Ένταση ξανά στο Παρίσι ενώ η Γαλλία μετράει τις πληγές της (βίντεο)
Διάγγελμα Μακρόν στον απόηχο των καταστροφών που σημάδεψαν τις μαζικές διαδηλώσεις
Η επόμενη μέρα των πρωτοφανών λεηλασιών και εκτεταμένων καταστροφών που σημάδεψαν τις μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις, βρίσκει τη Γαλλία να μετράει τις πληγές της και τους Γάλλους να αναζητούν εξηγήσεις για τα έκτροπα και τις σκηνές χάους που σημάδεψαν τις μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις με κοινωνικά αιτήματα. Ένας διαδηλωτής νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερες από 1800 συλλήψεις σε όλη της Γαλλία.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και την Κυριακή στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι, λίγες μόνον ώρες πριν το διάγγελμα του προέδρου Μακρόν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, καθώς κατά διαστήματα σημειώνονταν εντάσεις. Λεηλασίες έχουν ξαναρχίσει στην περιοχή, με στόχο κυρίως ένα κατάστημα ενδυμάτων, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδει η τηλεόραση.
Paris: de nouvelles tensions place de la République ce dimanche après-midi https://t.co/JhK5XU44n1
— BFM (@BFMTV) October 18, 2026
Μονάδα της αστυνομίας που εξειδικεύεται στην καταπολέμηση της αστικής βίας, η CRS 8, αναπτύχθηκε στο Παρίσι για δεύτερη συνεχή ημέρα, όπως έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, η ειδική αυτή μονάδα “αναπτύχθηκε στην Πλατεία της Δημοκρατίας” όπου επικρατούν εντάσεις, με συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων ατόμων και των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Intervention des forces de l’ordre et usage de grenades lacrymogènes pour disperser un groupe de manifestants place de la République, suite à un nouvel appel à rassemblement ce dimanche #18octobre. https://t.co/raUYltsZUE
— CLPRESS / Agence de presse (@CLPRESSFR) October 18, 2026
Στη Μασσαλία, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 30.000 άτομα που προέβησαν σε λεηλασίες καταγράφηκαν το Σάββατο, στην κορύφωση των ταραχών στους δρόμους της πόλης αυτής στη νότια Γαλλία, σύμφωνα με έναν αριθμητικό απολογισμό που παρέθεσαν. Ανάμεσα στους πλιατσικολόγους αυτούς περιλαμβάνονταν 8.000 “ταραχοποιοί”, προσθέτει η νομαρχία του Μπους-ντι-Ρον, αναφέροντας ότι 99 κρατούνται καθώς συνδέονται άμεσα με τις ταραχές, και ότι υπάρχουν 118 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Σε πολλές πόλεις, εκατοντάδες δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις έγιναν στόχος, αφήνοντας ολόκληρους δρόμους γεμάτους με συντρίμμια και καμένα δίκυκλα. Σύμβολα της Γαλλικής Δημοκρατίας δέχτηκαν επίθεση: Στη Μασσαλία, τη Λιλ, την Ανζέ και το Μπορντό, διαδηλωτές εισέβαλαν σε δημαρχεία και νομαρχίες, βανδαλίζοντάς τα.
Αντιμέτωπη με μια τεταμένη κοινωνική κατάσταση καθώς πλησιάζουν οι προεδικές εκλογές και αδύναμη λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μια σταθερή στάση απέναντι σε όσους ευθύνονται για τις ταραχές. «Όσοι βανδάλισαν, επιτέθηκαν σε νομαρχίες και επιχειρήσεις και λεηλάτησαν ακόμη και τα δημαρχεία μας, θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο X. «Θα σταθούμε όλοι ενωμένοι ενάντια σε όσους σπέρνουν το χάος, που επιδιώκουν μόνο να καταστρέψουν τους θεσμούς μας».
Η Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας τον για αδυναμία διαχείρισης της κρίσης και απώλεια του ελέγχου της κατάστασης. «Η χώρα μας βρίσκεται σε αδιέξοδο, αν όχι όμηρος, ανάμεσα στη βία και την αδυναμία της εξουσίας να αντιδράσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μελανσόν, ο οποίος διαδήλωσε στους δρόμους του Παρισιού, υποστήριξε ότι «όσοι συμμερίζονται» τον αγώνα του «δεν έχουν καμία σχέση με λεηλασίες και βανδαλισμούς».
Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η κοινωνική κινητοποίηση έχει γίνει και πολιτικό πεδίο μάχης μεταξύ Μελανσόν και Λεπέν, των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, που σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.
