Εκρήξεις-μυστήριο σε τρεις αγωγούς του Nord Stream!

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι άρχισε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ», ενδεχόμενο που εξετάζει και το Κρεμλίνο

Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν χθες «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, την ώρα που διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ και προκαλούνται ερωτήματα και ανησυχία. Ενα νέο γαϊτανάκι ευθυνών άρχισε ως συνέπεια, με κατηγορίες και ανακοινώσεις τόσο από τη Μόσχα και το Κίεβο όσο και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες εξελίξεις για τις ζημιές που εντοπίστηκαν στο σημείο του αγωγού στα ανοιχτά της Δανίας ήρθαν από τη Σουηδία, με το Παρατηρητήριο Σεισμικής Δραστηριότητας να ανακοινώνει ότι κατέγραψε «δύο τεράστιες εκρήξεις» στα νερά κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η διαρροή.

Αυτό μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, με το κανάλι Stv να επικαλείται δηλώσεις του Μπγιορν Λουντ, καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του συγκεκριμένου ινστιτούτου. Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία έχουν ήδη συγκληθεί εκτάκτως τα συμβούλια διαχείρισης κρίσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών να είναι σε απευθείας επαφή. Η αστυνομία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι άρχισε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ», ενδεχόμενο που εξετάζει και το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει πραγματοποιηθεί κάποια ενέργεια σαμποτάζ, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές απέφυγαν να πάρουν θέση, κρατώντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με τις υποψίες να πέφτουν τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο.

Η Ουκρανία, πάντως, έσπευσε να καταγγείλει «τρομοκρατική επίθεση» σχεδιασμένη από τη Μόσχα, με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, να δηλώνει πως «η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ε.Ε.».

Την ίδια ώρα, το γερμανικό «Spiegel» επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς τόσο μεγάλη πτώση στην πίεση δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά. Πηγές που είναι κοντά στις έρευνες επισημαίνουν στο «Spiegel» ότι μια τέτοια επίθεση στον βυθό της θάλασσας δεν είναι καθόλου απλή και θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα δύτες ή υποβρύχια. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει έτοιμη να προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί. Ενδεικτικό, πάντως, είναι και το γεγονός πως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα αίτια πίσω από τις διαρροές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα