Τουρκία: Ο Ερντογάν «ισόβιος σουλτάνος»!

Με 52% επικράτησε του Κιλιτσντάρογλου, που πήρε το 47,91%. Προκλητικοί πανηγυρισμοί των οπαδών του μέσα στην Αγία Σοφία

Μια μεγάλη νίκη και μια μεγάλη πρόκληση. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στην Τουρκία, όπου ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρατούσε του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη μάχη της κάλπης στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, «ασκέρι» φανατικών οπαδών του βρέθηκε να πανηγυρίζει προκλητικά μέσα στην Αγία Σοφία, βεβηλώνοντας -ξανά- το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Μάλιστα, είναι ήδη γνωστό πως το επιτελείο του «σουλτάνου» έχει σχεδιάσει για σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν να μεταβεί στον ναό που μετατράπηκε σε τέμενος, προκειμένου να προσευχηθεί και βέβαια να εργαλειοποιήσει την εκεί παρουσία του, καθώς έξω αναμένεται να συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, τελικά αποδείχθηκε πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο συνασπισμός των «έξι» δεν ήταν αρκετός για να βάλουν τέλος στην ερντογανική παντοκρατορία. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το 52% των ψήφων, την ώρα που ο αντίπαλός του περιορίστηκε στο 47,91% κι ενώ η συμμετοχή άγγιξε το 85%. Κι όπως επισήμαιναν χθες πολιτικοί αναλυτές, το γεγονός πως ο Κιλιτσντάρογλου επικράτησε (ως αναμενόταν) στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αδριανούπολη και στα τουρκικά παράλια, δηλαδή στις πιο κοσμικές «γωνιές» της Τουρκίας, δεν ήταν αρκετό για να προκύψει η μεγάλη ανατροπή που επιδίωκε η αντιπολίτευση.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κι ενώ ήταν πια βέβαιη η νίκη του Ερντογάν -άρα και η παραμονή του στο «παλάτι της Αγκυρας»- χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να πανηγυρίσουν κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του, δίχως να τους πτοεί η βροχή που έπεφτε από το πρωί της Κυριακής.

Ο ίδιος, στην πρώτη του εμφάνιση μετά την ανακοίνωση του νικηφόρου αποτελέσματος, εμφανίστηκε στο πλήθος των οπαδών του για να τους ευχαριστήσει για το αποτέλεσμα που τον έχρισε για τρίτη φορά πρόεδρο της χώρας. «Σήμερα (χθες) είναι μια μεγάλη ημέρα. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς.

Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαΐου και στις 28 Μαΐου νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο «σουλτάνος» υπό τους ήχους τραγουδιών και μουσικής. «Είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε» είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική». Ο Ερντογάν δεν αρκέστηκε σε αυτά τα λόγια, καθώς απευθυνόμενος στους οπαδούς του τους θύμισε: «Τι σας είχα πει; Οτι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα, αλλά μέχρι τον θάνατο.

Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία». Δεν παρέλειψε να πικάρει τον αντίπαλό του, υπογραμμίζοντας πως τώρα το κόμμα του θα του ζητήσει τα ρέστα για την ήττα, και να επαναλάβει πολλές φορές, ακολουθώντας το σύνθημα των ψηφοφόρων του που αλάλαζαν, «μπάι, μπάι, κύριε Κεμάλ!».

«Αδικη διαδικασία»

Στον αντίποδα, ο ηττημένος Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε «πέσαμε στην κυριαρχία του ενός, του ολιγάρχη», αναφερόμενος ασφαλώς στον Ερντογάν. «Δεν άντεχα να είναι άδειο το ψυγείο του λαού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε: «Πάντα αγωνιζόμουν για το δίκαιο και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτό». Συγχρόνως δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «όλους τους αγωνιστές, όσους υπερασπίστηκαν τις κάλπες», τονίζοντας πως «αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες των εκλογών».


Ευτράπελα! Η κάλπη στο σπίτι και στο παραβάν με το… αρνί

Δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση στον κόσμο που να μην τραβά τα βλέμματα και για άλλους λόγους – όχι τόσο πολιτικούς αλλά περισσότερο θα έλεγε κάποιος… φωτογραφικούς. Το δικό τους ξεχωριστό στίγμα λοιπόν άφησαν χθες Κυριακή διάφοροι ψηφοφόροι στη γείτονα, τραβώντας βέβαια την προσοχή όλων. Ανάμεσα στα εκατομμύρια των Τούρκων που πήγαν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν -είτε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- ήταν και ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή βαριά ασθενείς (!), οι οποίοι, συνοδευόμενοι, έφτασαν μέχρι το παραβάν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αλλοι περνούσαν την πόρτα των εκλογικών τμημάτων συνοδευόμενοι από τα κατοικίδιά τους, ενώ σε μια περίπτωση τα βλέμματα όλων έπεσαν πάνω σε μια κυρία που πήγε να ψηφίσει έχοντας μαζί της το αρνί της! Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα, την Αγκυρα, ψηφοφόρος έκρινε πως η εκλογική μάχη και δη ο β’ γύρος αποτελούσαν την ιδανική συνθήκη για να κάνει πρόταση γάμου στην εκλεκτή της καρδιάς του. Πρόταση γάμου η οποία όμως δεν έγινε έτσι απλά, καθώς ο υποψήφιος γαμπρός εμφάνισε στην αγαπημένη του ψηφοδέλτιο στο οποίο εκείνη έπρεπε να επικυρώσει το «Ναι» στο αίτημά του. Γιορτινή διάσταση έδωσε όμως κι ένα άλλο ζευγάρι, ένα ζευγάρι νεονύμφων, το οποίο αποφάσισε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αφότου ολοκληρώθηκε η γαμήλια γιορτή! Ως εκ τούτου, λοιπόν, το νέο ζευγάρι ψήφισε με τον γαμπρό να φορά το κοστούμι του και τη νύφη το νυφικό της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε όσους και όσες ψήφισαν χθες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Τουρκίας ήταν και η Ρουμεΐσα Γκελγκί – η 26χρονη που είναι ήδη καταγεγραμμένη στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως «η πιο ψηλή γυναίκα στον κόσμο», με το ύψος της να φτάνει τα 215 εκατοστά! Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει όμως -λόγω του ύψους της- η Γκελγκί ψήφισε κατ’ οίκον, όπου υπάλληλοι της εκλογικής επιτροπής της περιφέρειας Σαφρανμπολού μετέφεραν μια κινητή κάλπη στο σπίτι της στην περιοχή Καραμπούκ.


Πώς εξηγούν τα ξένα ΜΜΕ την επανεκλογή του

Εχοντας καταφανώς τα ΜΜΕ στο πλευρό του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να διασπάσει την αντιπολιτευτική συμπαράταξη που χτίστηκε πολιτικά εναντίον του κατά την προεκλογική περίοδο, σημείωνε χθες σε ανάλυσή του το Bloomberg, με φόντο βέβαια τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο «σουλτάνος», προκειμένου να θωρακιστεί από τις συνέπειες της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας, στηρίχθηκε στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία αφιέρωσαν άπλετο τηλεοπτικό χρόνο, κυρίως σε συνεντεύξεις και σε δημόσιες συγκεντρώσεις του. Κι αυτό την ώρα που το επιτελείο του φρόντιζε κάθε πόλη και χωριό της Τουρκίας να γεμίζει από αφίσες με το πρόσωπό του και το σύνθημα «Η σωστή στιγμή, ο σωστός άνθρωπος».

«Γερό χαρτί»

Η πολυετής παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία, σύμφωνα με το Bloomberg, από μόνη της την ίδια στιγμή αποτελούσε «γερό χαρτί» για τον ίδιο. Κάτι που επισήμανε και ο Τσαν Σελτσούκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research. «Αυτό έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και ο Ερντογάν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εμπιστοσύνη, όντας στην εξουσία για 20 χρόνια» ανέφερε.

Στο στοιχείο αυτό, της πολυετούς παραμονής του «σουλτάνου» στα πολιτικά πράγματα, στέκονταν χθες σε δική τους ανάλυση και οι «Financial Times». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υπογράμμιζε πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται να περάσει στην τρίτη δεκαετία της διακυβέρνησής του, στηριζόμενος σε ένα πολυπλόκαμο πελατειακό σύστημα – ενώ, εάν κερδίσει (όπως έγινε τελικά), θα οφείλει τη νίκη του και στα ισχυρά δίκτυα πατρωνίας που έχει οικοδομήσει στις δύο δεκαετίες διακυβέρνησής του. Ενδιαφέρουσα η δήλωση του καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Κος της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κος, ο οποίος τόνιζε πως «ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων αισθάνεται ότι εξαρτάται από την παραμονή του ΑΚΡ στην εξουσία για να συνεχίσει να λαμβάνει οφέλη από το κράτος».


Καταγγελίες για νοθεία, αλλά και ξυλοδαρμούς

Δεν έλειψαν βέβαια και τα… παρατράγουδα στη διάρκεια της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία. Οπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπήρξε καταγγελία για το γεγονός πως μέλη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δέχθηκαν επίθεση στο χωριό Καράαλι, της νότιας Τουρκίας.

Την ίδια ώρα ο πρώην βουλευτής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Αλί Σεκέρ κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε, ενώ μίλησε και για νοθεία στην εκλογική περιφέρεια. «Μια ομάδα 30 ατόμων επιχείρησε να προβεί σε λιντσάρισμα. Μία ψήφος για εμάς, πέφτει ως 366 ψήφοι για τον Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τα γεγονότα αυτά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο αντιπρόεδρος του CHP έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Αλί Σεκέρ, ο βουλευτής μας, ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα, επειδή αντιτάχθηκε στις παρατυπίες στην κάλπη! Εγινε και επίθεση εναντίον του. Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατέψουμε τις κάλπες!».

Προτού ανοίξουν οι κάλπες, πάντως, για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, η αντιπολίτευση είχε αναγγείλει πως θα έστελνε «πέντε παρατηρητές σε κάθε κάλπη». Με άλλα λόγια; Συνολικά 1.000.000 ανθρώπους, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Τέλος, ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν «ανταγωνιστικός», όμως εν μέρει «περιορισμένος» από το «αθέμιτο πλεονέκτημα» που δόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στον αρχηγό του κράτους, έκρινε και η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Τατάρ: Εσπευσε από τους πρώτους για συγχαρητήρια

Προτού καλά καλά τελειώσει την επινίκια ομιλία του χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης του κυπριακού ψευδοκράτους έσπευσε να τον συγχαρεί για την επιτυχία του στην εκλογική μάχη.

Ο Ερσίν Τατάρ ήταν από τους πρώτους που έκαναν κάτι ανάλογο απευθυνόμενοι στον «σουλτάνο», όπως σημείωναν στα ρεπορτάζ τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος είχε την πλήρη κάλυψη του Ερντογάν κατά την προκλητική του ενέργεια το 2021 να ανοίξει την περιοχή των Βαρωσίων, δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο «σουλτάνος» εξελέγη για ακόμη μία θητεία στον τουρκικό προεδρικό θώκο. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, την οποία μάλιστα συνόδευσε με μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Τατάρ έγραψε χαρακτηριστικά: «Αγαπητέ πρόεδρε της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ειλικρίνεια και εγκαρδιότητα σας συγχαίρω για τη νίκη σας στις προεδρικές εκλογές – μια μάχη που ήταν ένα παράδειγμα για τη δημοκρατία με την τόσο μεγάλη συμμετοχή του τουρκικού λαού. Εύχομαι καλή τύχη στο έθνος μας».

Χθες βράδυ -με μήνυμά του και αυτός στο twitter- συνεχάρη τον Ερντογάν για τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα