Μοχάμεντ Ντέιφ: Η «σκιά» που οργάνωσε την επίθεση στο Ισραήλ

Ο Νο 1 καταζητούμενος διοικητής της Χαμάς είχε προειδοποιήσει ότι ετοιμάζει κάτι μεγάλο. Θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του «δόγματος της σήραγγας»

Εχει επιβιώσει από επτά ισραηλινές αεροπορικές και στρατιωτικές επιδρομές εναντίον του. Το 2014 η 27χρονη σύζυγός του και τα δύο παιδιά του, επτά μηνών και τριών χρονών, σκοτώθηκαν από στοχευμένο βομβαρδισμό στο σπίτι του.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε ακόμα δύο φορές, το 2021, να τον δολοφονήσει, αλλά εκείνος γλίτωσε διαφεύγοντας την τελευταία στιγμή. Για το Ισραήλ είναι επίσημα ο «Νο 1 καταζητούμενος» στον κόσμο, ενώ το αμερικανικό ΥΠΕΞ τον έχει ήδη από το 2015 στη λίστα των πιο επικίνδυνων τρομοκρατών.

Ο «άνθρωπος-σκιά» που φέρεται ότι είναι ο εγκέφαλος της πρόσφατης πολύνεκρης επίθεσης στο Ισραήλ είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο Παλαιστίνιος διοικητής των Ταξιαρχιών της Χαμάς. Κανείς δεν ξέρει πώς μοιάζει σήμερα, στα 58 του. Υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές και δημοσιευμένες φωτογραφίες του, δύο γύρω στα 20-25 του, μια άλλη με μάσκα και μια εικόνα της σκιάς του.

Εικάζεται ότι στην πρώτη από αέρος απόπειρα εναντίον του το 2001 έχασε το ένα μάτι του και μέρος του χεριού του. Σε επόμενη επίθεση έχασε κι άλλο άκρο. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως, έμεινε ανάπηρος, παρέλυσε και χρειάστηκε μεγάλες περιόδους αποκατάστασης.

Η Μοσάντ έχει επενδύσει τεράστιους πόρους και ενέργεια στην προσπάθεια εντοπισμού και εξολόθρευσής του. Ο Ντέιφ, όμως, καταφέρνει πάντα να ξεφεύγει. Γλίτωσε ακόμα και την ημέρα που σκοτώθηκαν η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους το 2014 από «συστημένους» βομβαρδισμούς. Στις 19 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς εντοπίστηκε από τους Ισραηλινούς το σπίτι στη Γάζα όπου διέμενε. Αμεσα «σηκώθηκε» ένα μαχητικό και το διέλυσε με βόμβα ενός τόνου! «Δεν θα βγει ποτέ ζωντανός από εκεί» δήλωσαν με το τέλος της επίθεσης ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Αλλά φαίνεται ότι έκαναν λάθος. Η οικογένεια του Ντέιφ σκοτώθηκε, όμως ο ίδιος δραπέτευσε. Η Χαμάς απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τον κόσμο να παραστεί στις κηδείες. Εκατοντάδες συμμετείχαν στην πομπή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Κάθε φορά εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει, να επιστρέφει και να σκορπίζει τον θάνατο. Ο Ντέιφ είναι υπεύθυνος για τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του «δόγματος της σήραγγας», της κατασκευής των υπόγειων δαιδάλων κάτω από τη Γάζα, προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα η Χαμάς έναντι των εκπαιδευμένων και καλά εξοπλισμένων Ισραηλινών.

«Ο μυστικός εγκέφαλος πίσω από την επίθεση είναι ο Παλαιστίνιος μαχητής Μοχάμεντ Ντέιφ» ανέφερε προχθές το Reuters επικαλούμενο πηγές. Την περασμένη Παρασκευή, παραμονή της επίθεσης, το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς είχε προαναγγείλει ότι την επόμενη μέρα θα μεταδοθεί ηχητικό μήνυμα του Ντέιφ, ένδειξη ότι κάτι μεγάλο ετοίμαζε. Πράγματι, το Σάββατο, αμέσως μετά το σχεδιασμένο αιματοκύλισμα ευρείας κλίμακας, μεταδόθηκε η ηχογραφημένη ομιλία του: «Σήμερα η οργή του Αλ Ακσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εκρήγνυται. Μουτζαχεντίν μας, σήμερα είναι η μέρα σας να δώσετε στους εγκληματίες να καταλάβουν ότι η εποχή τους τελείωσε. Ο εχθρός δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί».

Η επιχείρηση της Χαμάς βαφτίστηκε «Πλημμύρα Αλ Ακσα». Για εκείνους είναι μια πράξη εκδίκησης για την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο ιερό τέμενος, στις 5 Απριλίου 2023, στην καρδιά του Ραμαζανιού. Το Ισραήλ έκανε τότε αντίποινα για προγενέστερη εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μασάλ έχει πιεστεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν να παρουσιάσει αποδείξεις ότι ο Ντέιφ είναι ακόμα ζωντανός. Πάντα επιμένει ότι αποδείξεις υπάρχουν, αλλά «η οργάνωση δεν νιώθει την ανάγκη να τις παρουσιάσει στον κόσμο». Αλλοτε προσθέτει: «Ο Μοχάμεντ Ντέιφ δεν είναι πολιτικός για να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Είναι ένας στρατιωτικός που σχεδόν ποτέ δεν εμφανίστηκε δημόσια, ακόμη και πριν από την ενεργό δράση του στη Χαμάς».

Ο Ντέιφ έχει ιδρύσει συνολικά έξι ταξιαρχίες μαχητών, με ρουκέτες, βόμβες, βατραχανθρώπους και χρήση συγκεκριμένων σηράγγων, έχοντας πάντα άμεση επαφή με τους διοικητές στο πεδίο. Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, στέλνει τις οδηγίες του μέσω έμπιστων μοτοσικλετιστών της Χαμάς. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί την κοινή πρακτική των ανώτερων στελεχών της οργάνωσης με συχνές μετακινήσεις σε διαμερίσματα που νοικιάζονται σε ονόματα άλλων. Το «Ντέιφ», άλλωστε, είναι ένα ψευδώνυμο που στα αραβικά σημαίνει «επισκέπτης», επειδή ποτέ δεν μένει για πολύ στο ίδιο σπίτι.

Πρώην αρχηγός πληροφοριών του ισραηλινού στρατού έχει πει γι’ αυτόν στο BBC: «Πιστεύαμε ότι έπειτα από τόσους σοβαρούς τραυματισμούς δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει ξανά ως ηγέτης, ως στρατιωτικός σχεδιαστής επιχειρήσεων. Αλλά συνήλθε. Αν χάσεις ένα μάτι, χάνεις ένα μάτι, αλλά ο Ντέιφ είναι σαν γάτα με εννιά ζωές». Πριν από μερικά χρόνια ο Ντέιφ έστειλε το μήνυμά του προς τους Ισραηλινούς: «Οι μαχητές μας θέλουν να πεθάνουν όσο οι δικοί σας θέλουν να ζήσουν». Με την οικογένειά του ξεκληρισμένη και τον ίδιο με βαριές αναπηρίες, η μόνη δύναμη που τον κρατάει στη ζωή είναι το μίσος του.


ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΤΕΪΦ

Παλαιστίνιος διοικητής των Ταξιαρχιών της Χαμάς

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1965 σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, που ήταν τότε υπό αιγυπτιακό έλεγχο. Πήρε πτυχίο Επιστημών από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας το 1988. Στο πανεπιστήμιο είχε δημιουργήσει θεατρική ομάδα, έχοντας πάθος για την υποκριτική. Από το 1987 εντάχθηκε στη Χαμάς. Σύντομα συνελήφθη και κρατήθηκε στις ισραηλινές φυλακές για 16 μήνες χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αποφυλακίστηκε το 1989 και αμέσως ίδρυσε τις Ταξιαρχίες al-Qassam. Κατά τη δεκαετία του 1990 συμμετείχε και επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ. Το 1994 οργάνωσε τις απαγωγές και τη δολοφονία Ισραηλινών στρατιωτών στο κεντρικό Ισραήλ. Το 2014, το 2015 και το 2021 επέζησε από διαδοχικές απόπειρες δολοφονίας. Θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα