Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες από το Σουδάν

Η ομάδα (με δύο τραυματίες) με τη βοήθεια της Γαλλίας φυγαδεύτηκε στο Τζιμπουτί. Το σχέδιο επαναπατρισμού

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. φέρνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, τον απεγκλωβισμό των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν. Oπως υπογράμμισε χθες, «είμαστε σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών», διευκρινίζοντας ότι στον κατάλογο που διαθέτει με τους Eλληνες πολίτες στο Σουδάν περιλαμβάνονται και αυτοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, χθες απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες από το Σουδάν. Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν με τη βοήθεια της Γαλλίας και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκεί βρίσκονται ήδη η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ενώ η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην Ε.Ε. και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπόλοιπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δύο ελληνικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27, βρίσκονται στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Την αποστολή των αεροσκαφών είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως, σε συνέχεια επιχειρήσεων εκκένωσης που πραγματοποιούν άλλες χώρες, με εντολή του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών.

Στο θέμα της αποστολής των δύο αεροσκαφών αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη. «Εχω δώσει εντολή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μια ζώνη πολέμου» είπε.

Ο κ. Δένδιας -ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι- στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή, ο στόχος μας ήταν η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν». Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον απεγκλωβισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε η εκπαίδευση 30 κομάντος με αντικείμενο την εκκένωση πόλεων. Επίσης η χώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση -για τον απεγκλωβισμό των Κυπρίων στο Σουδάν-, αλλά και με τη γαλλική και την αμερικανική κυβέρνηση.

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, που αφορά την έγκαιρη απομάκρυνση σε ασφαλή προορισμό ή τον επαναπατρισμό ελληνικού πληθυσμού σε ξένη χώρα, εφαρμόζεται πάντα κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Εξωτερικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα