Εμβόλια: Διώξεις κατά πρώην πρωθυπουργού και δύο υπουργών!

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της προεδρίας, κατηγορούνται για αχρείαστες παραγγελίες που ζημίωσαν το δημόσιο 1,1 δισ. ευρώ

Οι πολιτικές… παρενέργειες της αλόγιστης αγοράς εμβολίων για τον κορονοϊό αρχίζουν να «πνίγουν» τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Ρουμανία ασκούνται ποινικές διώξεις σε δύο πρώην υπουργούς Υγείας για παραγγελίες που δεν ήταν απαραίτητες, ενώ και πρώην πρωθυπουργός της χώρας αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ρουμανικής προεδρίας, δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ποινικές διώξεις του πρώην πρωθυπουργού Φλορίν Κίτσου, του πρώην υπουργού Υγείας Βλαντ Βοϊκουλέσκου και της διαδόχου του Ιοάνα Μιχάιλα. Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ζήτησαν από τη Βουλή την άρση της ασυλίας των τριών πολιτικών προσώπων επειδή αγοράστηκαν υπερβολικά πολλές δόσεις του εμβολίου μεταξύ Ιανουαρίου – Μαΐου 2021. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, το ρουμανικό Δημόσιο υπέστη ζημία 1,1 δισ. ευρώ, πλην ΦΠΑ. Η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης. Ο Φλορίν Κίτσου ήταν πρωθυπουργός της Ρουμανίας από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021. Ο Βλαντ Βοϊκουλέσκου διετέλεσε υπουργός από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς και αντικαταστάθηκε από την Ιοάνα Μιχάιλα, που νωρίτερα ήταν υφυπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, οι αρχικές 37.500.000 δόσεις που παρελήφθησαν στις αρχές του 2021 ήταν αρκετές για να εμβολιαστούν οι περίπου 21.000.000 Ρουμάνοι πολίτες. Ομως, οι τρεις πολιτικοί προχώρησαν στην αδικαιολόγητη αγορά κι άλλων 52.800.000 δόσεων, παραβιάζοντας τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Δύο από τα τρία άτομα που εξετάζονται για ποινική δίωξη, συνεπικουρούμενα από το τρίτο (σ.σ.: τον τότε πρωθυπουργό), φέρεται ότι διευκόλυναν και ενέκριναν την πληρωμή για επιπλέον αγορά 52.800.000 δόσεων δίχως δικαιολογητικά ή αναλύσεις που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της προμήθειας» αναφέρουν οι εισαγγελείς. Ο Βοϊκουλέσκου, ωστόσο, έριξε αμέσως το μπαλάκι στον πρωθυπουργό του επίμαχου διαστήματος, ισχυριζόμενος ότι «όλες οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονταν από τον Κίτσου». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη Ρουμανία, η «αδικαιολόγητη» προμήθεια αφορά 25.000.000 δόσεις από τη Pfizer, 10.000.000 από τη Moderna, αλλά και από την Astra Zeneca και J&J.

Εξελίξεις υπάρχουν και στην Πολωνία, με τη Pfizer να καταθέτει προ ολίγων ημερών αγωγή σε δικαστήριο των Βρυξελλών επειδή η Βαρσοβία αρνήθηκε να παραλάβει παρτίδα 60.000.000 εμβολίων.

Τον Απρίλιο 2022 η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε πως διακόπτει τις παραλαβές εμβολίων, επικαλούμενη, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις ρήτρες «ανωτέρας βίας» στη σύμβαση με τη Pfizer. Η αμερικανική πολυεθνική, όμως, που θησαύρισε από τις πωλήσεις εμβολίων στην Ευρώπη, δεν δέχτηκε την αιτιολόγηση και τώρα «κυνηγάει» την Πολωνία στα δικαστήρια.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία. Η νέα ηγεσία της χώρας δεν φαίνεται να δίνει πια ιδιαίτερη βαρύτητα στην καμπάνια των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ενώ, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, εκατομμύρια εμβόλια έχουν μείνει αδιάθετα στα ψυγεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα