103 νεκροί από διπλή έκρηξη στο Νότιο Ιράν

Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, και ενώ στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι

Φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής απειλεί να βάλει η διπλή έκρηξη που συγκλόνισε χθες την τελετή για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν. Από διπλή έκρηξη «με έντονο άρωμα προβοκάτσιας», όπως σχολίαζαν χθες αναλυτές, σκοτώθηκαν επιτόπου τουλάχιστον 103 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 170.

Ολα συνέβησαν στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Εκεί όπου ξαφνικά ο χρόνος σταμάτησε όταν ακούστηκε η πρώτη ισχυρή έκρηξη, αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ήταν ήδη συγκεντρωμένοι για να τιμήσουν τη μνήμη «ενός ήρωα του Ιράν». Τα βίντεο από τον τόπο του μακελειού, που έκαναν τον γύρο του κόσμου από τα πρώτα κιόλας λεπτά, προκαλούν σοκ. Σύννεφα καπνού υψώνονταν στον ουρανό, ενώ χιλιάδες άνθρωποι, που λίγη ώρα πριν περπατούσαν αμέριμνοι προς το νεκροταφείο, ακούγονταν να ουρλιάζουν από τρόμο και να προσπαθούν να τρέξουν μακριά από το σημείο.

Χαοτική ήταν και η κατάσταση αμέσως μετά, στους δρόμους. Πολλοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ενώ την ίδια ώρα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την περιοχή για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να διακομίσουν κόσμο στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, οι διασώστες αργότερα δήλωναν πως οι προσπάθειές τους να μεταφέρουν εγκαίρως ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια απέβησαν άκαρπες, καθώς καταγράφηκαν καθυστερήσεις λόγω του χάους. «Οι ομάδες διάσωσης απομακρύνουν τους τραυματίες… Αλλά υπάρχουν κύματα πλήθους που κλείνουν τους δρόμους» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των διασωστών της Ερυθράς Ημισελήνου της επαρχίας Κέρμαν.

Θολή εικόνα

Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε η ισχυρή διπλή έκρηξη, οι Αρχές του Ιράν έσπευσαν να μιλήσουν για «τρομοκρατική επίθεση», αν και τουλάχιστον έως χθες το βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη της ευθύνης για τις εκρήξεις από κάποια πλευρά. Θολή παρέμενε, όμως, η εικόνα και για το τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις. Πληροφορίες ανέφεραν πως σε περιοχή πλησίον του νεκροταφείου υπήρχαν φιάλες υγραερίου, ενώ εφημερίδα του Ιράν σε σχετικό ρεπορτάζ έκανε λόγο για δύο σακούλες γεμάτες εκρηκτικά που -άγνωστο ποιος ή ποιοι- πυροδότησαν εξ αποστάσεως μέσα στον κόσμο, θέλοντας να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, και εν μέσω των υπαρκτών φόβων για το ενδεχόμενο ο πόλεμος σύντομα να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι η επίθεση έγινε με πρωτοβουλία του Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχει προχωρήσει σε στοχευμένες δολοφονίες, αλλά όχι σε βομβιστικές επιθέσεις με θύματα δεκάδες αμάχους, όπως έγινε τώρα.


Αντίποινα Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι

Ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοριακή ζώνη που χωρίζει το Ισραήλ με τον Λίβανο εκτόξευσαν ομάδες της Χεζμπολάχ, ελάχιστες ώρες μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να σκοτωθεί και αρκετοί να τραυματιστούν. Τα αντίποινα πάντως για τον φόνο του κορυφαίου στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης δεν φαίνεται πως θα σταματήσουν εκεί, όπως εκτιμούσαν χθες αναλυτές, φοβούμενοι περαιτέρω διασπορά της πολεμικής κρίσης που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σκοτώθηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βηρυτό, ενώ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς που έχει σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου. Γρήγορα πάντως εκφράστηκαν υποψίες ότι μπορεί να επρόκειτο για στοχευμένη δολοφονία, πιθανόν από τον ισραηλινό στρατό ή από δυνάμεις που έδρασαν για λογαριασμό του Ισραήλ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Από την πλευρά τους εντούτοις οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς, αν και ο Μαρκ Ρέγκεβ, σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωνε χθες πως «όποιος το έκανε αυτό, κατάφερε ένα χειρουργικής ακρίβειας πλήγμα στην ηγεσία της Χαμάς».

Αν και είχε μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι θεωρούνταν εξέχον στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, καθοδηγώντας από την εξορία τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Οχθη. Πάντως εδώ και μήνες, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται να γνώριζε πως κινδυνεύει η ζωή του – πως αποτελεί στόχο. «Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ» είχε πει τον Αύγουστο, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη να πάρουν τα όπλα και να εξεγερθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα -τον Γιαχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Μαρουάν Αϊσα- να κρύβονται μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις, διαμηνύοντας τον Δεκέμβριο ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι έως ότου υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός. Ως μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μάλιστα ήταν συνηθισμένος σε πρωτοβουλίες για διάλογο -έστω και εμμέσως- ακόμη και με τους ορκισμένους εχθρούς του, τους Ισραηλινούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα