Πράσινο φως Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16

Ο Αμερικανός πρόεδρος με επιστολή στο Κογκρέσο ζητά να εγκρίνει την πώληση των αεροσκαφών καθώς και εξοπλισμού αναβάθμισης, αξίας 20 δισ. δολαρίων

Τελικά έπιασαν τόπο οι απειλές και τα οθωμανικά παζάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Του ανθρώπου που κατάφερε να τα έχει… καλά με όλους -τους κύριους παίκτες της Δύσης, αλλά και τους κατά… τόπους εχθρούς της- στις μεγάλες κρίσεις της εποχής (πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας) και συγχρόνως όποτε επιθυμεί να προκαλεί ανενόχλητος από τη διεθνή κοινότητα εντάσεις στη γειτονία του με την Ελλάδα.

Τώρα, αφού εργαλειοποίησε επί μακρόν τη «δίψα» κυρίως των ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ήρθε η ώρα να λάβει το αντίδωρο – τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, για την απόκτηση των οποίων τόσο καιρό πίεζε την Ουάσινγκτον η Αγκυρα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να στείλει επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, αφού νωρίτερα το τουρκικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ είπε ότι η έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση των ΗΠΑ με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, ενώ για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο αμερικανικό Κογκρέσο θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες

Την Πέμπτη, επιστολή στα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλε και η ομάδα οργανώσεων που είναι γνωστή ως «ο συνασπισμός για τα μαχητικά», ζητώντας από τους συγκεκριμένους νομοθέτες να εξετάσουν ενδελεχώς τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, θυμίζοντας πως κατά το παρελθόν η Αγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τα εν λόγω αεροσκάφη για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

Στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο, με την οποία ο Τζο Μπάιντεν ζητά να εγκριθεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. «Η επιστολή αυτή που εστάλη στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν είναι το “notification” που στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προχωρήσει μια εξαγωγή οπλισμού σε μια τρίτη χώρα. Είναι μια επιστολή δήλωσης πολιτικής πρόθεσης» ανέφερε από βήματος της Βουλής η υφυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως η επιστολή δεν αποτελεί δέσμευση, αλλά καταγράφει τη βούληση του Λευκού Οίκου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα