι μέσα στα πράγματα και δίνει την τάση… ΔΩΡΕΑΝ σε φίλους. Την τάση, βέβαια, τη μαθαίνει ή την υποθέτει από το τι κάνουν κάποιοι κωδικοί στους οποίους έχει πρόσβαση. Ο γιατρός, που έχει κερδίσει πολλά χρήματα, έχει πει το στόρι και σε πέντε φίλους και οι φίλοι σε άλλους δέκα και πάει σαν πυραμίδα. Ο εκ Ντουμπάι Ελληνας καταγράφει, μελετά και διαμορφώνει τις προτάσεις. Και υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ανά τον πλανήτη τέτοιοι γνώστες. Είναι σαν ένας χάρτης που μόλις σχεδιάζεται… και ακολουθούν όλοι αργότερα οι οπαδοί επενδυτές τους κανόνες.

Ο Μπάφετ, για παράδειγμα, δεν έχει αγγίξει ποτέ τα κρυπτονομίσματα, αν και είναι ο άνθρωπος που η μόνη δουλειά που έκανε στη ζωή του ήταν να αγοράζει και να πουλάει μετοχές, ξεκινώντας με τα λεφτά που μάζευε πιτσιρίκος πετώντας τις εφημερίδες στα σπίτια των συνδρομητών τους, στην Ομάχα. Ο πάμπλουτος μεγαλομέτοχος της Αpple και της Coca-Cola, λοιπόν, λέει: «Για μένα το bitcoin δεν έχει καμία αξία, γιατί δεν παράγει τίποτα». Ο Ν. Ρουμπινί, νομπελίστας και υπέρμαχος της καταστροφής των αγορών, είναι ακόμη πιο αυστηρός: «Το bitcoin αναρωτιέμαι απλώς πότε θα μηδενίσει, αύριο ή το πολύ σε δύο χρόνια». Για να μην είμαι όμως και άδικος, ένα «γεράκι» της αγοράς, ο πρόεδρος της JP Morgan Τζ. Ντίμον, είχε πει ότι το bitcoin είναι μια απάτη ή, καλύτερα, ένας βολβός τουλίπας που σάπισε. Βαριές κουβέντες από έναν άνθρωπο που δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του ’21, είδε το bitcoin να χτυπάει τα 146.000 δολάρια μέσα στο έτος. Επεσε έξω, αλλά σημασία έχει ότι οι τράπεζες μπήκαν στο παιχνίδι, αποδέχτηκαν τον εχθρό και πάνε χέρι χέρι, ή έστω στα δυόμισι μέτρα.

Πάμε όμως στα πρακτικά και στη χώρα μας, όχι βέβαια στον απίθανο τύπο που έφτιαξε ελληνικό κρυπτονόμισμα και τον αναζητούν, αλλά στην ουσία του πράγματος. Ηδη κυκλοφορούν στα κινητά και σε διαφημίσεις ιντερνετικές πλατφόρμες για χρήση και σε mobile και σε PC για να αγοράσετε, να πουλήσετε, γενικά να παίξετε με το trading των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετέ τες, όπως ο διάολος το λιβάνι. Για τον γράφοντα η μόνη διέξοδός σας είναι η χρηματιστηριακή σας ή οι πλατφόρμες coinbase και binance.
Η πρώτη, μάλιστα, είναι εισηγμένη και μια εταιρία με τεράστια κεφαλαιοποίηση.

Διακυμάνσεις

Πάμε στα data του 2021 για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Την 1η/1/21 το bitcoin είχε και το χαμηλό του στα 20.051 δολάρια. Υψηλό έτους έκανε στις 10 Νοεμβρίου, στα 59.704 δολάρια. Σήμερα που γράφεται το κείμενο, ημέρα των Χριστουγέννων, βρίσκεται στα 45.091, υψηλό τριών εβδομάδων και με απόδοση 124% σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2020. Η κεφαλαιοποίησή του είναι 850 δισ. δολάρια και ξεπέρασε το 1 τρισ., όταν ο Ιλον Μασκ αγόρασε 1,5 δισ. δολάρια bitcoin μέσω της Tesla για επένδυση. Ηταν η εποχή που άγγιξε το καλοκαίρι τα 60.000. Η λογική «αφού αγόρασε ο Ιλον, ας αγοράσουμε κι εμείς». ΞΥΠΝΙΟΣ είναι και μάγκας σε όλο το μεγαλείο.

Και πάμε στο ethereum, το δεύτερο πιο γνωστό κρυπτονόμισμα. Σήμερα που γράφεται το κείμενο βρίσκεται στα 3.618 δολάρια, ενώ την πρώτη Ιανουαρίου μόλις στα 504. Εκανε 4.224 την 1η Δεκεμβρίου, ενώ από τα Χριστούγεννα του 2021 έχει 664% άνοδο. Εκπληκτικό, αν σκεφτείς και την κεφαλαιοποίησή του στα 432 δισ. δολάρια. Για πολλούς μέσα στο 2022, αν δεν πάει στο μηδέν, θα πάει προς το άπειρο, δηλαδή θα ξεπεράσει το bitcoin.

Τελικά, ποια είναι η πρόταση για το 2022; Θα τη βρείτε στο πλαίσιό μας, με μια είδηση της τελευταίας στιγμής να είναι το φινάλε μας για τα κρυπτονομίσματα σήμερα. Ο Ιλον Μασκ για να πληρώσει την Εφορία του πούλησε μετοχές της TESLA, αξίας πολλών δισ., συμπαρασύροντας και το bitcoin σε πτώση της τάξης του 20%, περίπου 10.000 δολάρια, από εκεί που βρισκόταν. Ο Ιλον μπορεί να συμβιβαστεί με αυτό, εσείς θα μπορούσατε, αν είχατε βάλει εκεί τις οικονομίες σας;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα