Κατεχόμενα: Ωμή πρόκληση Ερντογάν

Ανήμερα της 49ης επετείου από την εισβολή έκανε στάση στην Κύπρο ενώ επέστρεφε στην Αγκυρα μετά την περιοδεία του στη Μ. Ανατολή

Μια μέρα «μαύρη» σαν τη χθεσινή δεν θα έχανε βέβαια την ευκαιρία να προκαλέσει -ξανά- και ταυτόχρονα να πουλήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, το προφίλ του ηγέτη γεφυροποιού που επιδιώκει την ειρήνη μεταξύ των λαών. Ο λόγος βέβαια για τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που το μεσημέρι της Πέμπτης, ανήμερα της 49ης επετείου από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, πραγματοποίησε στάση στα Κατεχόμενα ενώ επέστρεφε στην Αγκυρα μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, λοιπόν, ο Ερντογάν, αφού έδωσε τα «ειλικρινή συγχαρητήρια για την 49η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως χαρακτήρισε την παράνομη εισβολή του 1974, απηύθυνε έκκληση υπέρ της λύσης των δύο κρατών, μια λύση που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτρέψει «να ζουν δίπλα δίπλα και χωρίς ένταση στο νησί».

Συγχρόνως, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε τον νέο τερματικό στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν στα Κατεχόμενα, καθώς κι έναν νέο αεροδιάδρομο σε αυτό, τονίζοντας στη διάρκεια της τελετής που έγινε προς τιμήν του από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ πως «οι μέρες που το αεροδρόμιο θα χρησιμοποιείται για διεθνείς πτήσεις δεν είναι μακριά».

Παρόντες στην προκλητική φιέστα πάντως ήταν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Στελέχη της κυβέρνησής του τις τελευταίες ημέρες τον συνόδευσαν στη φιλόδοξη επενδυτικά περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, και δη στις χώρες του Κόλπου – μια περιοδεία-άνοιγμα της Αγκυρας την επαύριον της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου η Αγκυρα κατάφερε να βγει κερδισμένη.

Οπως ανακοίνωσε λοιπόν χθες η τουρκική προεδρία -κι αφού ήταν ήδη γνωστό το εξοπλιστικό deal που πέτυχε μία ημέρα νωρίτερα η Αγκυρα με το Ριάντ-, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 13 διμερείς συμφωνίες, ύψους 50,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι. Οι συμφωνίες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών, του εμπορίου, της οικονομίας, της υγείας, του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων, της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Αμπού Ντάμπι, κάνοντας λόγο για μια επίσκεψη που δίνει «ισχυρή ώθηση» στη στρατηγική επιλογή των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις «στο έπακρον».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο τελευταίος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του Ερντογάν σε χώρες του Κόλπου, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξασφαλίσει επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία της χώρας του, η οποία μαστίζεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα