Ερντογάν: Πολύ σκληρός για να πεθάνει! Οι δημοσκόποι (τώρα) τον βγάζουν πρώτο

Η εταιρία Optimar τού έδωσε προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του υποψηφίου της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου.

Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, της «εποχής Ερντογάν» στην Τουρκία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών της 14ης Μαΐου, προέβλεψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία Μάρτιν Ερντμαν, με το σκεπτικό του να εδράζεται κυρίως στο γεγονός πως ο «σουλτάνος» στη διάρκεια της πολυετούς διακυβέρνησής του προκάλεσε την παράλυση του κρατικού μηχανισμού.

Παρ’ όλα αυτά, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μοιάζει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- πολύ «σκληρός για να πεθάνει», καθώς οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις αποτυπώνουν -ή τουλάχιστον δεν αποκλείουν- ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Συγκεκριμένα, μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, εκείνη που διενέργησε η προσκείμενη στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εταιρία Optimar, από την 1η έως τις 7 Απριλίου σε δείγμα 4.754 ατόμων, στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές» κατέδειξε πως το 45,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στη μάχη της κάλπης, δίνοντάς του προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του υποψηφίου της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 43,9%.

Εκκινώντας επισήμως χθες την προεκλογική εκστρατεία του, το κυβερνών AKP έθεσε πρώτη στη γραμμή των προεκλογικών υποσχέσεων τη δέσμευση της μείωσης του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας μέσω επένδυσης, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και οπωσδήποτε θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο «σουλτάνος» ενώπιον πλήθους οπαδών του που είχε συγκεντρωθεί σε στάδιο στην Αγκυρα. Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίου του Ερντογάν προκάλεσαν εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών, πάνω από 85%, τον περασμένο Οκτώβριο, προτού μειωθεί σχεδόν στο 50% τον Μάρτιο.

Η επακόλουθη κρίση κόστους διαβίωσης έπληξε τα τουρκικά νοικοκυριά και συμπίεσε τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις. «Θα βελτιώσουμε περαιτέρω τις επενδύσεις με μια διάρθρωση που θα βασίζεται σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς ενταγμένη στον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θέτει ως στόχο ανάπτυξη 5,5% τον χρόνο την περίοδο 2024-2028 και ΑΕΠ 1,5 τρισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2028.

Παρ’ όλα αυτά, στο κείμενο αυτό δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στην επιστροφή στην ορθοδοξία και αναφέρει πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Για τον σεισμό

Κορυφαίο ζήτημα για το επικοινωνιακό επιτελείο του Τούρκου προέδρου συνεχίζει να αποτελεί, πάντως, η διαχείριση της κρίσης που γέννησε ο καταστροφικός σεισμός που συγκλόνισε τη χώρα του τον περασμένο Φεβρουάριο. «Η προτεραιότητά μας την προσεχή περίοδο θα είναι να ανοικοδομήσουμε τις πόλεις μας που καταστράφηκαν» είπε ξανά ο Ερντογάν. Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, είπε πως το AKP θα συνεχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις στην περιοχή και σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «άξονα της Τουρκίας», ενώ διεμήνυσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στο μέτωπο των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα