Αποζημίωση ειδικού σκοπού με καθυστέρηση και στο βάθος μείωση

Με μεγάλη καθυστέρηση θα λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Νοεμβρίου.

Επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η αποζημίωση για όσους εργαζομένους είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους λεγόμενους πληττόμενους κλάδους, «επιδίωξή μας είναι να δοθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή κι από αυτό που είχαμε πει».

Θα αφήσουν, δηλαδή, τους εργαζομένους χωρίς εισόδημα για αρκετές εβδομάδες κι ενώ ο στόχος που είχε τεθεί από τους ίδιους ήταν η πληρωμή να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς η σχετική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 7 Δεκεμβρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Νοέμβριο αυξήθηκε από τα 17,7 ευρώ στα 26,6 ευρώ ημερησίως και, επομένως, από τα 534 ευρώ στα 800 ευρώ για όσους εργαζομένους είναι σε αναστολή για όλον τον μήνα, είτε η επιχείρηση στην οποία εργάζονται έκλεισε με κρατική εντολή είτε ανήκει στους πληττόμενους κλάδους.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε 188.300.000 ευρώ σε 277.999 εργαζομένους σε κλειστές επιχειρήσεις, 3.600.000 ευρώ σε 7.718 δικαιούχους που είχαν κάνει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, 1.180.000 ευρώ σε 2.242 δικαιούχους επαγγελματίες της τέχνης, του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών που είχαν κάνει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και 10.600.000 ευρώ σε 40.401 δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας Συν-Εργασία.

Η επέκταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου φέρνει και νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζομένους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση βάζει τέλος στα 800 ευρώ και επαναφέρει το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ.

Παρότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει νωρίτερα την αγορά (με τελευταία την εστίαση), συνεπώς θα παραμείνουν σε αναστολή λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με τον Νοέμβριο, φαίνεται πως υπολογίζουν και το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο για τον Δεκέμβριο θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, ώστε να βγουν από τα κρατικά ταμεία ακόμα λιγότερα χρήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα