Ερντογάν: «Αναστήθηκε» μέσω… Ακουγιου

Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρισιμότερες εδώ και δεκαετίες εκλογές ο «σουλτάνος» δίνει, εκτός των άλλων, και τη μάχη των εντυπώσεων, καθώς καλείται να πείσει το εκλογικό σώμα ότι «δεν είναι σοβαρά άρρωστος». Επανεμφάνιση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με Πούτιν

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν; Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρισιμότερες εδώ και δεκαετίες εκλογές στην Τουρκία, που αποτελούν μάχη πολιτικής επιβίωσης για τον Τούρκο πρόεδρο, ο ίδιος δίνει τώρα και τη μάχη των εντυπώσεων, καθώς καλείται να πείσει το εκλογικό σώμα ότι «δεν είναι σοβαρά άρρωστος». Ισως ουδείς δεν θα μάθει ποτέ την αλήθεια, όμως το νέο περιστατικό που δείχνει ότι η υγεία του 69χρονου Ερντογάν είναι κλονισμένη ίσως και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το νέο επεισόδιο άρχισε το βράδυ της Τρίτης: ο Ερντογάν επρόκειτο να δώσει μακρά συνέντευξη σε δύο τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, λιγότερο από 20 ημέρες πριν από τις εκλογές και αφού έκανε τρεις δημόσιες εμφανίσεις σε ισάριθμες πόλεις μέσα στην ίδια ημέρα.

Η εκπομπή καθυστέρησε χωρίς εξηγήσεις για μιάμιση ώρα και διακόπηκε τελικά στο δέκατο λεπτό. Κάτωχρος, ο Ερντογάν εμφανίστηκε στην οθόνη ένα τέταρτο αργότερα, περικόπτοντας τη συνέντευξη και εξηγώντας ότι «έχει κολλήσει ιογενή γαστρεντερίτιδα». Την επόμενη ημέρα και μετά τη θύελλα φημών, ο Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι «ξεκουράζεται στο σπίτι κατόπιν συμβουλής των γιατρών», ακυρώνοντας τρεις επισκέψεις στην κεντρική Ανατολία.

O Eρντογάν συμμετείχε, τελικά, την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό Ακουγιου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν σε ζωντανή σύνδεση τόσο τον Τούρκο πρόεδρο όσο και τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες από το γραφείο του Ερντογάν απ’ όπου έκανε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας της Αγκυρας που έδινε τέλος στις φήμες περί επιδείνωσης της υγείας του προέδρου της χώρας. «Η υγεία του προέδρου είναι καλή και θα συνεχίσει το καθημερινό πρόγραμμά του το συντομότερο δυνατόν» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά. «Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιοριστεί» διευκρίνισε.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Κατά την επικοινωνία, ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη συνεισφορά του όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό. Η βιντεοσκοπημένη εμφάνιση αντιπροσώπευε την προσπάθεια του Ερντογάν να προβάλει υγεία και ζωντάνια σε μια από τις πιο ευάλωτες στιγμές μιας διακυβέρνησης δύο δεκαετιών. Ομως, έδειχνε αδύναμος, καθώς απευθυνόταν στον Πούτιν και στο έθνος πίσω από το προεδρικό γραφείο του.

Η κατάσταση της υγείας του Τούρκου ηγέτη, για τον οποίο κανένα ιατρικό ανακοινωθέν δεν έχει δημοσιευτεί, τροφοδοτεί τις φήμες έπειτα από μία πρώτη εγχείρηση στο παχύ έντερο το 2011 και μία δεύτερη τον επόμενο χρόνο.

Τότε ο πρόεδρος Ερντογάν είχε διαψεύσει δημοσίως ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε εξηγήσει ότι εγχειρίστηκε για την αφαίρεση πολυπόδων.

Αυτές οι επεμβάσεις τού άφησαν μια ελαφρά δυσκολία στο βάδισμά του, η οποία φαίνεται ότι τροφοδότησε κάποιες από τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Τουρκία δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων της υγείας των ηγετών της και είναι παράνομο να «προσβάλει κανείς τον πρόεδρο». Χιλιάδες άνθρωποι έχουν διωχθεί για το αδίκημα αυτό – που τιμωρείται είτε με πρόστιμο είτε με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ισχυρός διευθυντής μέσων ενημέρωσης του προέδρου, Φεχρετίν Αλτούν, δημοσίευσε στο twitter εικόνες από αυτά που μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την υγεία του προέδρου Ερντογάν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα