Σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων;

Με έγγραφο-φωτιά που συνέταξε το υπ. Πληροφοριών του Ισραήλ (και αποκάλυψε το Wikileaks) συστήνεται στην κυβέρνηση Νετανιάχου πλήρης μεταφορά όλων των κατοίκων του θύλακα στο βόρειο Σινά. Στο κάδρο των «χωρών υποδοχής και απορρόφησης των προσφύγων» και η… Ελλάδα

Αίσθηση -όσο όμως, κυρίως, και εντονότατο προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» του πολέμου που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας- προκαλεί τις τελευταίες ώρες το απόρρητο έγγραφο που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ μία εβδομάδα μετά το μακελειό που προκάλεσε η Χαμάς επί ισραηλινού εδάφους. Εγγραφο το οποίο αποκάλυψε το Wikileaks και στο οποίο αποτυπώνονται με… σατανική ακρίβεια, θα έλεγε κανείς, τόσο τα βήματα που ακολούθησε το Τελ Αβίβ σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο όμως και αυτά που φέρεται ότι κάνει αμέσως μετά σε σχέση με το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα που θα δημιουργηθεί από τους Παλαιστινίους οι οποίοι θα επιβιώσουν από την κόλαση του πυρός.

Στο κάδρο μάλιστα των «χωρών υποδοχής και απορρόφησης των προσφύγων από τη Γάζα» μπαίνει περιέργως και η… Ελλάδα, η οποία μαζί με την Ισπανία και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των ροών. Συγκεκριμένα, στο «Παράρτημα Α» του δεκασέλιδου εγγράφου-φωτιά που πρώτη δημοσίευσε η εβραϊκή ιστοσελίδα Mekomit αναφέρεται πως οι ΗΠΑ πρέπει να στρατολογηθούν στη διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών που θα δημιουργηθούν λόγω του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να ασκήσουν πίεση πρωτίστως στην Αίγυπτο για να απορροφήσει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας. Συγχρόνως αναφέρει πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα και η Ισπανία) θα πρέπει να βοηθήσουν στην απορρόφηση και εγκατάσταση των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Δημόσια εκστρατεία

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως, σε άλλα σημεία του, το απόρρητο έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών καλεί-ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Ισραήλ να ηγηθεί μιας δημόσιας εκστρατείας στον δυτικό κόσμο για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς του παλαιστινιακού πληθυσμού «με τρόπο που να μην υποκινεί ή να δυσφημεί το Ισραήλ», όπως τονίζει χαρακτηριστικά – αφήνοντας όμως πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που θα γίνει κάτι τέτοιο.

Σε πρώτη φάση, πάντα βάσει όσων αναφέρονται στο έγγραφο-φωτιά, η σύσταση που κάνει στην κυβέρνηση Νετανιάχου το γραφείο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών που το συνέταξε είναι η πλήρης μεταφορά όλων των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα στο βόρειο Σινά, σε αιγυπτιακό έδαφος δηλαδή. Μια επιλογή η οποία χαρακτηρίζεται «η προτιμώμενη» μεταξύ των εναλλακτικών που προσφέρει σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα έπειτα από το τέλος του πολέμου. Προσώρας πάντως τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Κάιρο προσανατολίζονται στην παραμονή του άμαχου πληθυσμού εντός της Λωρίδας της Γάζας – αν και χθες οι εξελίξεις «έκαιγαν». Αιγυπτιακά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του στρατού είχαν σταθμεύσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ λίγο νωρίτερα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Κεμάλ Μαντμπουλί προειδοποιούσε πως η χώρα του «είναι προετοιμασμένη να θυσιάσει εκατομμύρια ζωές προκειμένου να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα εισβάλει στην επικράτειά της»!

Δεν είναι δεσμευτικό

Την Τρίτη, Ισραηλινός αξιωματούχος που είχε γνώση του περιεχομένου του απόρρητου εγγράφου σχολίαζε πως δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση και πως δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτό με αξιωματούχους ασφαλείας. Την ίδια ώρα, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου το χαρακτήρισε «έγγραφο ιδεών, παρόμοιο με αυτά που προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της».

«Το θέμα της επόμενης ημέρας δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωθυπουργικό γραφείο.


Εντυπωσιακά ακριβείς οι προβλέψεις του εγγράφου

Βάσει των εξελίξεων, πάντως, και για όποιον παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα στον παλαιστινιακό θύλακα, είναι εντυπωσιακά… ακριβείς οι προβλέψεις του εγγράφου. Σύμφωνα με αυτό, τα τέσσερα στάδια της στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών πρέπει να περιλαμβάνουν την εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις (κάτι που συνέβη ήδη), τις διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα (επίσης συνέβη), έπειτα την ανάγκη να διατηρούνται ανοιχτοί οι δρόμοι προς τη Ράφα και, τέλος, την «ίδρυση καταυλισμών προσφύγων» στο βόρειο Σινά, αλλά και σε άλλες περιοχές της αιγυπτιακής επικράτειας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα