Ερντογάν: «Χρυσό» deal με Σ. Αραβία!

Υπέγραψε συμφωνία πώλησης drones, η οποία χαρακτηρίζεται ως η «μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση» στην Ιστορία της Τουρκίας

Αφού έκλεισε επιτυχώς για τα συμφέροντα της Αγκυρας τον «κύκλο του Βίλνιους», τώρα στρέφει το βλέμμα του στη Μέση Ανατολή -και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο-, προκειμένου να κλείσει κι εκεί μέτωπα που το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν ανοιχτά. Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, ενώ επιχειρεί αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ, χθες πέτυχε εξοπλιστικό deal με τους Σαουδάραβες.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορά την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο σουνιτικό βασίλειο ο Τούρκος πρόεδρος και χαρακτηρίζεται ήδη ως «η μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση» στην Ιστορία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έφτασε προχθές στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, που αποσκοπεί σε μια διπλωματική ώθηση για την αναθέρμανση των σχέσεων με τις δυνάμεις της περιοχής, αλλά και στην τόνωση επιχειρηματικών δεσμών, προς βοήθεια της χειμαζόμενης τουρκικής οικονομίας.

Σε μια λαμπρή τελετή, λοιπόν, ο Ερντογάν υπέγραψε μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) -τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας- συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών είναι «δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρία Baykar» (στην οποία συνδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ερντογάν), η οποία κατασκευάζει drones, ιδιαίτερα το TB2 Bayraktar, ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία «θα αποκτήσει drones, με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και τις αμυντικές και τις κατασκευαστικές του ικανότητες» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν. Το οικονομικό ύψος των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε ούτε οι τύποι των drones που σχεδιάζει να αγοράσει το βασίλειο, αλλά ένας Αραβας διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η αγορά αφορά το μοντέλο TB2.

Τweet

Με tweet του ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», χωρίς πάντως να αποκαλύψει το ποσό.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στη Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη μετά την επαναπροσέγγιση Ριάντ και Αγκυρας, που ήρθε έπειτα από μια περίοδο διπλωματικής ψυχρότητας, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2018, με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» με ομολόγους τους και συνάντησαν τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ Νάχι, σύμφωνα με την Αγκυρα.

Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να επισκεφθεί και άλλες χώρες-κλειδιά του Περσικού Κόλπου, με το επίσημο πρόγραμμά του να προβλέπει επίσημες επισκέψεις στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα