ΗΠΑ: Τα «μπαλόνια» δεν είναι εξωγήινα!

Σύγχυση και πανικό έχει προκαλέσει το μπαράζ καταρρίψεων από αμερικανικά μαχητικά! Τι υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος

Τι ακριβώς συμβαίνει στους αιθέρες; Κατασκοπευτικό θρίλερ ή ήρθαν… οι εξωγήινοι; Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πρώτη φορά ένα κινεζικό κατασκοπευτικό, όπως είπαν, μπαλόνι στις 4 Φεβρουαρίου, αφού το αερόστατο είχε διασχίσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας – «εισβάλλοντας» πρώτα από την Αλάσκα, ταξιδεύοντας στον Καναδά και μετά στη Μοντάνα.

Από εκεί το αερόστατο διέσχισε τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, προτού καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο αμερικανικός στρατός δεν είχε ποτέ καταρρίψει αντικείμενο στον αμερικανικό εναέριο χώρο πριν από το κινεζικό αερόστατο ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, στις αρχές του μήνα. Πλέον, αυτό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Το ξαφνικό κύμα αμερικανικών αεροσκαφών που καταρρίπτουν άγνωστα αντικείμενα μυστηριώδους προέλευσης στους αιθέρες έχει προκαλέσει σύγχυση και πανικό.

Είναι ενδεικτικό ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγκάστηκαν να δώσουν συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής, ακριβώς τη στιγμή που οι Αμερικανοί ήταν καθηλωμένοι για να παρακολουθήσουν το Super Bowl. Ενας δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα εάν τα αντικείμενα που έγιναν στόχοι στάλθηκαν από εξωγήινους, για να λάβει την απάντηση από τον στρατηγό Γκλεν Βαν Χερκ, διοικητή της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής (NOAD): «Θα αφήσω τις υπηρεσίες Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας να βγάλουν άκρη. Δεν έχω αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή!»

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άρχισαν να παρακολουθούν πιο προσεκτικά τους αιθέρες από τότε που το φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πέρασε στον αμερικανικό εναέριο χώρο, προκαλώντας πανικό αλλά και ένα νέο γύρο εντάσεων με την Κίνα. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να καταρρίψουν μικρότερα αντικείμενα πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή, τον βόρειο Καναδά το Σάββατο και το Μίσιγκαν την Κυριακή. Συνολικά έχουν καταρριφθεί τέσσερα «μπαλόνια».

Τα απανωτά περιστατικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πού οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ειδικά τώρα, που η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε υπερεγρήγορση για την απειλή, που λέει ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιτήρησης, το οποίο υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό και εκτείνεται σε περισσότερες από 40 χώρες – ισχυρισμός που απέρριψε το Πεκίνο.

Η Κίνα κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, λέγοντας τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έστειλαν «μπαλόνια» πάνω από το έδαφός τους περισσότερες από 10 φορές από τις αρχές του 2022.
Το Σαββατοκύριακο το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper ανέφερε ότι η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα άγνωστο αντικείμενο, που πετά κοντά στο λιμάνι της πόλης Qingdao. «Δεν είναι κάτι σπάνιο για αμερικανικά αερόστατα να εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο άλλης χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, σε δημοσιογράφους σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο τη Δευτέρα. «Διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών».

Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον, χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές για τη χρήση «μπαλονιών» παρακολούθησης πάνω από την Κίνα και έστρεψε την κατηγορία πίσω στην Κίνα. Ενώ κάθε περιστατικό στις ΗΠΑ μπορεί να έχει μια λογική εξήγηση, τα ερωτήματα παραμένουν για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Θα στέλνει το Πεντάγωνο μαχητικά αεροσκάφη κάθε φορά που εντοπίζει κάποιο νέο αντικείμενο – είτε είναι μετεωρολογικό μπαλόνι είτε drone; Οι δύο αξιωματούχοι στην τηλεδιάσκεψη του Πενταγώνου με τους δημοσιογράφους δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση.

Αργά χθες βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λευκός Οίκος για το θέμα, ξεκαθάρισε τουλάχιστον ένα ζήτημα: Πως δεν υπάρχει ένδειξη για εξωγήινη δραστηριότητα! «Λατρεύω την ταινία “Ε.Τ. ο Εξωγήινος”, αλλά ας μείνουμε εκεί» είπε αστειευόμενη η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν Πιερ, με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, να παίρνει ακολούθως τον λόγο και απευθυνόμενος στη Ζαν Πιερ να δηλώνει, ενώ οι παρευρισκόμενοι γελούσαν: «Ευχαριστώ που το ξεκαθάρισες, κάνεις τη δουλειά μου ευκολότερη».

Ο Κίρμπι είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται για να «κατανοήσουν καλύτερα» τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών από ξένες χώρες. «Καταφέραμε να προσδιορίσουμε ότι η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα με αερόστατα μεγάλου ύψους για πληροφορίες που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό» πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση γιατί καταρρίφθηκαν τα «μπαλόνια», αφού δεν συνιστούν απειλή, ο Κίρμπι είπε ότι αυτό έγινε επειδή οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι δεν ήταν επανδρωμένα ή ελεγχόμενα, επομένως «υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα