Μαριούπολη: Επεσε (τελικά) στα χέρια των Ρώσων!

Οι μάχες άφησαν πίσω τους (σύμφωνα με τους Ουκρανούς) 10.000 νεκρούς, τεράστιο αριθμό εκτοπισμένων και 160.000 εγκλωβισμένους

Έπειτα από πολιορκία ημερών, η Μαριούπολη -ή, τουλάχιστον, ό,τι απέμεινε από αυτήν- έπεσε, περνώντας τελικά τη Δευτέρα σε ρωσικά χέρια. Οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κυριολεκτικά την «ισοπέδωσαν», όπως δήλωσε χθες στο CNN ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο, σημειώνοντας πως οι σφοδροί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών και οι μάχες στις γειτονιές της πόλης άφησαν πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς (υπολογίζονται σε 10.000 από την ουκρανική προεδρία), τραυματίες και βέβαια μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, οι οποίοι τρομοκρατημένοι επιχείρησαν να αναζητήσουν αλλού ασφαλές καταφύγιο. «Δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας, εντός των δυνατοτήτων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Μποϊτσένκο, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών σήμερα (χθες)».

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραχμάν Καντίροφ, έσπευσε να ανεβάσει στο twitter βίντεο που δείχνει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του στη Μαριούπολη, με το σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτησή του να αναφέρει: «Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης μετά τον καθαρισμό των γειτονιών από τους ναζί εξτρεμιστές».

Τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάλεσε πάντως για ακόμα μια φορά να «τρέξει» η επιχείρηση πλήρους εκκένωσης της πόλης, ώστε οι περίπου 160.000 πολίτες της που έχουν απομείνει εκεί και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, «δίχως νερό, ρεύμα και θέρμανση», να διαφύγουν με ασφάλεια. Πάντα κατά τα λεγόμενα του Μποϊτσένκο, ήδη 26 λεωφορεία είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να αναχωρήσουν, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη σχετική άδεια, ενώ, όπως είπε, οι Ρώσοι είναι αυτοί που εμποδίζουν την εκκένωση με τις επιθέσεις που συνεχίζουν να πραγματοποιούν. Πέρα από τον δήμαρχο της Μαριούπολης, ωστόσο, πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι αυτές που εμποδίζουν όλο αυτό το διάστημα τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Τέλος, χθες ο δήμαρχος του Ιρπίν, της περιοχής που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν τον «πλήρη έλεγχο» της πόλης. «Έχουμε καλά νέα σήμερα: Το Ιρπίν απελευθερώθηκε» δήλωσε ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν στο Telegram.

Ουκρανοί βασανίζουν Ρώσους αιχμαλώτους και τους πυροβολούν στα πόδια

Σοκ προκαλεί το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζεται να απεικονίζει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους στα γόνατα στη διάρκεια επιχείρησης στο Χάρκοβο. Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους υποχρεώθηκαν να ξεγυμνωθούν, ενώ τους έδεσαν τα μάτια. Στο βίντεο, που διαρκεί σχεδόν έξι λεπτά, οι Ουκρανοί ακούγονται να λένε ότι έχουν αιχμαλωτίσει ρωσική ομάδα αναγνώρισης που επιχειρούσε στην Ολχόβκα, μια συνοικία του Χαρκόβου που απέχει περίπου 20 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.

Όταν ερωτήθηκε για το βίντεο, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεκσέι Αρέστοβιτς δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως πολύ σοβαρό και θα διενεργηθεί άμεσα έρευνα. Είμαστε ένας ευρωπαϊκός στρατός και δεν εξευτελίζουμε τους αιχμαλώτους μας. Αν αποδειχθεί αληθές, πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά». Σε άλλη ενημέρωση ο Αρέστοβιτς δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε τους αιχμαλώτους μας βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, ανεξάρτητα από τα προσωπικά μας συναισθήματα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Ζαλούζνι ανέφερε σε γραπτή δήλωση στο CNN: «Προκειμένου να καταστήσει αναξιόπιστες τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, ο εχθρός σκηνοθετεί και διανέμει στημένα βίντεο που δείχνουν απάνθρωπη συμπεριφορά από υποτιθέμενους “Ουκρανούς στρατιώτες” προς “Ρώσους αιχμαλώτους”».

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια ουκρανική μονάδα θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση. Οι στρατιώτες ακούγονται να μιλούν τόσο ουκρανικά όσο και ρωσικά με ουκρανική προφορά. Το βίντεο έρχεται τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στα ανατολικά και τα νότια του Χαρκόβου. Σύμφωνα με έρευνα του CNN, το Σάββατο το Τάγμα Αζόφ κατάφερε επιτυχημένη επίθεση, στο πλαίσιο της οποίας αιχμαλώτισε ορισμένους Ρώσους στρατιώτες στην Ολχόβκα, που είναι γνωστή και ως Βιλχίβκα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα