Παραίτηση-βόμβα στην Τουρκία!

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής ο υποψήφιος για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κύριο ερώτημα, ποιον θα στηρίξουν τώρα οι ψηφοφόροι του

Μια δυσώδης υπόθεση ταράζει την τουρκική πολιτική σκηνή ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από τις διπλές εκλογές της Κυριακής. Ο υποψήφιος για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες, περιορίζοντας τον αριθμό των αντιπάλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές να είναι ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν τώρα οι ψηφοφόροι του.

«Αποσύρομαι από την κούρσα. Το κάνω για την πατρίδα μου» είπε ο Ιντζέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγκυρα και ζήτησε «ψήφο από κάθε νοικοκυριό» για το κόμμα του -το Κόμμα της Πατρίδας- στις κοινοβουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται παράλληλα με τις προεδρικές.

Παρότι ο ίδιος στην ομιλία του αυτή δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποσυρθεί, αποτελούσε κοινό μυστικό σε υψηλούς κύκλους της Αγκυρας πως τις τελευταίες ημέρες ο Ιντζέ δεχόταν πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών και πως δεχόταν απειλές μέσω twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ροζ βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. Σχολιάζοντας ανεπίσημα αυτές τις πληροφορίες, προτού ανακοινώσει την παραίτησή του από την κούρσα για την προεδρία, ο ίδιος μίλησε για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).

Φήμες αναφέρουν ότι το ροζ βίντεο για τον Ιντζέ απειλεί να δημοσιοποιήσει ένας πρώην σωματοφύλακας του Ερντογάν, ο Αλί Γεσιλντάγ, για τον οποίο λίγα είναι γνωστά. Ο Ιντζέ τον κάλεσε να το δημοσιοποιήσει χωρίς να περιμένει ούτε ένα λεπτό. «Θα τακτοποιήσω τους λογαριασμούς μου με όλους σας στο δικαστήριο» είπε ο πολιτικός. «Πού είστε, εισαγγελείς;» αναρωτήθηκε. «Θα πολεμώ αυτούς τους άθλιους τρομοκράτες για το υπόλοιπο της ζωής μου. Οταν δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη, κανένα πραγματικό βίντεο, είναι ανέντιμο να προσποιούμαστε ότι υπάρχει» πρόσθεσε. Πάντως, όσο ακόμα η υπόθεση σερνόταν χωρίς εξέλιξη, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως οι περισσότεροι συνεργάτες του επικεφαλής του Κόμματος της Πατρίδας -οκτώ εκ των 11 συνολικά- τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης του επικεφαλής τους με το σκεπτικό ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχε πιθανότητα να περάσει στον β’ γύρο των εκλογών.

Σάλος επικράτησε χθες και για ακόμα μία φημολογούμενη απόσυρση από την κούρσα της προεδρίας, αυτήν του τέταρτου υποψηφίου Σινάν Ογκάν. Ο ακροδεξιός πολιτικός, άλλοτε βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ακύρωσε την περιοδεία του στην Αττάλεια, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, και μεταβαίνει στην Αγκυρα. Ο ίδιος, πάντως, διέψευσε τη φημολογία, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο twitter πως «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους».

Καλά νέα για Κιλιτσντάρογλου

Πάντως, με την αποχώρηση του Ιντζέ τα νέα είναι καλά για το στρατόπεδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους του είναι πολιτικά πιο κοντά στον επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης παρά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου μία νίκη από τον πρώτο γύρο τίθεται τώρα ακόμα περισσότερο εν αμφιβόλω. Ο Ιντζέ συγκεντρώνει περί το 2% στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, ένα ποσοστό που για τον ίδιο δεν θα σήμαινε και πολλά, θα μπορούσε όμως να βοηθήσει τον Κιλιτσντάρογλου να νικήσει από τον πρώτο γύρο. Προσβλέποντας προφανώς ακόμα και στην επίσημη και ανοικτή στήριξη του Ιντζέ, ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον φανατικό κεμαλιστή να στηρίξει την εξακομματική συμμαχία. «Αν θέλει, ας έρθει στο τραπέζι μας, στο τραπέζι των έξι, για να φέρουμε μαζί την αλλαγή και να καθαρίσουμε αυτή τη βρομιά από την πολιτική» είπε ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν απευθυνόμενος στον πρώην συνυποψήφιό του.

Για την ιστορία, και μια και πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις κάλπες της Κυριακής, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ρεπουμπλικάνος διατηρεί το δημοσκοπικό του προβάδισμα. Ερευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Konda, που δημοσίευσε χθες το Reuters, φέρνει τον αρχηγό του CHP να προηγείται πάνω από 5% του Ερντογάν (49,3% έναντι 43,7%), μια ανάσα δηλαδή από τη νίκη στον πρώτο γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Σε άλλη σφυγμομέτρηση της Metropoll ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να εξασφαλίζει το 49,1% έναντι 46,9% στην αναμέτρηση σε δύο ημέρες, ενώ αναφορικά με τον β’ γύρο της 28ης Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου προβλέπεται να επικρατήσει με 51,3% έναντι 48,7% του Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα