Εκρεμ Ιμάμογλου: Ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας

Ο Ιμάμογλου έδειξε με τον θρίαμβο της Κυριακής ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να απειλήσει ανοιχτά πλέον τον «σουλτάνο» για την προεδρία

Ηταν ο ίδιος ο Ερντογάν που μετέτρεψε τον Ιμάμογλου σε ανερχόμενο αστέρι. Οταν, χολωμένος από την ήττα του, ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε το 2019 επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δεν λογάριαζε ότι θα μεταμόρφωνε έναν τύπο που εμφανίστηκε από το πουθενά στον κύριο πολιτικό αντίπαλό του.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Αυτό οδήγησε τότε σε ακόμα μία, πιο ηχηρή νίκη για τον Ιμάμογλου, σε μια δεύτερη ψηφοφορία, αλλά και σε κάτι ακόμα σημαντικότερο. Από την πρώτη του μέρα ως νέος δήμαρχος, πολλοί άρχισαν πια να μιλούν για τον Ιμάμογλου ως τον άνθρωπο που έμελλε να αμφισβητήσει την ηγεσία του Ερντογάν.

Η άνετη νίκη του στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή ήταν ένα γερό ταρακούνημα για τον «σουλτάνο», που επιθυμούσε διακαώς να ξαναπάρει τον έλεγχο της Πόλης και του τεράστιου προϋπολογισμού της. «Αυτή είναι η αυγή μιας νέας εποχής» ανακοίνωσε στη θριαμβευτική επινίκια ομιλία του ο Ιμάμογλου, τον οποίο η Sanda Global, η εταιρία πολιτικών συμβούλων από την Αγκυρα που αναλαμβάνει πολιτικές εκστρατείες, τον περιέγραψε ως «Μπιλ Κλίντον από την Τραπεζούντα».

Τώρα, ο ρόλος του τσιμενταρίστηκε ως κύριος αντίπαλος του Ερντογάν στις εθνικές εκλογές, αναπτερώνοντας το ηθικό του κόμματος που είναι από πίσω του, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Η επιτυχία του Ιμάμογλου οφείλεται στην ικανότητά του να ξεπερνάει το ταβάνι του CHP, που υποστηρίζεται από το 25% στην Τουρκία, και να απευθύνεται σε περισσότερες δεξαμενές ψηφοφόρων.

Το πολιτικό του προφίλ έχει απ’ όλα:

• Είναι ένας «εν ενεργεία» μουσουλμάνος, γεγονός που του επέτρεψε να διευρύνει την απήχηση του σθεναρά κοσμικού CHP.

• Είναι πρώην επιχειρηματίας κι επικεντρώνεται σε μια θετική ατζέντα.

• Εχει το χάρισμα να γίνεται άμεσος και συμπαθής στους ψηφοφόρους.

Οποιες «γωνίες» μπορεί να έχει ιδεολογικά φροντίζει να μη φανούν ακόμη. Η ρητορική του είναι «ανοιχτή» κι αρκούντως στρογγυλεμένη, για να μην αποξενώνει ούτε να τρομάζει. «Αυτή τη φορά με υποστήριξε μια ισχυρή συμμαχία συνείδησης από εκατομμύρια διψασμένους για δημοκρατία και δικαιοσύνη» είπε μετά τη νίκη του. Οι επόμενες εθνικές εκλογές αναμένονται στο τέλος του 2028, αλλά ήδη άρχισε να συζητιέται στην Τουρκία ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώξει να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη από τις δύο προεδρικές θητείες που προβλέπει το Σύνταγμα. Αλλά μελλοντικά θα μπορούσε είτε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, πράγμα που θα του επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μία φορά, είτε να επιχειρήσει την αλλαγή του Συντάγματος. Ο Ιμάμογλου διαθέτει φανατικούς υποστηρικτές. «Τον αγαπάμε. Και αν θέλει ο Θεός, θα είναι ο πρόεδρός μας» ζητωκραύγαζαν κυματίζοντας τουρκικές σημαίες οι ψηφοφόροι του την Κυριακή.

Αυτές οι εκλογές καθόρισαν τη φύση του πολιτικού αγώνα στην Τουρκία για τα επόμενα χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη παράγει πάνω από το 30% του τουρκικού ΑΕΠ. Μόνο ο μητροπολιτικός δήμος έχει περίπου 90.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις των οποίων τους διευθυντές ορίζει ο δήμαρχος. Ολα αυτά δίνουν στον Ιμάμογλου σημαντικές ευκαιρίες να ανταμείψει τους υποστηρικτές του με δημοτικές δουλειές και συμβάσεις. Στο εξής, μπορεί να διευρύνει τον δικό του ψηφοθηρικό μηχανισμό.

Αλλωστε, η προεκλογική καμπάνια του επικεντρώθηκε στο να εμποδιστεί ο Ερντογάν να επαναφέρει την Κωνσταντινούπολη στον οικονομικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Οζέρ Σενκάρ, επικεφαλής της δημοσκοπικής Metropoll, δήλωσε στο Reuters πριν από την κάλπη ότι «εάν αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με κάποιον τρόπο, ο Ιμάμογλου θα γίνει πρόεδρος το 2028». Ο Ιμάμογλου τονίζει πόσο διαφέρει από τον Ερντογάν: «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες». Πάντως, οι δυο τους έχουν ζήσει σχεδόν παράλληλες ζωές. Πρακτικά, ο Ιμάμογλου ακολουθεί τα βήματα του Ερντογάν.

Και οι δύο υπήρξαν κάποτε ποδοσφαιριστές. Και οι δύο έγιναν δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης. Και οι δύο αντιμετώπισαν μπελάδες με τα τουρκικά δικαστήρια. Ο Ερντογάν καταδικάστηκε σε αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων το 1999 επειδή απήγγειλε ποίημα που θεωρήθηκε ότι υποκινούσε θρησκευτικό και φυλετικό μίσος. Τέσσερα χρόνια μετά γινόταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πέρυσι, δικαστήριο άνοιξε υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της φερόμενης νοθείας προσφορών σε διαγωνισμό ενώ ήταν δήμαρχος της περιοχής Μπεϊλικντουζού το 2015. Οι κατηγορίες επισύρουν πιθανή ποινή φυλάκισης τρία με επτά χρόνια.

Μέχρι στιγμής, ο Ιμάμογλου είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει νικήσει τον Ερντογάν τρεις φορές. Δύο για τη δημαρχία της Πόλης το 2019, αφότου ακυρώθηκε η αρχική εκλογή του, και τρίτη τώρα. Αν και ο Ερντογάν είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα εκλογικό κοινό που επικεντρωνόταν στην εθνική ταυτότητα και τη διπλωματική δύναμη της Τουρκίας, στις εκλογές της Κυριακής οι… άδειες κατσαρόλες μέτρησαν πάνω από τα drones κι ο κόσμος ψήφισε με κύριο κριτήριο το δυσβάσταχτο κόστος ζωής. Χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1990, ήταν η πρώτη φορά που ο Ιμάμογλου και ο Ερντογάν συναντήθηκαν. Τότε ο Ερντογάν είχε λαχταρίσει κεφτέδες και πήγε να φάει στο μαγαζί με κεφτέδες που είχε ανοίξει ο νεαρός Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν μόλις είχε γίνει δήμαρχος κι ο Ιμάμογλου του σέρβιρε δίχως να του πάρει λεφτά: «Εφαγε κεφτεδάκια στο εστιατόριό μου» διηγήθηκε ο Ιμάμογλου πρόσφατα: «Δεν του πήρα τα λεφτά. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».


ΕΚΡΕΜ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1970. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια ανέλαβε την οικογενειακή κατασκευαστική εταιρία. Από το 2008 έγινε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και το 2014 εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού. Το 2019 έγινε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με διαφορά μόλις 13.729 ψήφων από τον Γιλντιρίμ. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε επαναληπτικές εκλογές, με τον Ιμάμογλου να λαμβάνει 777.000 περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του. Την Κυριακή κέρδισε ξανά τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνοντας ποσοστό 50,68%.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα